1981 DEVLET BAŞKANLIĞI KUPASI’NI TRABZONSPOR KAYBETTİ

12 Eylül 1980’deki askeri yönetimin devlete el koyması spora da yansıdı. 3 Haziran 1981’de Cumhurbaşkanlığı makamı kaldırıldığı için Devlet Başkanlığı Kupası olarak oynanan maça Trabzonspor, şu tertibiyle çıktı: Şenol, Turgay, Necati, Hüsnü, Ahmet, Güngör, Cemil, K. Şenol, Mustafa, Ali (Osman), İskender (Bahattin).

Lig Şampiyonu Trabzonspor, İkinci Ligde Şampiyon olamayan Kupa galibi Ankaragücü’ne 1-0 yenildi. Bu yenilgi Trabzonspor, üst üste altıncı kez katıldığı kupayı kaybetti. Devlet Başkanı Kenan Evren, Kupasını Ankaragücü’ne verirken Ankaragücü’nün 1inci ligde oynaması için bir formül bulunmasını emretti. Hemen formül bulundu. Kupa Şampiyonları bir üst ligde oynar denildi ve Ankaragücü 1inci Lige çıktı. Bu maçla ilgili olarak spor tarihi kitaplarında yine Cumhurbaşkanlığı Kupası olarak bahsedilmesi ilginç ve yanlıştır. Çünkü o tarihte Türkiye’de o makam yoktu.

1983 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASINI TRABZONSPOR 6ncı KEZ ALDI

1982-1983 sezonunda hem lig, hem de kupa şampiyonu olan Fenerbahçe, statü gereği lig ikincisi Trabzonspor ile karşılaştı.

Maçın orta hakemliğini Erkal Göksel yaptı. Takımlar sahaya şu tertipleriyle çıktı:

Trabzonspor: Şenol, Tugay, Necati, Gökhan, Osman, Bahattin, Mehmet, Güngör, B. Metin, Tuncay, İskender.

Fenerbahçe: Yaşar, Erdoğan (Hasan), Alpaslan, Cem, Sedat, Mehmet (Önder), Osman, Müjdat, Mustafa, Selçuk, Özcan.

Maçı Trabzonspor, 7nci dakikada Tuncay’ın, 83üncü dakikada İskender’in attığı gollerle 2-0 kazandı. Ancak televizyon ve İstanbul basınının gündeminde maçtan çok, maçı televizyonda anlatan Halit Kıvanç vardı. Halit Kıvanç, televizyonda son kez spikerlik yapıyormuş. Bütün medya Cumhurbaşkanlığı Kupası’na 8 yıl içinde 7 kez katılan 6’sını kazanan Trabzonspor yerine Halit Kıvanç’ın spikerliğine vedasını anlatıyordu. Halit Kıvanç’ın başarılı spikerlik yaşantısına kimsenin söz söylemeye hakkı yok ancak, Trabzonspor’un başarısına da kimsenin gölge düşürmeye hakkı yok.

1984 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI’NI TRABZONSPOR KAYBETTİ

1983-1984 sezonunda Türkiye 1inci Lig Şampiyonu ve Türkiye Federasyon Kupası’nı da kazanan Trabzonspor, lig ikincisi Fenerbahçe ile karşılaştı.

Ankara 19 Mayıs Stadı’nda Yusuf Namoğlu’nun yönettiği karşılaşmaya takımlar şu tertipleriyle çıktılar:

Trabzonspor: Şenol, Tugay, Necati, Kemal, K. Osman, Lemi, Güngör, Tuncay (Mehmet), B. Hasan, Levent (Bahattin), İskender.

Fenerbahçe: Yaşar, Erdoğan (Karaliç), Cem, Hasan, Sedat, Arif, İsmail, Önder, İlyas (Özcan), Repçiç, Mustafa.

Trabzonspor, bu maçta 79uncu dakikada İlyas’ın attığı gole karşılık veremeyince yenildi. İstanbul basını da rahat nefes aldı. Lig ve Kupa Şampiyonluğu’nu kazanamayan Fenerbahçe’yi efsaneleştirme fırsatını buldu.

1992 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI’NI TRABZONSPOR KAYBETTİ

1983-1984 sezonundan itibaren büyük düşüş içine giren Trabzonspor ligde ve kupada uzun süre şampiyonluklardan uzak kaldı. Ancak Federasyon Kupalarında üç kez final oynadı. 1985 ve 1990’daki final karşılaşmalarını kaybeden Trabzonspor, nihayet 1992’de Federasyon Kupası finalini kazanarak kupayı aldı ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda oynama hakkını kazandı.

