Sağlıklı ve zinde bir Kurban bayramı geçirmek için doğru beslenmek ve spor yapmak çok önemli. Pekiii.... 9 günlük bayram tatilinde ne yapmalıyız ?

Nelerden kaçınmalıyız?

Herşeyden önce yürüyüş ve egzersiz hareketlerini hemen hergün  bir saatte bile olsa yapmamız lazım. 

Kahvaltıya dikkat : Bayram sabahı kızartma, hamur işi, börek gibi ağır yiyeceklerden uzak durun. Midenizi yormayacak, sağlıklı kahvaltılıkları tercih edin.

Et yemeklerini öğle yemeğinde tüketin : Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.

Öğünlerde çeşitlilik yaratın: Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için, diğer besin grupları olan ‘süt grubu’, ‘ekmek grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sütlü tatlıları tercih edin: Öğle ve akşam yemeklerini dikkatli seçin. Etlerin çok yağlı kısımlarını tüketmeyin. Hafif bir ana yemeğin yanında mutlaka salata, yoğurt yiyin. Pilav ve makarnadan uzak durun. Baklava gibi şerbetli tatlılar yerine tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanın.

Asitli içeceklerden uzak durun: Vücudumuzun günlük su ihtiyacı 2-2,5 litredir. Su dışındaki hiçbir içecek suyun yerini almaz. Bayramda asitli içeceklerden uzak durun, su dışında bitki çayları, sütlü kahveler, ayran gibi içecekler tercih edin.

Basit egzersizlere vakit ayırın: Bayramda spor mu olur demeyin, mutlaka spor yapın. Vücuda aşırı besin yüklendiği takdirde vücut bu enerji fazlasını yağ depolarına gönderecektir. Bu nedenle hafif ve küçük öğünler tüketin, yanına uygun bir fiziksel aktivite programı ekleyin. Yürüyüş, koşu, bisiklet binme gibi sporlar da fiziksel aktivite için iyi bir alternatif.