Taksim Gezi Parkı olaylarının gölgesinde kalsa da sessizce yol alan çözüm süreci hakkında hem PKK ve siyasi uzantılarının beklentileri, hem de AB ile müzakerelerde başta Almanya olmak üzere bir çok ülkenin olumsuz tavrı gündemde kalacağa benziyor.
Erken seçimin bile ortaya atıldığı tartışmalar arasında Can Dündar’ın geçen hafta Milliyet’te ilk bölümünü aşağıya aldığım yazısı da dikkat çekici idi.
“Ak Parti’nin iki büyük hamlesiydi. AB’ne tam üyelik süreci. Ve Kürt sorununda barış süreci.
İki süreç de Gezi Parkı’nın biber gazından zehirlendi.”
Şimdi “duran adam” eylemleri ile yaygınlaşacağa benzeyen Gezi Parkı olaylarının ve Can Dündar’ın yukarıda belirttiği konuların daha çok konuşulacağı ortada.
Bu arada geçin Perşembe günü Akdeniz Oyunlarının 17’ncisinin Mersin’de görkemli açılışını gururla seyrettik.
24 ülkenedn 3000 sporcunun katıldığı, 10 gün sürecek olan, 31 branşta yapılacak müsabakalar için, Mersin ve çevresindeki tesisler, 18 ay gibi kısa bir sürede tamamalanmış. Altı yıl önce talip olduğu oyunları Yunanistan’ın gerçekleştiremeyeceği anlaşılınca 18 ay önce organizasyona talip olan Türkiye yıldırım hızı ile tesisleri tamamlamış. Hazırlık safhasının bu gurur veren hızına yakışan açılışta, konuşmaların ordandan Anadolu efsanelerinin de yer aldığı muhteşem gösteriler sergilendi.
Piri Reis’in meşhur haritasının yapımının 500’üncü yılı münasebeti ile Piri Reis ve haritası ile başlayan gösteriyi, hem Akdeniz Bölgemizin adeta simgesi, hem de oyunların legosu olan Caretta caretta kaplumbağalarının Akdeniz görüntüleri izledi.
Daha sonra Kleopatra’nın M.Ö. I’nci yüzyılda Tarsus’a, kendi adının verildiği kapıdan Romalı Antonius’a gelişinin canlandırılması ile Eshab-ı Kehf mağarasında 300 yıl uykudan sonra dirildikleri rivayet edilen Yedi Uyurların öyküsü, ardından da çok sevdiği kızını yılandan korumak için küçük bir ada üzerine inşa ettirilen “Kız Kalesi”nin hazin öyküsü canlandırıldı.
Bilahare Anadolu’nun büyük düşünürü, mutasavvıf Mevlana ve sema gösterilerini müteakip dünyanın ilk askeri bandosu Mehter Takımı’nın ve Osmanlı ordusunun görkemi sergilendi.
Daha sonra da Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldızla ifade bulan tarihteki müstakil Türk devletleri ile güneşle sembolize edilen, muhteşem Kurtuluş Savaşı ile doğan Cumhuriyet ve Cumhuriyetin yükselişi canlandırıldı.
Ses, ışık ve havai fişek gösterileri ile sergilenen muhteşem açılış halk oyunları ile tamamlandı.
Mersin’de bu hafta sonuna kadar devam edecek 17’nci Akdeniz Oyunlarının, bu muhteşem açılışa yakışan, ortamda devamını, spor, barış ve kardeşliğin kazanmasını gönülden dilerim.