Kırgizistan Ankara Büyükelçisi Kubanychbek Omuraliev ile Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 30. yılında Türkiye-Kırgızistan ilişkilerini konuştuk. 

Kardeş Kırgızistan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Sayın Kubanychbek Omuraliev ile Türkiye-Kırgızistan ilişkilerine ilişkin gerçekleştirdiğimiz teleröportajımızı sunuyoruz..

SALLI: Kırgız Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 30. yıldönümü öncesi Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin durumunu anlatır mısıınız?  

OMURALİEV: 31 Ağustos 2021'de ülkemiz, Bağımsızlığının 30. yıldönümünü kutlayacak.             

Bağımsızlığın 30. yıldönümünün egemen bir devlet için tarihsel olarak kısa bir dönem olduğu açıktır, ancak herkesin bildiği gibi halkımız ve ülkemiz 2300 yılı aşkın bir tarihe sahiptir. Kırgız Cumhuriyeti, demokratik reformları teşvik etmeyi, hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi ve insan haklarını korumayı ve ilerletmeyi amaçlamaktadır. Kırgız Cumhuriyeti, tüm uluslararası yükümlülüklerine tam olarak bağlı kalmaya devam ediyor ve daha önceden imzalanmış olan tüm ikili ve çok taraflı sözleşme ve anlaşmalara kesinlikle uymaktadır.  

Kırgızlar ve Türkler ortak bir tarihe, dine, kültüre ve dillere sahip kardeş halklardır. Kırgız Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkiler 24 Aralık 1991'de kurulmuştu ve bu yıl diplomatik ilişkilerin  30. yıldönümü kutlanacaktır. Türkiye, Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk  ülke olmuştur. Nisan 1992'de Bişkek'te Türk Büyükelçiliği ve Ekim 1992’de de Ankara'da Kırgızistan Büyükelçiliği açılmıştır. 

İki ülke arasındaki ilişkilerin içeriğini ve ruhunu yansıtan temel belgeler, 24 Ekim 1997 tarihli  Kırgız Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Ebedi Dostluk ve İş birliği Anlaşması, 1 Temmuz 1999 tarihli iki ülke Cumhurbaşkanları tarafından imzalanan “Türkiye ve Kırgızistan: Birlikte 21. Yüzyıla” Ortak Bildirisi ve 26 Nisan 2011 tarihli Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi (YDSK) Kurulmasına İlişkin Ortak Açıklamadır. 

Kırgızistan ve Türkiye arasındaki iş birliği, Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi şeklinde ifade edilen stratejik bir statüye sahiptir. Şu anda Kırgızistan-Türkiye ilişkileri ileriye doğru dinamik olarak gelişmekte ve yüksek düzeyde ikili etkileşim içindedir. 

Bağımsızlık yıllarında en üst ve üst düzeyde karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül 2018'de Kırgızistan'a resmi bir ziyarette bulunmuş ve ziyaret kapsamında Kırgızistan ile Türkiye arasında 4. Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi Toplantısı yapılmıştır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’ne ve Issık-Köl kıyılarında yapılan III. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış törenine katılmıştır. 

Sadır Caparov'un Ocak 2021'de Kırgız Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirildi ve iki ülke Cumhurbaşkanları ikili iş birliğinin geliştirilmesi ve koronavirüs salgınına ve sonuçlarına karşı ortak mücadele hakkında konuştular. 31 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Caparov ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Macaristan Cumhurbaşkanları ile Türk Konseyi gayri resmi zirvesine video iletişimi yoluyla katılmışlardır. 

Kırgız Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Caparov'un Türkiye'ye resmi ziyareti ve 2021’de Ankara'da düzenlenecek olan 5.  Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi Toplantısı öncesi, sırayla 7 Mayıs 2019 tarihinde 3. Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı, 2014'ten bu yana yapılamayan 22 Kasım 2019 tarihli 9. Dönem Kırgız-Türk Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı ve 2017'den beri yapılmayan iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında ikili siyasi istişareler, 14 Mayıs 2020'de yapılmıştır. 

Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı R.Kazakbayev'in 8-11 Kasım 2020 tarihlerinde Türkiye'ye ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı M.Çavuşoğlu'nun 10 Mart 2021 tarihinde Kırgızistan'a karşılıklı yapılan ziyaretleri, yakın, orta ve uzun vadede öncelikli etkileşim ve iş birliği alanlarını belirlemek, Kırgız-Türk ilişkilerinin gündemindeki birçok konuda bir tür "yeniden başlatma" yapılmasına izin verilmiştir. 

Kırgızistan, bağımsızlık yılları boyunca sağladığı destek için kardeş ve dost Türkiye'ye içten minnettarlığını ifade etmekte ve iki halkın yararına Türkiye Cumhuriyeti ile stratejik ortaklık ve dostane ilişkilerin geliştirilmesine olan bağlılığını bir kez daha teyit etmektedir. 

 SALLI: Kırgızistan ve Türkiye’nin güncel ticaret ve ekonomik iş birliği nasıldır? 

OMURALİEV: Kırgız-Türk ilişkilerinde ekonomik iş birliği öncelikli bir alandır. Türkiye, Kırgızistan'ın ana ticari ve yatırım ortaklarından biridir ve Kırgız Cumhuriyeti'nin dış ticaretde özel bir yere sahiptir ve ilk 5 ülke arasına girmektedir. 

2020 yılında Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 507,5 milyon ABD doları olup (Kırgız Cumhuriyeti ihracatı- 91,1 milyon ABD doları, Kırgız Cumhuriyeti ithalatı- 416,4 milyon ABD doları), 2019 yılına göre 11,7 milyon ABD dolarına azalmıştır. (2019'da 519,2 milyon dolar) Taraflar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarmak için çalışıyorlar. 

Belirtilmelidir ki, pandemiye rağmen 2020 yılında iki ülkenin ticaret hacmi neredeyse aynı kalmış ve Kırgızistan'ın Türkiye'ye ihracat hacmi 2019 yılı ile karşılaştırıldığında %18,01 artışla 13,9 milyon dolar olmuştur. 

Türkiye Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre bu konudaki rakamlar şöyledir. 

***************************************************************************************************

***************************************************************************************************

Kırgızistan'ın Türkiye'ye ihraç ettiği başlıca ürünler: fasulye, ceviz, pamuk ve pamuklu kumaşlar, ham post, deri ve deri ürünleri, takılar (değerli taşlar, altın ve gümüşten yapılmış çeşitli mücevherler), altın, metaller, mineral yakıtlar ve bakır atıklar, alüminyum alaşımları, ayrıca silahlar ve mühimmatlardır. Türkiye'denithal edilen başlıca ürünler: hafif sanayi ürünleri (giyim, ayakkabı, tekstil), ilaç, kimyasallar (boyalar, vernikler, sabunlar, deterjanlar, parfümler, kozmetikler…), plastikler, kauçuk (kauçuk ürünler vb.), makine imalatı ürünleri ve mühendislik ürünleri (ekipman, mekanik ekipman, elektrikli makineler, cihazlar vb.), gıda ve tarımsal hammaddeler (sebzeler, meyveler, tatlılar, kuruyemişler, tohumlar vb.), demir ve demir dışı, değerli olmayan metaller, mücevherler, ahşap ürünler , mobilya ve aksesuarlar, deri ürünler vb. 

Pandemi sırasında Türk Hava Yolları Bişkek'teki Manas havaalanı üzerinden Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerine kargo seferlerinin artırdığını da belirtmek gerekir. Bu bağlamda, Türk havayolu şirketlerine sadece kargo taşımacılığı alanında değil, aynı zamanda yolcu taşımacılığı alanında da büyük fırsatlar sunulduğunu da belirtmek isterim. Gelecekte, Manas havaalanı bölgesel bir havacılık merkezi haline gelebilir ve yabancı havayollarına "beşinci derece hava özgürlüğü hakkı" tanıyabilir. 

