GÖNÜL TEKNESİNDE EBRULAR

Duayen ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil ile Kültür Bakanlığı Sanatçısı Suna Koçal, Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te açtıkları sergide ürettikleri ebrular, yetim çocuklar yararına satıldı.

Yıllar önce, bugün büyük bir ebruzen olarak andığımız Suna Koçal’dan söz ederken, Türk süsleme sanatlarına karşı olan ilgisine ve çalışma disiplinine hayran olduğumdan dolayı, kendisine “Yalova’nın kültür ve sanat meleği” sıfatını uygun görmüştüm. Bu konudaki azimli çalışmalarına tanık olanlar da, onun bu sıfatı fazlasıyla hak ettiğine inanmış olmalılar ki, Kültür Bakanlığı Sanatçısı Suna Koçal, bileğinin gücüyle hak ettiği bütün sıfatlarının yanı sıra, “Yalova’nın kültür ve sanat meleği” olarak anılıyor.

Suna Koçal, Türk süsleme sanatları konusunda “alaylı” olmakla yetinmedi; yüksel tahsilinde de bu konuyu seçti.

Suna Koçal, hayranı olduğu Türk süsleme sanatlarını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla yalnızca Yalova’da açtığı ve açılmasına katkı sağladığı nakkaşhanelerde kurs vermekle, bildiklerini her yaştan gençlere aktarmakla yetinmedi; önce yurt içinde sonra yurt dışında uygulamalı tanıtım programları düzenlemeye, sergiler açmaya başladı.

Suna Koçal’ın sergileri bildiğimiz sergi formatında değildi; hemen hepsi interaktif sergilerdi. Bu sergilerinde Suna Koçal, hem kendisi su yüzünde oluşturulan ebrunun nasıl kağıda aktarıldığını gösteriyor, hem de ebru ile ilk kez tanışan her yaştan ziyaretçileri bru teknesinin başına davet ederek ilk ebru denemesi yapmalarını, o heyecanı yaşamalarını sağlıyordu.

Suna Koçal’ın ilk defa ebru teknesiyle tanıştırdığı, ebru aşkı aşıladığı ve dolaylı yoldan ebru sanatçısı yaptıklarının sayısı bilinmiyor, ama bu sayıyı rahatça binlerle ifade edebiliriz. Bugün Suna Koçal’ın, yalnız Türkiye’de değil, dünyanın pekçok ülkesinde, yüzlerini yalnızca sergilerinde bir kez gördüğü, ama gönüllerinde ebru aşkı ateşlediği binlerce öğrencisi var.

Suna Koçal, “Kültür Bakanlığı Sanatçısı” olarak, bakanlığın yurtiçinde ve yurtdışında düzenlediği etkinliklere katılıyor. Bunun yanı sıra, Suna Koçal’ın şöhretinden, Suna Koçal’ın bildiklerini gelecek kuşaklara aktarabilme heyecanından haberdar olan diplomatlar, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, onu canlı performans sergilediği sergiler açması için davet ediyorlar.

Suna Koçal, özellikle hayır amaçlı, gençlere ve çocuklara yeni bir beceri kazandırma amaçlı davetlere severek, isteyerek katılıyor. Bu sergilerle binleri mutlu ediyor, mutlu oluyor.

DUAYEN EBRUCU HİKMET BARUTÇUGİL İLE KIRGIZİSTAN’DA

Geçtiğimiz günlerde Suna Koçal, ebru sanatımızın duayen sanatçısı Hikmet Barutçugil ile birlikte Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’teydiler.

Kırgızistan Bişkek Büyükelçimiz Ahmet Sadık Doğan’ın eşi sayın Mariya Doğan’ın organizasyonuyla gerçekleştirilen ve Duayen ebru sanatçımız Hikmet Barutçugil ile Suna Koçal’ın birlikte canlı performans sergiledikleri etkinlik yetim çocuklar yararınaydı.

Ebru sanatının anavatanı olan coğrafyada gerçekleştirilen bu anlamlı etkinliğe, başta çeşitli ülkelerin büyükelçileri olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, medya mensupları, her yaştan Bişkekli izleyiciler ve yetim çocuklar katıldılar.

ŞEFKAT EBRUSU

Etkinlikte, Barutçugil ile Koçal’ın ve yetim çocukların canlı performansla ürettikleri ebrular, yetim çocuklara yardım amacıyla, sergiye katılan ziyareçiler tarafından satınalındı. 

Ebru sanatında, üretilen eserler, üretim tekniklerine göre, “battal ebru”, “taraklı ebru”, “akkase ebru”… olarak anılırlar. Duayen ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil ile Kültür Bakanlığı Sanatçısı Suna Koçal’ın Bişkek’te kurdukları teknede ürettikleri ebruları da, oluşturulma amaçlarına uygun olarak “şefkat ebrusu” anmamız gerekir.