MARMARA GRUBU STRATEJİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR VAKFI, KURULUŞUNUN 25. YILINDA, YAKLAŞIK 50 ÜLKENİN CUMHURBAŞKANLARININ, BAŞBAKANLARININ, BAKANLARININ, DİNİ LİDERLERİNİN VE BİLİM ADAMLARININ KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ 15. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ, İSTANBUL VE İZMİR'DE (“ÜÇ KITA BİR DENİZ: İZMİR BULUŞMASI) YAPILAN TOPLANTILARLA BÖLGESEL BİR KONGRE HÜVİYETİ KAZANDI VE DAVOS’A RAKİP OLDU.

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı, kuruluşunun 25. yılında, yaklaşık 50 ülkenin cumhurbaşkanlarının, başbakanlarının, bakanlarının, dini liderlerinin ve bilim adamlarının katılımıyla gerçekleştirdiği 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi, İstanbul ve İzmir'de (“Üç Kıta Bir Deniz: İzmir Buluşması) yapılan toplantılarla bölgesel bir kongre hüviyeti kazandı ve Davos’a rakip oldu.
Arnavutluk, Makedonya, Karadağ ve Gagavuzya Özerk Bölgesi’nin Cumhurbaşkanı düzeyinde temsil edildiği, 9 eski Cumhurbaşkanı, 1 Meclis Başkanı, 30 Bakan ve 275 üst düzey devlet ve bilim adamının katılımıyla gerçekleştirilen bu yılki 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ekonomi, siyaset, kültürlerarası diyalog, kadın hakları ve toplumsal sorunlar konularında geniş katılımlı toplantılar gerçekleştirildi. İTO’nun işbirliği ile toplantıların bir bölümünün “Üç Kıta Bir Deniz: İzmir Buluşması” başlığı altında İzmir’de yapılmış olmasından dolayı, 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi bölgesel bir kongre hüviyeti kazanmış oldu.  
15. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılan açılış törenine Türkiye'yi temsilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı.
Marmara Grubu Vakfı, çeşitli Avrupa ve Asya ülkelerinin cumhurbaşkanlarının, başbakanlarının, ruhani liderlerinin ve bilim adamlarının katılımıyla “Avrasya Ekonomi Zirvesi” adı altında 15 yıldır çok önemli organizasyonlar gerçekleştiriyor.
Ana başlığı “ekonomi zirvesi” olsa da, bu zirvelerde yalnızca ekonomi konuşulmuyor. Avrupa ve Asya ülkelerinden üst düzey siyasetçiler, bilim adamları ve ruhani liderlerin katıldığı bu zirvelerde küresel sorunlar geniş bir yelpazede ele alınıyor ve konularının uzmanı olan konuşmacılar, tüm dünya ülkelerini ilgilendiren sorunlar konusunda dikkatle dinlenmesi gereken çözüm önerileri sunuyorlar.
Soğuk Savaş sona erdiği, Sovyetler Biriliği’nin dağıldığı, Asya ve Avrupa siyasi haritalarının yeniden şekillendiği dünya tarihinin bu çok önemli döneminde, devlet başkanlığı, başbakanlık yapmış siyaset yıldızları, ruhani liderler, bilim adamları geliyor, dünyanın karşılaştığı sorunlar konusunda kitaplarda, dergilerde kolayca rastlanması mümkün olmayan bilgiler veriyorlar ve çözüm önerileri sunuyorlar. Konularının uzmanı olan konuşmacılar tarafından ilk kez dile getirilen bu çözüm önerilerinin kayda geçmesi ve tüm dünyaya duyurulması gerekir. “Avrasya Ekonomi Zirveleri”ni yıllardır mutfağından izleyen biri olarak, medyamızın bu önemli toplantılara gereken önemi göstermediklerine üzülerek tanık olduğumuzu belirtmek isteriz. Bütün konuşmacıların adlarını sıralamaya yerimiz yetmeyeceği için, yarınki yazımızın sonunda, yalnızca, 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne ve “Üç Kıta Bir Deniz: İzmir Buluşması”na katılarak konuşma yapan devlet adamlarının listesini vereceğiz. Çoğu halen aktif görevlerini sürdürmekte olan bu konuşmacıların söylediklerini önemli bulduğumuzdan, bu konuşmalardan seçtiğimiz ana başlıkları iki günlük yazı dizimizde okuyucularımızla paylaşacağız.  
