Küçücük bir Fotograf stüdyasının karanlık odasında doğan, şirket kurma ve gazete çıkarma fikri, ağabey’ler arasında heyecanla karşılanmıştı. Fakat, Beyağabey, asıl hizmetlerimizi sekteye uğratır, endişesiyle ihtiyatla karşılamıştı.” Biz’lerin, aksine, asıl hizmetlerimizin ifasında büyük desteği olacağını ısrarla ifade etmemiş karşılığında kerhen de olsa rıza göstermişti. Artık, bir şirket’in kurulması, karar aşamasından, icraat aşamasına gelmişti. Ağabey’ler, Şirketin kurucuları, kurucu sayısı ve ismi üzerinde fikir jimnastiğine çoktan başlamışlardı. Aslında bir şirket kuruluşu için epeyce uzun sürecek bir vetire başlamıştı.

Kurulacak şirketin ana mukavelesini,( Tüzüğünü), aslen, Rize’li, İstanbul Barosu Avukatlarından, Mehmed Ali Yağcı Bey herhangi b.ir ücret talep etmeksizin hazırlamıştı. Noterlik muamelelerini, yine Rize’li, Bürosu, Mecidiye Köyü’nde,- Mecidiye Köyü, o yıllarda, henüz, Boğaziçi Köprüsü Çevreyolu geçmemişti, ismiyle değil, gerçekten, hafta sonları tenezzüh seyahati için gidilen dut bahçeleriyle çevrili, gerçek bir köy idi.- bulunan, Beyoğlu 3. Noteri, Kenan Vardar tarafından yapılmıştı. Şirketin merkezi, Cağaloğlu, Nuruosmaniye Caddesindeydi, yanı başımızda Noter’ler vardı, Cağaloğlu nire, Mecidiköy nire denileblinir. Bu Noteri seçmemizin sebebi, Noterlik muamelelerinden ücret talep etmemesi, mevzuat gereği, mecbûrî, damga resmini üç ay sonra tahsil edecek olmasıydı.

Şirketin kurulma kararı ve teşebbüsü 1968 yılının son aylarında olmasına rağmen, Ana Mukavele de hazırlanmışken, kurucu’ların ve şirketin ismi’nin tezpiti epey bir zaman aldı. Nihayet, Nihayet’in ismi tespit ve tercih edildi. “FAZİLET,” fazilet Neşriyat ve Matbaacılık Anonim Şirketi. Bi’lâhare, Fazilet Neşriyat ve Ticaret Anonim Şirketi, olarak değiştirilmişti.

Şirket’in kurucu ortaklarının 33 kişiden teşekkül etmesi kararlaştırılmışken, Kurucu ortak olması beklenen, Merhum, Mehmed Bozkurt ile, Merhum, Nuri İnan gerekli Evrak-ı Müsbite’ye zamanında ulaştıramadıkları için, Şirket 31 kişi tarafından kurulmuştur. Kurucu ortakların ekserisi, bugün,( 25 Kasım 2024) i’tibariyle ebediyyete intikal etmiş bulunmaktadır. Ebediyyete intikal edenlerin aziz ruhlarını ta’ziz, böylesine büyük bir da’va’ya katkı verdikleri için hayatta olan varis’leri’ne ve yakınlarına şükranlarımızı ifade için, Kurucu Ortak’ların isimlerini iftiharla takdim ediyorum:

1) İbrahim Makas. Rize’li, İnşaat Müteahhidi.

2) Ali Katırcıoğlu . Han Müsteciri

3) Mehmed Yıldırım. Dernek Başkanı, Fotoğraf Stüdyosu Sahibi.

4) Hüseyin Kaplan. Bakırköyü Merkez Vaiz’i Müderris

5) Tevfik Şerifoğlu. Ümraniye Fahrî Kur’ân Kursu Muallimi.

6) Mehmed Arıkan Fatih Merkez Vaiz’i Müderris

7) Sabahadin Zeren Tuhafiye Mağazası Sahibi.

8) Mustafa Kadiroğlu Fabrikatör.