1992 Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda Lig Şampiyonu Beşiktaş’ın karşısına Trabzonspor şu tertibiyle çıktı:

Trabzonspor: Petranoviç, İsmail, Kemal, Olsen, Mehmet, Ünal (Hamdi), Ogün, Lemi, Şeyhmuz, Hami, Orhan.

Trabzonspor, bu maçı 2-1 kaybetti. Trabzonspor’un golünü Hami (penaltıdan) attı.

1995 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI 7nci KEZ TRABZONSPOR’UN 

BAŞBAKANLIK KUPALARINDA TRABZONSPOR

1975 SEZONU

1974-1975 Türkiye Ligi ikincisi ile Türkiye Kupası finalisti Trabzonspor takımları Ankara 19 Mayıs Stadı’nda “Başbakanlık Kupası” için karşı karşıya geldiler. Bu maçta Gökmen’in attığı gole karşılık veremeyen Trabzonspor, Galatasaray’a 1-0 yenilerek kupayı kaybetti.

1976 SEZONU ve İLK KUPA

Türkiye Ligi ikincisi Fenerbahçe ile Türkiye Kupası finalisti Trabzonspor, “Başbakanlık Kupası” için karşılaştılar.

Ankara 19 Mayıs Stadı’nda oynanan bu maçın normal süresi ve uzatma devresi 2-2 berabere sonuçlandı. Trabzonspor’un gollerini Hüseyin attı. İş penaltılara kaldı. Penaltılarda B. Cemil, Tuncay, Şenol, Ali Kemal, Turgay, Hüseyin’in atışlarını gole çevirdiler. Trabzonspor 8-7 üstünlük sağlayarak kupayı kazandı.

1978 SEZONU ve İKİNCİ KUPA

Trabzonspor, lig ikincisi, Adanademirspor, Türkiye Kupası finalisti olarak Ankara 19 Mayıs Stadı’nda karşı karşıya geldiler. Adanademirspor’u Orhan ve Ahmet’in attığı gollerle 2-1 yenen Trabzonspor, bu kupayı ikinci kez kazanmış oldu.

1985 SEZONU ve ÜÇÜNCÜ KUPA

Değiştirilen yönetmelikle Başbakanlık Kupası, lig üçüncüsü ile ikinci lig birincisi arasında yapılması öngörülünce, 1984-1985 Türkiye Ligi üçüncüsü Trabzonspor ile İkinci Lig birincisi Kayserispor arasında Ankara’da oynandı. Bu maçı Trabzonspor, İskender, K. Şenol ve B. Hasan’ın birer, Tuncay’ın üç golü ile 6-2 yenerek bu kupayı üçüncü kez kazandı.

1990 SEZONU

Federasyon Kupası finalisti Trabzonspor ile lig dördüncüsü Galatasaray “Başbakanlık Kupası” için karşı karşıya geldiler. Lig ikincisi Fenerbahçe “Cumhurbaşkanlığı Kupası” için oynayacağından, Lig üçüncüsü Trabzonspor da kupa finalisti olduğundan sıra Galatasaray’a gelmişti. Ankara 19 Mayıs Stadı’ndaki maçta Galatasaray, Tanju’nun golü ile maçı kazanarak kupayı aldı. Trabzonspor’da ise maçtan birkaç gün önce başarısız bulunan Belçikalı hoca Urbain memleketine gönderilmişti.

1991 SEZONU

Lig üçüncüsü Trabzonspor, ikinci lig şampiyonu Ankaragücü ile “Başbakanlık Kupası” için karşılaştı. Ankara’da karşılaşmada 3-1 yenilen Trabzonspor Başbakanlık Kupası’nı kaybetti.

Böylelikle 18 sezon içinde yedi kez bu kupaya katılma hakkını elde eden Trabzonspor bunlardan üçünü kazanmış oldu.

1993 SEZONU

Lig üçüncüsü Trabzonspor, Kupa yarı finalisti Fenerbahçe ile Ankara 19 Mayıs Stadı’nda karşılaştı. Normal süresi 0-0 berabere biten maçın uzatma dakikalarında bir gol yiyen Trabzonspor, Türkiye’nin ilk bayan başbakanı Tansu Çiller’in elinden kupa alma şerefini de kaybetti.