Küresel çapta adını duyurmuş, otoritesini kabul ettirmiş deneyimli kişilerin söyledikleri -katılırız ya da katılmayız, ama – önemlidir, bilinmesi ve duyurulması gerekir. Bu çapta organizasyonlarda ele alınan konuların, dile getirilen sorunların ve çözüm önerilerinin geniş kitlelere duyurulması, bu sorunların küresel çapta tartışmaya açılmasına ve biran önce çözüm bulmasına yardımcı olacaktır. Bol sayfalı magazin ekleri yerine böylesine geniş katılımlı toplantılarda anlatılan önemli sorunları ve çözüm önerilerini özetleyen özel eklerin verilmesi ülkemiz insanların düşünce ufuklarını genişleteceği gibi, Türkiye’nin uluslararası kongreler düzenleyebilen bir ülke olarak da adının duyurulmasına vesile olacaktır.
UNESCO GENEL DİREKTÖRÜ IRİNA BOKOVA: ''KADINLARA GÜÇ VERİLMESİ TEMEL BİR HAKTIR VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN GEREĞİDİR''
15. Avrasya Ekonomi Zirvesi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan görkemli açılış töreninde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in ve UNESCO Genel Direktörü İrina Bakova’nın  gönderdiği mesajların duyurulmasıyla başladı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in 15. Avrasya Zirvesi’ne gönderdiği mesaj Azerbaycan Cumhuriyeti Siyasi İşler Danışmanı Prof. Dr. Ali Hasanov tarafından okundu.
Bokova, 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin açılışında yayımlanan video mesajında, uluslararası işbirliğine büyük önem verdiklerini, dünyanın küresel değişim döneminden geçtiğini, sosyal eşitlik, kültürlerin korunması gibi konuların son derece önemli olduğunu vurguluyordu.
Söz konusu konuların birbirleriyle yarışan değil, işbirliği ile çözüme kavuşturulması gereken konular olduğunu vurgulayan Bokova, şöyle diyordu:
''Kadınlara güç verilmesi temel bir haktır ve sürdürülebilir kalkınmanın gereğidir. Economist Dergisi'nin yeni yaptığı bir araştırmaya göre gelişmekte olan ülkelerde kadınların ekonomiye yaptığı katkı katkıdan fazladır. Kadınları, kızları işgücünden mahrum bırakırsanız dünyanın yüzde ellisini iş sektörünün dışında tutarsınız.
Kadınların ve kızların eğitimi kalkınma açısından çok önemli bir unsurdur. Bu bağlamda UNESCO bu konuda faaliyetler yapmaktadır. Geçtiğimiz hafta Amerika Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon ile beraber küresel inisiyatif başlattık.
Kadınların okuma yazma oranı ve kızların liseye gitmelerine ağırlık veriyoruz. Özellikle Pakistan gibi ülkelerde zayıf eğitim sistemlerini destek verme amacıyla bu tür faaliyetlerimiz var.
Yeni Güney Sudan devletinin eğitim sistemini oluşturmayı sağlıyoruz. Myanmar hükümetinin eğitim alanına gözden geçirmesine destek sağlıyoruz. Hep beraber çalışarak daha da güçlü olacağımıza ve kızların, kadınların daha güçlü hale getirileceğine inanıyoruz.''
TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: “ZİRVENİN DÜNYA BARIŞINA HİZMET EDECEĞİNE İNANIYORUM”
15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılan açılış töreninde konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Avrasya’nın merkezinde bulunan İstanbul’da düzenlenen bu zirvenin ülkelerimiz arasındaki diyaloğun artmasına katkı sunmasını, işbirliği, dayanışma ve görüş alış verişinin bölge ve dünya barışına hizmet edeceğine inanıyorum.
1989 yılında Berlin Duvarının yıkılmasıyla kafalardaki duvarlarda yıkıldı. Yıllarca birbirlerine önyargı ile bakan insanlar ortak ideallerde buluştu. Tarihin tanık olduğu büyük imparatorluklara ev sahipliği yapan, büyük savaşlara ve büyük barışlara sahne olan bu coğrafya artık ortak refah alanı olarak görülmelidir” dedi.