9) Hüseyin Karasoy İmalaatçı.

10) Mehmed Akay Nalburiye Dükkanı Sahibi,

11) Cemil Türker Oto Boyahanesi Sahibi.

12) Emir Ahmed Okur Kaptan. (Hacı KAPTAN).

13) Yusuf Bilgin İmam- Hatip.

14)  Nazmi Koyuncçu Fahrî Kur’ân Kursu Muallimi, Kasımpaşa_ Büyük Piyale.

15)  Mustafa Nuri Naroğlu Oto Galerisi Sahibi.

16) Mustafa AKKOCA Fahrî Vaiz Müderris. ( Gazeteci- Muharrir).

17)  Ahmed Kaplan, Hüseyin Kaplan’ın Muhterem Peder’leri.

18) Seyfeddin Alkan. İstanbul Merkez Vaizi Müderris.

19)  Mehmed Bağlı. Emekli Polis Me’muru, ( Hacı Polis)

20)  Ahmed Fazıl Temizerler Fahrî Vaiz, Tacir.

21)  Mustafa Yıldırım. İktisatçı Mâlî Müşâvir.

22)  Mustafa Özaltın Zeytinburnu Müftüsü.

23) İhsan Paksoy. Tacir- Terzi.

24) Ali Sandıkçı İstinye Fahrî Kur’ân Kursu Muallimi.

25) Mehmed Velîd Öztürk. Gazeteci.

26) Muzaffer Akgün İdareci- Müderris.

27) Kemal Kaplan Şile Kur’ân Kursu Muallimi.

28)  Osman Dündar Büyükerzurum. Toptan Kavafiye,

29) Latif Arıkan Mehmed Arıkan’ın Kardeşi.

30) Rıdvan Sebat Vakıf ve Yurt İderecisi.

31) Salih Yılmaz. Tepecik Köyü Çiftci- Emlâkcı.

Şirket’in ilk Yönetim Kurulu, şu isimlerden oluşturulmuştu: İbrahim Makas, (Yönetim Kurulu Başkanı), Hüseyin Kaplan,( Yönetim Kurulu Başkanı vekili), Mehmed Arıkan, (Yönetim Kurulu Başkan’ı Yardımcısı), Ahmed Fazıl Temizerler,(üye,) Emir Ahmed Okur, (üye), Mustafa Yıldırım( üye, aynı zamanda Şirketin müdürü), Hüseyin Karasoy ( üye), Ali Katırcıoğlu ( üye), Seyfeddin Alkan ( üye), Cemil Türker( üye), Mehmed Akay( üye)... Dikkat buyrulursa, Yönetim Kurulu’na seçilen üye’lerin ekserisi, Ticaret’le iştigal edenlerdendir. Şirket’in kuruluş çalışmalarını ve Gazete hazırlıklarını fi’î’len, ben yürüttüğüm için, Benim işim, İbrahim Makas Bey ile idi. İbrahim o sırada Fatih Balipaşa’da ikamet ediyor, iş yeri ise Bakırköyü’nde idi. Çok yakınızda Banka şubeleri bulunmasına rağmen, müdürü İbrahim Bey’in arkadaşı olduğu için, devrin Yapı ve Kredi Bankası, Kumkapı Şubesinde hesap açtırmıştık. Günümüzde olduğu gibi Mobil Bankacılık, Telefon Bankacılığı olmadığı için, para yatırmak-çekmek veya herhangi bir Bankacılık muamelesi için, ba’zen günde bir-kaç def’a Nuruosmaniye Caddesinden, Kumkapısı’na kadar yaya olarak gidip-geldiğim oluyordu. Şirketle ve Gazete ile alakalı, herhangi bir veraka imzalatmak için, Bakırköyü’ne İbrahim Makas Bey’in Yazıhanesine, Banliyö Treniyle gidip- gelirdim. Ruhu şad olsun, ba’zen aradığımda, “ Mustafa Hocam, Sen gelme, zâten benim oralarda işim var, uğrar imzalarım,” derdi. Heeey gidi günler heeeey!..