Merhabalar sevgili dostlar, 

Dile kolay yüzlerce yıldır varlığını sürdürmeyi başarmış bir tatlıyı hikayesi ile birlikte tarifini anlatacağım sizlere... 

Öyle zengin öyle köklü bir mutfağa sahibiz ki, hemen her lezzetin ardında birbirinden güzel hikayeler gizli...

Bademin lezzetiyle dolu bu özel sütlü tatlı şimdiler de kısaca ''keşkül'' olarak anılsa da Osmanlı döneminde ''Keşkül-ü Fukara'' olarak bilinirdi. 

Keşkül-ü Fukara ismini alan bu özel tatlıya ismini veren de, aslında hindistan cevizi kabuğunun dışını abanoz, ahşap, gümüş ve altın gibi malzemeler kullanılarak kaplanan ve iki ucuna zincir takılarak omuza yada boyuna asılarak takılan bir kaseden almıştır. 

Osmanlı döneminde bu kaseleri dervişler veya kadılar yardım isteme-dilenme amacıyla kullanıyorlardı. Derviş ve kadıların dilenme amaçları ise hem kendi gurur ve kibirlerinden arınma hemde bu çanaklarda toplanan malzemeleri imarethaneler de yiyecek olarak pişirilerek yoksul insanlara dağıtmaktı. Yani anlıyacağınız ''keşkül'' çanağından çıkanlar yiyecek hazırlamak için toplanan malzemelerdi. 

Keşkül tatlısı da imarethanelerde kazanlarda pişirilir ve yine bu çanaklara paylaştırılarak halka dağıtılırdı. Bu yüzdendir ki günümüze kadar varlığını sürdüren ve hali hazırda severek tükettiğimiz ''keşkül'', o günlerden bu güne böyle güzel bir hizmet ve yardımın karşılığı olarak bizlere ulaşmıştır. 

Bu güzel sütlü tatlımızı yediyseniz ama bugüne kadar hiç pişirmediyseniz o günlerden bu günlere tarifi ile buyrun bu hafta mutfak menümüze alalım. 

Herkese kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 1 lt süt

• 1 su bardağı toz şeker

• 1 su bardağı badem unu

• 2 yemek kaşığı hindistan cevizi

• 1 ad yumurta sarısı

• 1 paket vanilya

• 2 yemek kaşığı nişasta + 1/2 su bardağı su ile açın. 

• ÜZERİNE:

• File badem

• HAZIRLANMASI:

Süt, toz şeker, hindistan cevizi, yumurta sarısı ve vanilyayı bir tencereye alın ve güzelce karıştırın. 

• Daha sonra orta ateşe alarak karıştırarak pişirmeye başlayın. 

• Diğer bir kasede nişasta ve suyu karıştırın. 

• Kaynamaya başlayan sütlü karışıma nişastayı yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın. 

• Tatlınızın kıvamı koyulaşarak fokurdamaya başlayınca ateşten indirin. 

• Kaselere pay edin ve soğumaya bırakın. 

• Daha sonra buzdolabına kaldırın. 

• Tamamen soğuyan tatlınızın üzerini file bademlerle süsleyin. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle....