21 Aralık 1963’te Kıbrıs’ta Rumların Türk varlığını ortadan kaldırmak ve Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için soydaşlarımıza saldırdıkları Kanlı Noel’in 49 ncu yılı, önümüzdeki günlerde çeşitli etkinliklerle anılacak.
Biz de Emekli Subaylar Derneği İstanbul Teşkilatı olarak 24 Aralık günü saat 13.30 Kadıköy’de Caddebostan Kültür Merkezinde tertiplediğimiz etkinlik ile bu vahşi ve insanlık suçu olan soykırımı anacağız.
Bilindiği gibi Rumlar Kanlı Noel’i, 21 Aralık günü Lefkoşa’da, silahsız iki Türk gencini sebepsiz yere taarruzla katledip başlattılar. Bu saldırılar; Lefkoşa Türk Lisesi’ne açılan yaylım ateşinde öğrencilerin yaralanması ve pusuya düşürülen iki soydaşımızın hunharca katli ile devam etti. Bütün Ada’ya yayılarak bir soykırıma dönüştü.
Gözü dönmüş Rumlar kadın, çocuk, yaşlı demeden, silahsız insanlara hunharca saldırıp eşi görülmemiş bir vahşet sergilediler. İşine giden, işinden dönen Ada içinde seyahat eden bütün Türkleri tutuklayıp, halen nedere gömüldükleri tesbit dahi edilemeyen yüzlerce yurttaşımızı katlettiler.
Kıbrıs Türk Alayında görevli bir tabip binbaşımızın evinde olmadığı bir anda, evine baskın yapan gözü dönmüş caniler, banyo küvetine çocukları ile birlikte gizlenmeye çalışan evin hanımı ve biri kundakta diğerleri iki ve on yaşında olan çocukları katlettiler. O günlerde bu insanlık suçu soykırımı ve vahşeti bütün dünya seyrederken 25 Aralık günü Türkiye, Adaya gönderdiği jetlerin ihtar uçuşu ile ancak durdurabildi.
Hıristiyanların noel gününe rastladığı için Kanlı Noel diye anılan bu vahşet, Ada sathında hiç durmadı, hep devam etti. Çaresizlik içinde kalan savunmasız Türkler, hayatta kalabilmek için evini, ocağını, işini, aşını terk edip göç etmek zorunda kaldılar. Mart 1964’te şehit sayısı 209’a, yaralı miktarı da 1200’e ulaştı, bir çok yurttaşımız da kaybolmuştu. Bu dört ay içinde, 103 köyü boşaltmak zorunda kalan Ada’nın % 32’sine sahip olan yurttaşlarımız, Ada’nın sadece % 3’ü kadar olan bir alanda açık hava hapishanesinde yaşamaya mahkum oldular.
Üstüne üstlük eli kanlı Papaz Makarios bu açıkhava hapishanesinde yaşayan yurttaşlarımızın bütün dünya ile irtibatını da kesti. Türk bölgelerine ilaç, yiyecek, benzin, iğne, iplik, pil ve benzeri ihtiyaç maddelerinin hatta bebek-çocuk mamalarının girmesini, Türklerin Ada içinde seyahatlerini yasakladı.
Bu vahşet, bu zulüm tam 11 yıl sürdü. 1974 Mutlu Barış Harekatı kahraman soydaşlarımızı azgın Rumların vahşetinden, zulmünden kurtardı.
Bu acı, ızdırap dolu günlerin tekrar yaşanmaması için o günler unutulmamalı ve unutturulmamalıdır.

Not: 24 Aralık günü saat 13.30’da Caddebostan Kültür Merkezine bütün vatandaşlarımız davetlidir. Saygı ile duyurulur.