Kıbrıslı soydaşlarımız için bir “Kurtuluş Savaşı” niteliğinde olan Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra, bu efsanevi mücadeleye katılan şehit ve gazi mücahitler, ne yazık ki zaman içinde unutulmaya başlanmıştı. Hatta Kıbrıs Barış Harekâtı, okulların müfredat programlarından çıkarılır olmuştu. Sanki Türk toplumunun bağımsızlık mücadelesi, yurt severliği, vatan sevgisi, kahramanlık öyküleri bilinsin istenmiyordu.
Oysa gün geçmedi, mücahitler Rumlara karşı kahramanca direnişlerini, mücadelelerini anlattılar, yazdılar, genç nesillere aktarmaya çalıştılar. Hâlâ da gayret içindeler. Ancak hele KKTC kurulduktan sonra bu direnişte, bu şanlı mücadelede, gözünü kırpmadan kollarını bacaklarını, canlarını veren mücahitlerle Kıbrıs Gazileri hep bir madalya beklentisi, özlemi içinde oldular.
Savaşta mağlup ve perişan olan eli kanlı Rum katillerine 2006 yılı Nisan ayında GKRY’nin madalya dağıtması, kahraman şehit aileleri ile gazilerimizin madalya beklentisini daha da haklı bir hale getirdi. Nihayet geçen yıl KKTC, “Milli Mücadele Madalyaları Tüzüğü”nü çıkararak bu beklentilere kapsamlı ve anlamlı bir çözüm getirdi.
Anılan tüzüğe göre, TMT’de görev yapanlarla mücahit olarak hizmet edenlere ve Barış Harekâıtı’na katılanlara ayrı ayrı belirlenen madalyalar fevdi edilecek. Müracaatlar Kıbrıs’ta KKTC makamlarına, Türkiye’de de KKTC İstanbul ve Mersin Konsolosluklarına yapılacaktır.
Tüzük ile; 1955 ile 21 Aralık 1963 tarihleri arasında TMT görevleri yapanlarla 21 Aralık 1963 ile 1 Ağustos 1976 tarihleri arasında mücahit görevi yapanların KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından, Barış Harekâtı’na katılan TC vatandaşlarının da SGK’dan alınacak belgilerle tesbiti öngörülmüştür.
Daha detaylı bilgi ve müracaat konularında KKTC İstanbul ve Mersin Konsolosluklarından veya internetten gerekli bilgi alınabilmektedir. Biz TESUD Rasimpaşa Şubesi olarak üyelerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mücahit ve Barış Harekâtı görevleri için müracaat edecek üyelerimizin Kaymakamlıklarca tasdikli vukuatlı nüfus kaydı örneği ile nüfus cüzdanı ve gazilik belgesi fotokopilerini hazırlamaları gerekmektedir. Tabii mücahit görevi belgeleri KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından alınacaktır. Müraccat formları şubemizden temin edilebilir.