Kırgız Cumhuriyeti Ulusal İstatistik Komitesi'ne göre, Türkiye’den Kırgızistan'a yapılan doğrudan yatırım hacmi 2018 yılında -93,4 milyon ABD doları, 2019'da ise 94,5 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiş Ve 2018 yılına göre 1,1 milyon ABD dolarına artmıştır. 2020 yılında Türkiye'den Kırgızistan'a DYY (Doğrudan Yabancı Yatırım Girişi) girişi 22,8 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiş ve 2019 yılına kıyasla 71,7 milyon ABD dolarına azalmıştır. 

Kırgızistan yatırım alanında tarım, tekstil, madencilik, hidroelektrik ve diğer karşılıklı çıkar sağlayan sektörlerde kardeş Türkiye ile ortak sanayi işletmelerinin hayata geçirilmesine ilgi duymaktadır. 

Bununla ilişkili olarak, karşılıklı ticaretteki çeşitli teknik engelleri ortadan kaldırmayı, ihracatı destekleyecek mekanizmalar geliştirmeyi ve Türk iş adamlarına Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde Kırgızistan fırsatlarının yaygınlaştırılması için yollar geliştirmenin yanı sıra Kırgızistan’daTürk girişimciler için yatırım fırsatlarını iyileştirmeyi uygun görüyoruz.  

SALLI: İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik bağları güçlendirmek için ne gibi önlemler ve adımlar atılıyor? 

 OMURALİEV: Son yıllarda taraflar, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğini geliştirmek için bir dizi faaliyet gerçekleştirmiştir. Aralarında 22 Kasım 2019'da Ankara'da düzenlenen 9.  Kırgız-Türk Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı, 21 Kasım 2019'da İstanbul'da Kırgızistan ve Türkiye'den 350'den fazla girişimcinin katıldığı Kırgız-Türk İş Forumu, 19-20 Ocak 2020 tarihlerinde Karaman’da 95’ten fazla girişimcinin katıldığı Kırgız-Türk İş Forumu, Kırgızistan ve Türkiye'ye iş adamlarının karşılıklı ziyaretleri vb. gerçekleştirilmiştir. Kasım ve Mart 2021 tarihinde İki ülkenin Dışişleri Bakanları sırasıyla Türkiye ve Kırgızistan'ı ziyaret ederek, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin daha da geliştirilmesi konularını da ele almışlardır. 

Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik bağları güçlendirmek ve yatırımı artırmak için Büyükelçilik, Türkiye'nin illerindeki Ticaret Odaları ve Organize Sanayi Bölgelerinin liderleri ve girişimcileri ile düzenli olarak görüşmekte ve sunumlar gerçekleştirmektedir. 

Bu sene Kırgızistan'ın Issık-Köl bölgesinde iki ülkenin iş çevrelerinin katılımıyla 10. Kırgız-Türk KEK Toplantısı ve İş Forumununn yapılması planlanmaktadır.  Ayrıca Büyükelçilik, Kırgız Cumhuriyeti'nin yatırım potansiyelini tanıtmak ve üretim alanlarını açmakamacıyla Türk iş adamları ve ilgili iş çevrelerinden oluşan heyetlerin Kırgızistan'a ziyaretlerini düzenlemektedir. 

SALLI: Kırgızistan'daki yatırım potansiyeli ve iş yapma koşullarından bahseder misiniz? 

OMURALİEV: Kırgızistan'da her yıl yatırımcılar için yeni elverişli koşullar yaratılmaktadır. Vergi sayısı azalmış olup, KDV vergisi –%12, Kurumlar vergisi % 10 ve gelir vergisi %10’u oluşturmaktadır. Yatırımcı, devletin öncelikli faaliyet türüne (ekonominin sektörüne) karşılık gelen yatırım projeleri uygulaması durumunda, ithal edilen teknolojik ekipman, aksam ve yedek parçalar, hammadde ve malzemeler gümrük vergilerinden muaf tutulacaktır. 

Kırgızistan'daki yatırımcılar için umut vaat eden alanlar tarım, inşaat, hizm ve turizm, bilişim teknolojileri, enerji, işleme ve madencilik endüstrileridir. 

hükümetinin, ülkemizde faaliyet gösteren ya da faaliyet göstermeyi planlayan Türk yatırımcıların ve girişimcilerin yasal haklarını korumaya devam etmeye her zaman hazır olduğu belirtilmelidir. 

Ülkemize yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına mümkün olan her türlü bilgiyi sağlamaktadır. Özellikle gerekli bilgilerin sağlanması, ülkemize ziyaretlerinin organize edilmesi, Kırgızistan'ın ilgili bakanlık,bölüm ve iş adamları ile görüşmelerinin düzenlenmesi vb.  

Büyükelçiliğin web sitesinde ülkemizin yatırım ve turizm potansiyeli hakkında bilgiler hem Türkçe hem de İngilizce olarak bulunmaktadır, ayrıca Kırgızistan Yatırımların Teşviki ve Korunması Bakanlığıı’nın internet sitesinde de projelerin yer aldığı bir yatırım haritası yer almaktadır. 

SALLI: İki ülke arasında yatırımların koruması ve vergilendirme konusunda ikili anlaşmalar var mı? 

OMURALİEV: Kırgız Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında Kırgız ve Türk yatırımcılar için eşit koşullar yaratan Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları vardır. Bundan dolayı Türk yatırımcıları aktif olarak ülkemizde yatırım yapmaya ve iş yapmaya çağırıyorum. Aynı zamanda şunu da belirtmek isterim ki, bir girişimci hukuka uygun çalışır ve zamanında vergisini öderse, o zaman hangi ülkede çalışırsa çalışsın, herhangi bir sorun yaşamayacaktır. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Caparov'un girişimleriyle yeni yatırım mevzuatı geliştirilmekte, başka bir deyişle “Yatırım Kanunu” oluşturulmaktadır. Kanun, devlet desteğiyle yatırım faaliyetlerinin teşvik edilmesinin yanı sıra yatırımcı haklarının korunmasını amaçlamaktadır. 

 SALLI: Yatırımcı vizeleri nelerdir? 

OMURALİEV: Kırgızistan ve Türkiye arasında 90 güne kadar vizesiz rejim uygulanmaktadır, ancak 10 milyon som (yaklaşık 130 bin ABD doları) tutarında yatırım yaptıklarında yatırımcı ve aile üyelerine 3 yıllık yatırım vizesi verilmektedir. 

SALLI: Kırgız-Türk kültürel ve insani iş birliği hakkında bahseder misiniz? 

OMUALİEV: Kırgızistan ile Türkiye arasında ikili kültürel ve insani iş birliği her yönden gelişmekte ve olumlu dinamiklere sahiptir. 

30 yılı aşkın diplomatik ilişkilerin, birçok başarılı etkileşim örneği vardır. Bunlardan biri sadece Türkiyeile Kırgızistan arasında değil diğer tüm bölgeler arasında bir nevi eğitim köprüsü haline gelen Kırgız-Türk "Manas"   Üniversitesi’nin faaliyetleri. 

Kırgız Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Türkiye Maarif Vakfı arasında Kasım 2020'de  Orta Asya ülkeleri arasında ilk  Kırgız Cumhuriyeti'nde özel eğitim kurumlarının açılması ve işletilmesine ilişkin anlaşma imzalandı ve yüksek eğitim kalitesiyle Kırgızistan'da eğitim alanında rekabet yaratabilecektir.   

Bağımsızlık yıllarında yüzlerce Kırgız öğrencileri, çoğu devlet programı kapsamında Türk üniversitelerinde eğitim görmüştür. 

Kırgız Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitim alanında yapılan anlaşmaları çerçevesinde 1992-2012 dönem arası Kırgız Cumhuriyeti'nden 3 binden fazla öğrenci Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde eğitim görmüştür. 

