ZEYTİNBURNU’NDA DÜZENLENEN BİR TÖRENLE, ÜNLÜ KAZAK DÜŞÜNÜRÜ ABAY KUNANBAYEV HEYKELİ AÇILDI VE ADI BİR MEYDANA VERİLDİ

18 Mart 2021 tarihinde, İstanbul'da NEVRUZ Bayramı onuruna ABAY MEYDANI ve ABAY KUNANBAYEV heykelinin açılışı gerçekleştirildi.

Türkiye'de Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ve Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen kutlama etkinliği, Kazak diasporasının yoğun olarak yaşadığı Zeytinburnu İlçesinde düzenlendi.

Açılışa, Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulu, Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve kazak diasporası temsilcileri katıldı.

Türk Dünyası’nın ünlü fikir adamı ABAY Kunanbayev’in adının Kazak kökenli vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadıkları Zeytinburnu’ndaki bir meydana verilmesi kararı, Kazakistan'ın Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda alındı.  Başta Marmaray olmak üzere, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan ulaşım hatlarının kesiştiği bir meydan olmasından dolayı “İstasyon Meydanı” olarak anılan bu meydan, bundan böyle, ünlü Kazak düşünürü ABAY’ın adıyla anılacaktır

Etkinlik, İstanbul'da yaşayan kazak gönüllüleri tarafından düzenlenen konser programı ile devam etti. Konserde Abay'ın şarkıları söylenip, kazak milli halk müziğinden eserler çalındı.

Daha sonra Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı-Dışişleri Bakanı M.B. Tleuberdi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulu, Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve kazak diasporası temsilcileriyle birlikte, Zeytinburnu ilçesinde bulunan Abay Okulu'nu ziyaret etti.

Abay Okulu’nun bahçesinde yer alan Abay heykelinin onarım ve restorasyon çalışmaları yapılmış ve heykelin çevresinde, uzun ömürlü çiçeklerin kullanıldığı bir çiçek yatağı düzenleşmişti. Okulun salonlarında da ABAY’ı tanıtan çeşitli köşeler düzenlenmişti. Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı-Dışişleri Bakanı M.B. Tleuberdi okul çocukları ile bir araya gelerek onlara çeşitli hediyeler verdi. 

“KAZAK EDEBİYATININ UNUTULMAZ İSMİ ZEYTİNBURNU’NDA YAŞAYACAK”

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da, ünlü Kazak şairi Abay Kunanbayev adına düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Abay’ın Kazak kültürüne yaptığı katkıları anlatarak şöyle dedi: 

“Şairler hem kültürlerin inşa sürecindeki rolleri hem de ait oldukları dillerin bir nevi velinimeti olmaları hasebiyle halkların kurucularındandır desek hiç de abartmış sayılmayız. Abay Kunanbayoğlu da başta şiir olmak üzere edebiyatın farklı alanlarında verdiği eserlerle, modern edebiyattan yaptığı çevirilerle, halk müziği bilgisi ve besteleriyle Kazak edebiyatının ve Kazak halkının kurucularındandır. Onun özellikle sözlü edebiyatın yazılı edebiyata geçmesinde ve daha sonra Abay’ın modern Kazak edebiyatının atası sayılmasına sebep olacak, genç sanatçıların yetişmesindeki payı, bu kuruculuk vasfını Kazak halkı bağlamında daha da perçinlemiştir. Bizim için Millî Şairimiz Mehmet Akif neyse, 1904 yılında Semey’de vefat eden Abay da onurlu duruşu, bıraktığı eserler ve mirasıyla Kazaklar için odur. Büyük sanatçılar, adını ve eserlerini kendi ülkelerine olduğu kadar bütün dünyaya da emanet ederler. Bizler Zeytinburnu’nda bu emanete olan saygımızı göstermek ve büyük şairi Kazak hemşerilerimizle birlikte selamlamak maksadıyla; bir okula, bir caddeye ve en son olarak da ilçemizin en önemli meydanlarından birine onun adını verdik. Abay Kunanbayoğlu Meydanı ilçemiz ve Kazak hemşehrilerimiz için hayırlı olsun.” 

ABAY KUNANBAYEV  

Prof. Dr. Abdulvahap Kara, ünlü Kazak şairini tanıttığı bir yazısında şöyle diyordu: 

“XIX. Yüzyılda Sovyet dönemi öncesinde Kazak bozkırlarında Türk-İslam kültürünün bilge sesi olan Abay Kazak Türkçesini şiirlerinde ve nesirde mücevher gibi işleyen gerçek bir söz ustasıdır. Söz sanatının tüm inceliklerini kullanarak toplumu geri kalmışlıktan kurtulmaya ilime ve bilime teşvik etti. Bunu yaparken yer yer acımasızca eleştirilerde bulunmaktan çekinmedi. Aslında onun eleştirileri özelde Kazak toplumuna, genelde ise tüm Türk Dünyası’na yöneliktir. Çünkü, onun eserlerinde geçen Kazak kelimesi yerine herhangi bir Türk boyunun ismini koyduğunuzda anlam bütünlüğü bozulmamaktadır. Bu sebeple Abay Türk Dünyası’nın bir şairidir.”

“…Abay Kunanbayev, sadece Türk Dünyası’nın değil, insanlığın bir şairidir. Çünkü, milli kültür ve değerleri eserlerinde işlemekle beraber insanlığa da sevgi ve barışı aşılamaya çalışmıştır.

Bunu bir şiirinde:

‘Sevgiyle yaratmış insanoğlunu

Sen de sev o Allah’ı, canından tatlı.

Tüm insanları sev kardeş bilerek,

De ki: “Hak yolu budur, adaletli…’ diyerek veciz bir şekilde işlemektedir. Bir başka şiirinde ise her şeyin sahibinin yüce Yaradan olduğunu şu sözlerle anlatır:

İnsan gafil, dünyaya der ‘benimki’, 

‘Benimki’ dediğin ne var, O’nunki. 

Ten de kalır, mal da kalır can gitse, 

O zaman düşün, ne olacak seninki? 

Bir diğer şiirinde ise Abay, Allah’a şeklen değil, ama kalben inanmanın önemine de değinmektedir.

‘Allah’, demek kolay ama 

‘Lafta’ kalması doğru değil. 

Sevdalı, saf bir yürekten 

Başkası, Hakk yolu değil.”