Her yıl Ramazan ayında ülkemizde tutulan oruç bu sene oldukça uzun saatler arasında gerçekleşti. Bu da beslenme düzeninde değişikliklere neden oldu. Bir ay tutulan orucun ardından bayramda aşırıya kaçmak da bazı sorunlara neden olabilir. Peki Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeli?
 

Neler tüketmeliyiz ?

Bayram sabahı zengin bir kahvaltı sofrası hazırlamayarak, daha hafif bir kahvaltı ile güne başlayın ve gün boyunca öğün atlamadan hafif besinlerin tüketimini sağlayın. Kahvaltıda mutlaka sizleri gün içerisinde daha uzun süre tok tutacak; yarım yağlı peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve domates, salatalık, maydanoz gibi sebzelerin tüketimini sağlayınız. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durmanızı da tavsiye ederiz.

Bayramda kızartma ya da daha ağır yemeklerin tüketimini tercih etmek yerine, ızgara, buğulama ve haşlama şeklinde pişen yemeklerin tercihinde bulunmak daha sağlıklı olacaktır. Tam tahıllı ya da çavdarlı ekmek tercihinde bulunarak uzun süre tok hissetmenizi sağlamanız mümkündür. Ramazan’da bozulmakta olan bağırsak düzeninin tekrardan sağlanabilmesi açısından bayramda posalı besinlerin tüketimine ağırlık vermek faydalı olacaktır. Posa tüketiminde artış yapmak için; kuru baklagiller, sebze ve meyveleri, kepeği ayrılmış tahılların tüketimini sağlayabilirsiniz. Ayrıca pirinç pilavı yerine yemeklerinizin yanında tercih edecekseniz bulgur pilavı ya da esmer pirinç pilavının tercihinde bulunmanızı tavsiye ediyorum.

**********************

Normal yemek düzenine geçiş yaparak psikolojik olarak daha fazla yemek yeme ihtiyacında olabilirsiniz. 30 gün boyunca değişmekte olan beslenme düzeninden sonra fazla yemek tüketmenin en önemli problemi ise hazımsızlık ve mide sorunları olarak yer almaktadır. Hazımsızlık ve mide problemi yaşamamak açısından tüketeceğiniz besinleri iyi bir şekilde çiğneyin, azar azar ve sık sık olacak şekilde gününüzü planlayınız.

bayramın vazgeçilmez tatları olan şeker, çikolata ve tatlılara dikkat edin

Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat ediniz ve mümkün olduğunca da çevreniz tarafından gelen ısrarlarla birlikte aşırı yeme eğiliminden uzak durmaya çalışın. Ziyaretler esnasında ikram edilmekte olan şeker, şerbetli tatlı ve pastanın sonrasında bir çay bardağı kadar süt ya da bir iki yemek kaşığı kadar yoğurt ya da bir bardak ayran tüketimi sağlayarak şeker seviyenizin dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Alternatif bir seçenek olması durumunda ise hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tüketimini tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde ziyaret esnasında tatlı tüketmeniz durumunda o gün içerisinde meyve tüketmeyerek, ekmeği azaltmaya özen gösteriniz.

***************************

Şeker ve çikolata denildiğinde bayramı en güzel şekilde yaşamakta olan çocuklar akıllara gelmektedir. Çocuklarınızın fazla miktarda şeker tüketmeleri hem boş kalori almaları hem de diş sağlığı olmak üzere sindirim ve bağırsak problemleri açısından da problem yaşamalarına neden olabilmektedir. Çocuklarınıza yasak koymak yerine porsiyon kontrollerini sağlayabilirsiniz. Çünkü; yasak konulması durumunda büyük bir olasılıkla sizden gizli bir şekilde tüketim sağlayacaklardır.

Misafirliğe gitmiş olduğunuz yerlerde, yapılmakta olan ikramların hepsinin tüketimini sağlamayınız. İkramları geri çevirememeniz durumunda bir parça tadına bakarak bırakınız. Alternatif bir seçenek olması durumunda ikramların hafif olanlarını tercih etmenizi öneririz. Çikolata, şeker gibi ikramlıklardan çikolata tercihinde bulunmak doğru bir seçenek olacaktır. Çikolatayı daha sonrasında tüketmek için alıp, sütlü. bir kahve ile birlikte tüketimini sağlayarak ara öğün olarak tercih edebilirsiniz.

Gün içerisinde yaklaşık olarak 2 ila 2,5 litre su tüketiniz. Sıvı tüketimini arttırmak için öğünlerinizde ayran, şekersiz kabuk tarçın ve karanfil ile birlikte hazırlayabileceğiniz komposto gibi sıvıları ilave edebilirsiniz.

*****************************

Bayram ziyaretleri esnasında çay ve kahve tüketimini aşırı miktara olması durumunda çarpıntı, mide sorunlarına neden olabilmektedir. Gün içerisinde 8 ila 10 bardaktan fazla siyah çay, 2 fincandan fazla kahve tüketiminin fazlasına kaçmamaya çalışınız. Çay ve kahve su yerine geçmemesiyle birlikte diüretik etkilerinden kaynaklı olarak vücutta sıvı kaybına neden olduğunu belirtmekte isteriz.

Bayram boyunca tüketimini sağlamış olduğunuz çay ve kahvelerin şekersiz olmasına da dikkat ediniz. Ramazan boyunca öneride bulunan sahur yemeklerini Ramazan sonrasında da tabii ki geceleri yemek yeme alışkanlığı olarak devam ettirmemeniz gerekmektedir. İhtiyaç duymanız durumunda yatmadan önce en geç 2 saat öncesinde meyve, yoğurt gibi besinlerin tercihinde bulunarak hafif bir öğün ile gününüzü tamamlamanız mümkün olmaktadır.

**************************

Bayramda yapılan kaçamakların dengelenebilmesi açısından sabah kahvaltılarından sonra 1 saat tempolu yürüyüş yapınız. Ziyarete giderken kısa mesafelere araç ile gitmek yerine yürümeyi, asansör yerine merdiven kullanmayı tercih ederek gün içerisindeki fiziksel hareketlerinizi ve böylelikle de hem gün içerisindeki kalori yakmanızı arttırarak hem de ramazanda yavaşlayan metabolizmanın hızının artış göstermesini sağlayabilmektedir.

Siz ve misafirleriniz için farklı seçenekler için bu bayram tam zamanı. Peki, bu bayramda ikram edeceğiniz besinlerde farklılık sağlayarak, misafirlerinizin sağlıklarına katkı sağlamak ister misiniz? İkram için; sütlü ya da meyveli tatlı, dondurma, kuru meyveler ile birlikte hazırlayabilirsiniz. Çay hazırlarken demliğin içerisine bir parça kabuk tarçın ve 3-4 tane de karanfil atarak hem lezzetli hem de kan şekerinin dengelenmesini sağlamakta olan bir çay hazırlamanız mümkün olabilmektedir. Asitli içeceklerin tüketimi yerine taze meyveleri az şekerli, kabuk tarçın ile kaynatarak meyve suyu ya da az şeker ile yapılan ev yapımı limonata hazırlamanız mümkün olabilmektedir. Eğer sarma ikramında bulunmak istiyorsanız pirinç yerine bulgur da tercih edebilirsiniz.
Bayramımız Mübarek ola...