2012 yılından bu yana, Türkiye’deki üniversitelerde okumak için gelen Kırgız vatandaşların tüm akademik dereceler için seçimleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. 

Şu anda Türkiye’deki üniversitelerde, 734’ü devlet programı kapsamında olmak üzere toplam 1792 Kırgızistan vatandaşı eğitim görmektedir. Aynı zamanda Türk vatandaşları Kırgızistan'ın yüksek öğretim kurumlarında da eğitim almaktadırlar. Şu anda, 490 Türkiye vatandaşı Kırgız Cumhuriyeti üniversitelerinde eğitimlerine devam etmekte, onlardan 311'i Kırgız -Türk “Manas" üniversitesinde, 22'si ise Yusuf Balasağın (Has Hacib) Kırgız Milli Üniversitesi’nde eğitimlerini sürdürmektedirler.

 Öncelikle Kırgızistan tarafından başlatılıp, 2014, 2016 ve 2018'de düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları, ikili iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan en önemli kültürel etkinliktir. Dünya Göçebe Oyunlarının amacı, dünyanın göçebe halklarının kültürünü, kimliğini ve yaşam tarzını canlandırmak ve korumaktır. Eylül 2018'de Kırgızistan'daki Issık-Köl Gölü'nde gerçekleştirilen III. Dünya Göçebe Oyunları sırasında,  bir sonraki IV. Dünya Göçebe Oyunları’nın 2020’de Türkiye'de yapılmasıyla ilgili karar alınmıştır. Dünya Göçebe Oyunları’nın 2021 yılında Bursa ili İznik şehrinde düzenlenmesi planlanmış ancak pandemi nedeniyle 2022 yılına ertelenmiştir. 

Kültür alanında iş birliği hem ikili düzeyde hem de TÜRKSOY uluslararası kuruluşu çerçevesinde yürütülmektedir. Geçtiğimiz iki yıl boyunca, tarihî şahsiyet Kurmancan Datka'nın anısına adanan "Asya'nın İlk Kadın  - Generali" gecesi, S. Çokmorov'un 80. Yıldönümü, Bazarbayev'in 70. yıldönümü, T. Tursunbaeva'nın 75. yıl dönümü ’ne adanmış anma etkinlikleri gibi bir dizi etkinlik yapılmıştır. 

Büyükelçiliğin son yıllarda yerel yönetimlerle birlikte düzenlediği önemli faaliyetlerden biri de Ankara Keçiören Belediyesi Başkanı Turgut Altınok’un tam desteğiyle, 12 Aralık 2019’da Cengiz Aytmatov’un doğum gününde aynı adı taşıyan parka Cengiz Aytmatov anıtının dikilmesi olmuştur. 

Pandeminin tüm dünyaya yayılmasının ardından Kırgızistan ve Türkiye arasında sağlık alanında ilişkiler önemli ölçüde yoğunlaşmış ve gelişime yönünde olumlu eğilim göstermiştir. 15 Temmuz 2020'de Türkiye Hükümeti Kırgızistan'a ilaç, oksijen cihazları şeklinde insani yardım göndermiştir. Pandemi sırasında, Kırgız Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlıklarının ortak yönetim sürecinin başlamasından önce Bişkek Kırgız-Türk dostluk Hastanesi'nin geçici olarak açılması konusu kabul edilmiştir. Şu anda, her iki ülkede de onay için tüm prosedürler tamamlanmış ve hastanenin tam teşekküllü işleyişinin başlaması beklenmektedir. 

Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İş Birliği anlaşması uyarınca, her yıl 150 Kırgız Cumhuriyeti vatandaşının Türkiye Cumhuriyeti’ndeki hastanelerde ücretsiz tedavi gördüğü belirtilmelidir. 2020 Şubat ayında Türk tarafı pandemi nedeniyle ilgili anlaşmayı hem Kırgızistan hem de diğer yabancı ülkeler içinaskıya almıştır. Umarız yakında Anlaşmanın uygulanmasına devam edilir ve vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti'nde tedavi görebilir. 

Ayrıca, hem Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı hem de özel ilaç firmaları Türkiye’den ilaç ve tıbbi malzemeler ithal etmektedir. 

Taraflar arasındaki başarılı etkileşimin bir başka örneği de Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında 2018 yılında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşmasıdır. Anlaşmaya göre, yasal olarak çalışan ve sigorta primi ödeyen iki cumhuriyetin vatandaşları hem Kırgızistan'da hem de Türkiye'de emekli maaşı ve sosyal yardım alma imkanına sahip olacaklardır. 

SALLI: Pandemi bağlamında Türkiye'de yaşayan Kırgız vatandaşlara ne tür yardımlar sağlanıyor? 

OMURALİEV: Pandemi bağlamında, daha önce de olduğu gibi, Büyükelçiliğin ana faaliyetlerinden biri vatandaşların hak ve menfaatlerini korumaktır. Büyükelçilik, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, eğitim (YTB) ve göç idareleri, üniversiteler ve Türkiye'deki yerel yönetimler ile sürekli temas halinde bulunmaktadır.  

10 Nisan 2020'de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (CCTS) Başkanları arasında bir video konferans formatında olağanüstü bir toplantı yapılmış ve ardından, özellikle göç muafiyetlerinin karşılıklı olarak tanınması ve ikamet izinlerinin geç tesciline ilişkin cezaların kaldırılması konusunda bir anlaşmaya varılmıştır. 

Hükümetler ve yerel makamlar tarafından alınan önlemlerle ilgili gerekli tüm bilgiler düzenli olarak Büyükelçiliğin resmî web sitesinde ve sosyal medya sayfalarında yayınlanmaktadır. Büyükelçilik, diaspora ve öğrenci topluluklarının önde gelenleri temsilcileri ile sürekli iletişim halindedir ve onlarla salgın nedeniyle zor durumda olan Kırgızistanlılara yardım sağlamak için çalışmaları yürütmektedir. 

Kırgızistan ile Türkiye arasında düzenli uçuşların askıya alınması nedeniyle, Büyükelçiliğin ve iki ülke Hükümetlerinin çabalarıyla, 2020 yılının Mart-Ağustos ayları arasında Türk Hava Yolları ve Pegasus havayolları şirketleriyle 12 uçak seferi düzenlenmiştir. Böylece Türkiye üzerinden üçüncü ülkelerden (ABD, Kanada, Etiyopya, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Macaristan, Slovakya, Gürcistan, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan vb.) transit geçiş yapan vatandaşlarımız dahil 3200'den fazla vatandaşımızın Türkiye'den Kırgızistan’a dönüşü gerçekleştirilmiştir.

 2020 yılının Mart-Temmuz aylarında Türkiye'de şehirler arası seyahat yasağından dolayı vatandaşların dönüşüne yönelik çalışmaların düzenlenmesi ekstra çaba harcanarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Büyükelçilik ayrıca Kırgızistan vatandaşlarının İstanbul havalimanlarına ulaşmaları için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı,. İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimlerden izin alınması konusunu da gündeme getirerek Ankara, Antalya, İzmir, Kastamonu, Karabük, Kayseri, Konya vb.  vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde yaşadığı şehirlerde düzenli olarak İstanbul havalimanlarına ulaşmaları için araçları ayarlamıştır. 

Konsolosluk yönündeki iki ülkenin mevzuat değişiklikleri hakkında farklı dillerde (Kırgızca, Rusça, Türkçe, İngilizce) haber ve bilgilerin zamanında yayınlandığı Büyükelçiliğin web sitesi tam süratle çalışmaktadır. Vatandaşların talepleri için Büyükelçiliğin “Facebook”, “Instagram” ve “Twitter” gibi sosyal ağlarında güncel resmi sayfaları açılmıştır.

SALLI: Çok teşekkür ederim Sayın Büyükelçim; güzel günlerde görüşmek dileği ile Kırgız kardeşlerimize her konuda başarılarının devamını diliyoruz. 

OMARALİEV: Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim.