Ermenek Tarih boyunca çeşitli kavimlere, deniz tarafından ve iç bölgelerden gelen tehlikelere karşı korunaklı bir yer olarak sığınak olarak kullanılmıştır. Bizans İmparator Zenon ( İzneboll- 457-474 ) Zenonopolislidir. Buradan Bizans’a geçip imparator 1. Leon’un yerine imparator olmuştur. Onun döneminde başta Ermenek ve çevresindeki kentlere ( kent ) çok büyük devlet yatırımı yapılmıştır ayrıca kent  imar edilmiştir. Osmanlılar zamanında Sarıkilise denilen ve döneminde büyük bir kilise olan Aziz Sokrates Kilisesi Ermeneğin Büyükkarapınar yaylasındadır.

Antalya’nın doğusundan başlayarak kıyıda Alanya, Gazipaşa, Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Silifke’nin batı kesimleri  ile iç kesimlerde Gülnar, Mut, Ermenek, Kazancı, Güneyyurt Başyayla, Sarıveliler, Göktepe  gibi yerleşim merkezleri yer alır. Ermenek ve mücavirindeki yerleşkeler Türkiye’nin nüfus bakımından en az yoğun olan yerleridirler

Bölgenin yüzey şekli ve toprak yapısı çok kayalık ve taşlık olduğundan Bölgeye Taşeli denmiştir. Taşeli ormanları tarih boyunca Akdeniz ülkelerinin kereste ihtiyacını sağlamış, platoda dolaşan kıl keçiler yöre halkının ana besin kaynağı olmuştur. Ayrıca bölge Kıl keçilerinin doğal yaşam alanıdır.

Antik çağda bu yöreye Dağlık Kilikia da denirdi.  Yörenini bitki örtüsü defne, zeytin,meşe, keçiboynuzu,zakum, mersin gibi dört mevsim yapraklarını dökmeyen maki grubu bitkiler ve fundalıklar ile çam,sedir, köknar, ardıç, andız  gibi iğne yapraklı ağaçlarla kaplıdır. Yöre, “antik çağ “dan günümüze birçok kavimlere ev sahipliği yapmıştır. Konya ve Karaman ovaları tarafından yani kuzeyden bakınca ilk düzgün kıvrımlı sıradağlar platonun kuzey sınırlarını belirler. Platonun güneye bakan yamaçları hemen hemen 1000 metreye varan uçurumlar ile sahillere ( Anamur, Gazipaşa ve Alanya ) inerler. Buna karşılık kuzey hattı Göksu nehri hizalarında daha yumuşak bir inişle Orta Anadolu Bölgesi ‘ne bağlanır. Platonun üstü, coğrafi tanımına uygun bir şekilde 1200-1800 yükseklikte bir düzlüktür. Bitki örtüsü: köknar (ladin ), sedir (katran ), ardıç, andız gibi iğne yapraklılar ile dişbudak, şimşir, meşe, ahlat, alıç  gibi geniş yapraklı ağaçlarla kaplıdır.

Karamanoğulları'nın 1228 yılında bu bölgeye gelmesi ile birlikte  Türkmenlere yurtluk yapmış, yazları hayvanları ile birlikte  bu yaylaklarda barınmışlardır. Kışları ise Anamur, Alanya gibi kıyıda bulunan yerleşim yerlerine göçmüşlerdir. Burası konar göçer TOROS TÜRKLERİ (Yörükler) insanların en çok bulunduğu yerlerden biridir.

Dağ eteklerinde üzüm bağları, meyve ve  sebze bahçeleri yöre halkının geçim kaynakları arasında yer alır. Son yıllarda yörede linyit ve mermer madenlerinin işletilmesi halkın yaşam düzeylerini yükseltmiştir. Günümüzde ise linyit işletmelerinin yanında dağ eteklerinde ve yamaçlarda elma, kiraz, ceviz, erik gibi meyvelerin tarımı yapılmaktadır, At pulluklarıyla yapılabilen ziraatçılık yerini motorize modern tarım ekipmanlarına bırakmıştır. böylece tarımda insanoğlu hayvan ve insan gücünden çok daha farklı ve güçlü bir güçle toprağı işlemeye başlamış ve yaşam düzeyini kısmen iyileştirmiştir. Ayrıca Linyit in yanı sıra keşfedilen mermer madenlerinin varlığı ve işletilmesi halkın yaşam düzeyini olumlu etkilemiştir.

Ermenek Barajı’nın iklimi yumuşatması ürün türlerinin çeşitliliğini arttıracak beklentisi vardır. Bağdat hurması, Hünnap, Muşmula, ve özellikle zeytin üretiminde büyük artış olmuştur. Baraj Gölü’nde, balık avcılığı ve su sporları vb etkinlikler yapılmakta olup ayrıca son yıllarda keşfedilen doğal birde kış sporlarına uygun kayak pisti ortaya çıkmıştır. Bu kayak pisti ile birlikte bölgede kış sporlarından olan kayak sporu da önemli hale gelmiştir.

Ermenek Hem iç bölgeler bitki örtüsünü bozkır, hem de Akdeniz Bölgesine özgü maki’yi üzerinde barındırır. Toros dağları  kıvrımlarının iç kesimlerinde kara iklim hüküm sürerken Akdeniz’e yakın yerlerde Akdeniz ikliminin özellikleri görülür. Göksu üzerinde yapılan barajlar ( Gezende, Ermenek, Balkusan barajları) iklimin yumuşamasını sağlamıştır. Bitki yetiştiriciliğinde Akdeniz bitki türleri özelliği oluşmuştur. Bölgede son yıllarda Arıcılık ve bal üretimi de artmıştır. 

Tamamen doğal ve organik ünler üretim alanı haline gelen TAŞELİ bölgesi bazı kooperatifler ve şirketler ile üretimlerini işleme ve pazarlama yoluna gitmektedirler

Halkı son derece misafirperver yardımsever ve hayırsever olan bölge de tamamen yöresel ürünlerden yapılan Batırma yemeğide son derece meşhurdur.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesine bağlı Ön lisans eğitimi yapan bir Meslek yüksek okuluna sahip olan Ermenek'te ilk ve orta öğretim ile ilgili alt yapı kurulmuş ve kesintisiz sürdürülmektedir. Ayrıca İlçede Bölgeye hitap edebilen tam donanımlı bir devlet hastanesi bulunmaktadır.

Bizlerde Bu cennet vatanımızın cennet köşelerinden birinde bulunmanın havasını soluyup suyundan içmenin bölge halkını tanımanın onlarla kucaklaşmanın sevincini ve  gururunu yaşadık dileğimiz odur ki Taşeli bölgesi halkımız mutlu huzurlu ve yaşama sevinci ile dopdolu bir hayat sürerler…