Bahar görünümlü bir Ocak sabahıydı yola çıkışımız. Önce TRT- 1' de yaptığı müzik programından, ardından da can ağbim Engin Kafkas' la olan iş - gönül birliğinden bir araya gelmiştik.Haziran ayında " Hediyem Olsun" albümünün lansmaninda efsane bir performans ile sahne aldığı sanatçı dostlarıyla seslendirdiği o muhteşem bestelerde gönlümü sürükledi peşinden. Bursa ' ya döndüğümde çok uzun süre dinlediğim bir parça oldu "Sağlam Severim"

İşte bugün bu İstanbul sabahında Bağdat'ta buluşup bu kadar güzel bestelere imza atan TALAT ER kimdir'i  siz değerli okurlarımla buluşturmak için bu röportaj....

** Talat Er kimdir diye sormayacağim. Bunu sağır sultan bile biliyor artık. Talat Er ' in sanatla buluşması ne zaman demek istiyorum ?

Adana 'dan 1986 yılında ilk kez askerlik görevim için ayrıldım.Ankara' da ki yaşamı, sanatı ve ilişkileri çok sevdim. O zamanlarda anladım ki benim hayalimdeki meslek TRT sanatçısı olmaktı, anne ve babamın tüm ısrarlarına rağmen yüreğimin sesini dinledim.1987 sonunda TRT de keman sanatçısı olarak başladım

**Neden keman desem?

Keman çok özel bir enstrüman, görünüşü, tınısı beni ilkokul yıllarımdan beri etkilemiştir. Benim çocukluk yıllarımda pazar konserleri olurdu ekranda. Keman beni sesiyle hep büyülerdi, bambaşka diyarlara götürürdü. Benim bu sevgime babamda kayıtsız kalamadı. İlkokul son sınıfta diploma hediyesi bir keman hediye etti. Böyle başladı keman ile yolculuğumuz.

**Sahnede sizi izlerken keman ile aranızdaki o büyülü aşk seyirciye de yansıyor. Hacettepe ve ODTÜ'de keman öğretmenliği de yaptınız. İşinize olan sevgi ve saygınız sizi hep daha iyiye ve daha yukarıya taşıyor. Türkiye sizi Coşkun Sabah' in seslendirdiği " Okyanus" o yaza damganızı vurdunuz.

Evet..2001 de bu parça 2008 de kızım Okyanus doğdu. Ama benim bestekarlığım 2000 yılında başladı. Aslında ondan önce de TRT de başladığım yıllarda başka bestelerim de vardı. Bülent Ersoy'dan Mustafa Keser' e kadar bir çok bestem çeşitli sanatçılar tarafından okundu.Ama ilk geniş kitlelere ulaşan, o döneme damgasını vuran "Okyanus" oldu.

**Bu yaz " Hediyem Olsun" albümünüzün lansmanında da sizi sahnede izledim. Bu lansmanin benim için çok farklı, anlamlı kılan yanı sosyal sorumluluk projelerine de verdiğiniz destek oldu. Biraz bizimle paylaşır mısınız?

İzninizle lansmanlari biraz açmak istiyorum. Kemana başladığım yıllardan itibaren sosyal sorumluluk projelerini her zaman destekledim. Çocuklarımız için, hastalarımız için, eğitim için... Sanata başladığımdan beri beni bu mutlu etti.

"Hediyem Olsun"  albümünün bir farklı yanı da oldu. Bir süre biraz geri çekilip, çok etkilendiğim güfteler olana kadar sessiz kaldım. Ardından Engin Kafkas ağbimle tanışıp bir, üç, beş beste derken bir baktık ki 18 beste yapmışız, güftesi Engin Kafkas' a , bestesi bana ait olan.Bunu bir sosyal sorumluluk projesi ile birleştirelim dedik ve "Hediyem Olsun" albümünün gelirini SMA hastası çocuklara bağışladık. ( O muhteşem albüme adını veren bu parça da 14 Şubat ' ta yayına girecek , benden söylemesi.)

** Siz  Türkiye' de bir ilk Dünya' da ise bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar özel bir albüm yaptınız. Tek güfteci, tek bestekar olarak çalışıp albümü çıkarttıniz. Üstelik albüm yerine single çalışmalarının yoğun olduğu, maliyetlerin yüksek olduğu bir süreçte.

Aslında büyük bir başarı ve büyük bir külfetti. En büyük güvencemiz ürettiğimiz parçalara olan güvenimizdi. Çok şükür büyük bir başarı ile çıktık değerli sanatseverlerle. Bunun mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz şimdi hep birlikte.

** Siz genç nesile Türk Sanat Müziği dinletebilen  ender sanatçılardan birisiniz. Tüm müzik severleri albümünüzde buluşturdunuz.

Bu projede ben kimsenin bu şarkı bana göre değil diyen kimseye rastlamadım. Arabesk ten , türküye, nostaljiden, eski Yeşilçam parçalarina , rock' a kadar bir çok tarzı bir araya getirdik.

  

** Bizlere de keyifle dinlemek düştü. Ben henüz dinlemeyen olabileceğini düşünmüyorum ama olur da kaçırmış olanlar için benim favori parçam  " Sağlam Severim" dinleyin derim.

Dün sizinle randevulesirken konuşma bir anda spirituel konulara geldi. Biraz bu konudanda bahseder misiniz?

Ankara'da eğitim aldığım yıllarda Reiki ile başladı çalışmalarım. Sahnede göz önünde biri olarak zaten kişisel gelişim ile bilgilenmek hedefiniz oluyor. Kitlelere hitap ederken bilinçli olmak, herkesi keyifli tutmak önemli. Yine o yıllarda parapsikoloji ile ilgilendim. Felsefe ve psikolojiye meraklıyım. Uzay ve bilim ilgimi çekiyor. Konserlerde dinamizmi yakalamak, salonu motive edebilmek çok önemlidir.

** Bu tür koro konserlerinde ağır eserler genellikle belli bir yaş grubunun altındakileri sıkar. Siz bunu aşabilen bir yorumcusunuz. Sizin konserlerinizde dinleyiciler siz sahneyi bırakmadan salonu terk etmiyor. Bu başarınızı sırrı nedir?

Evet. Konserler ağır, klasik parçalarla başlıyor. Biz bunu değiştirmek için özenli bir repertuar seçiyoruz.Herkese hitap etmesi ve keyifli tutabilmek önemli seyirciyi.

** Geçen yılda yanan ormanlarımız için bir dizi konseriniz  vardı. Benim yakından takip ettiğim. Bunun için de sizi yürekten kutluyor ve başarılarınızın devamını diliyorum. Siz dinleyicileriniz aracılığıyla sosyal sorumluluk projelerine "Hediyem Olsun" diyorsunuz.

Hayatın size  de güzellikler Hediyesi Olsun...