------ SON ---------

HAŞİM ALBAYRAK

(Kısa biyografi)

Tarih öğretmenliği alanında uzman öğretmen

Spor Yönetimi alanında uzman

Cumhuriyet Eğitim Müzesi Kurucu ve Eski Müdürü

İl Milli Eğitim AR-GE eski yöneticisi

İl Milli Eğitim Özel Eğitim Bölümü Araştırmacısı

Tarih Ve Nostalji Derneği Genel Başkanı

İstanbul Saha Komiserleri Derneği eski İstanbul Başkan yardımcısı

Trabzonlu Eğitimciler Derneği Kurucu Başkanı

Türkiye Eğitim Bilimleri Sendikası (Eğitim Bir-Sen) eski yönetici ve okul delegesi

Trabzon Dernekler Federasyonu Kurucu ve Onur Kurulu üyesi

Trabzon Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

EYABİR Eğitimci Yazarlar Birliği Platformu Başkanı

Eğitim Tarihi, Doğu Karadeniz Tarihi, Osmanlı Arşivleri araştırmacısı

Halen Okul Müdürü

1958 yılı Of doğumlu olup Trabzon Yüksek Öğretmen Okulu Tarih bölümünü bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Sağlık Bil. Ens. Beden Eğitimi Bölümünde Spor Yönetimi alanında yüksek lisans tamamlamıştır.

1982 yıldan bu yana öğretmenlik yapmaktadır. Tarih alanında da Uzman öğretmen olan Haşim Albayrak, bir dönem İstanbul Cumhuriyet Eğitim Müzesi kurucu müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcılığı görevlerinden sonra Fatih ve Esenler ile Zeytinburnu’nda birçok okulda müdürlük yaptı. En son olarak Bakırköy Gazi Ortaokulunda 2019-2022 yılları arasında okul müdürlüğü yapmıştır.

Haşim Albayrak’ın yayınladığı kırktan çok eser arasında Doğu Karadeniz’de Etnik Yapılanmalar ve Pontus, Of ve Çaykara, Saçaklızadeler, Oflu Hoca Kavramını Oluşturan Din Adamları, Dede Korkut Kahramanı Kanturalı (Tarihi roman), Osmanlı Arşivlerinde Trabzon Belge Özetleri, Doğu Karadeniz Muharebeleri ve Of Direnişi, Çaykara Sultanmurat Savaşları gibi Doğu Karadeniz araştırma kitapları vardır. Bunların dışında Engelliler Eğitiminin Tarihsel Gelişimi (2014), İstanbul Eğitim Belgeseli (1998),  2011 Van- Erciş Deprem Şehidi Öğretmenlerimiz (2011), Osmanlı Belgelerinde Mesleki Eğitim (2003) gibi eğitim tarihi kitapları ve 4. Murat, İstanbul Fatih Fetih, Fatih’in Asrı İstanbul gibi araştırma kitapları vardır. Bunların yanı sıra yedi adet Karadeniz Fıkraları kitapları da vardır. Son zamanlarda ise genelde soy ve sülale tarihi alanındaki araştırmaları ve Dede Korkut hikâyeleri konulu tarihi romanlar, eğitim tarihi ve Doğu Karadeniz tarihi üzerine araştırma ve roman çalışmaları yapmaktadır. Bunların yanı sıra Yazarlık ve Yazma Beceri seçmeli derslerine girdiği öğrencileriyle birlikte Hayal Kumbarama İlk Kuruş(Zeytinburnu,2018), Zeytinburnu Yazıları (Zeytinburnu, 2019, Annemim Yemekleri (Bakırkör, 2020), Korona Günlükleri (Bakırköy 2021) ve Yaşadığımız Bakırköy (Bakırköy, 2022) adlı kitapları hazırladı.

Haşim Albayrak, Eğitimci Yazarlar Birliği Platformu Başkanlığı, Tarih ve Nostalji Derneği Başkanlığı, Trabzonlu Eğitimciler Derneği Kurucu Başkanlığı gibi birçok dernekte başkanlık yaptı. Ayrıca, Trabzon Dernekler Federasyonunda yöneticilik, İstanbul Futbol Saha Komiserleri Derneğinde ve Tüm Eczane Teknikerleri Derneği’nde ile İDEMM Folklor Kurumu’nda yönetin kurulu üyeliği ve Başkan yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 2071 Milli Gençlik Derneği Eğitim Komisyonu başkanlığı gibi yöneticilik görevlerinin yanı sıra Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Trabzon Yazarlar Birliği, Türkiye Eğitim Bir-Sen Sendikası üyeliklerinin yanı sırabirçok sosyal ve spor derneğinde de üyeliği bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul Esener’de Esenler Belediyesi ve Tarih ve Nostalji Derneği işbirliği içinde açılan Avas Antik Pazar’ının da dernek adına başkanlığını yapmaktadır.

Haşim Albayrak, eğitim tarihi üzerine ve Doğu Karadeniz Tarihi üzerine yaptığı araştırmalar, kitaplar,  eğitim ve kitap sergileri, İstanbul, Osmanlılar, Eğitim Tarihi, Engelliler Tarihi ve Doğu Karadeniz üzerine ulusal ve uluslararası konferans, panelleriyle, kitaplarıyla ve Doğu Karadeniz Fıkraları kitaplarıyla tanınmaktadır.