 “Enerji kaynakları başta olmak üzere doğal kaynaklar yönünden büyük zenginlikleri barından Avrasya bizlerin ortak hayat sahasıdır. Bu coğrafyanın zenginliklerini birlikte değerlendiremediğimiz takdirde daha gelişmiş ülkelerin tüketicileri olmaya devam etmemiz kaçınılmazdır” diyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu coğrafyada günümüzde 400 milyonu aşan nüfus yaşamaktadır ve bu coğrafyada bulunan devletlerin toplam toplam GSMH'sı 4 trilyon doları geçmektedir. 23 yıl önce ortalama milli gelirin 300-2.500 dolar arasında değiştiği bu coğrafyada bugün kişi başına milli gelir 10.000 doların üstüne çıkmıştır. Fırsat ve umutların büyük olduğu bu coğrafyanın yıllık toplam dış ticaret hacmi 1 trilyon doları aşıyor. Dünyanın sıklet merkezi haline gelen bu coğrafya dünyadaki toplam gayri safi milli hasıladan daha fazla pay alması gerekir bunun yolu da işbirliği ve dayanışmadan geçer.”
İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasının çok önemli olduğunu kaydeden Çiçek, “Bu güzergah vizesiz kara ve demir yolu ulaşımına imkan sağlayacak hale getirilmelidir. Karşılıklı turizmi ve ticareti geliştirecek olan bu gelişme geçmişin medeniyet güzergahını tekrardan ihya edecektir” dedi.
EGEMEN BAĞIŞ:”TÜRKİYE BU KRİTİK COĞRAFYADA BİR İSTİKRAR KAYNAĞIDIR”
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da zirvede yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Türkiye bu kritik coğrafyada her zaman bir istikrar kaynağı olarak, en önemlisi de, bu coğrafyanın ortak çıkarlarına hak ve adaletten yana vurgu yaparak öne çıkıyor.”
AB’nin bir barış projesi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Bağış, şunları söyledi:
 “Bu kıtasal barış projesini, küreselleştirecek olan gelişme de Türkiye’nin üyeliği olacaktır. Bugün kendi bölgesindeki ülkelerin demokratikleşmesine, şeffaflaşmasına, bir yandan da dinamikleşmesine ilham kaynağı olan Türkiye, AB’nin kıtasal bir barış projesi olmaktan, küresel bir barış projesi haline dönüşmesine çok önemli bir katkıda bulunacaktır.”
 Türkiye için de AB’nin tam üyeliği dışında bir alternatifin olmadığını da söyleyen Bağış, Türkiye’ye Avrupa’da havlu attırmak isteyen zihniyetler olduğunu ifade ederek, “Yaklaşan seçimlerini istismar etmek için Türkiye ile ilgili haksız ve hadsiz birtakım söylemlerde bulunanlar vardır. Ama onlara karşı da bizim kararlılığımız vardır ve sizler gibi dostlarımız vardır. Eğer biz kendi gücümüzün farkına varırsak, onlara da gerekli mesajları vereceğimize inanıyorum” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DEN ÇOK ŞEY ÖĞRENEBİLİRİZ”
Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nicksic: “Türkiye ekonomik alanda çok büyük bir gelişme kaydetti. Kendisini vazgeçilmez küresel bir oyuncu olarak tanıttı. Türkiye’den çok şey öğrenebiliriz. Bosna Hersek’te ve bölgede otoyol inşaatı projeleri görünür hale geldi. Bu alanda işbirliği artırılabilir” dedi.
MİHAİL FORMUZAL: "YATIRIMCILARDAN 5 YIL VERGİ ALINMAYACAK"
Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal Türkçe olarak yaptığı konuşmada Türk işadamlarından ülkesine yatırım yapmalarını beklediklerini söyledi ve “Gagavuzya’ya yatırım yapacak işadamlarından 5 yıl vergi almayacağız” dedi.
VALİ MUTLU: “BUGÜN İSTANBULU GÜZELLEŞTİREN BU DEĞERLİ KONUKLARIMIZIN BURADA OLMASI”
15. Avrasya Ekonomi Zirvesi açılışında konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, böylesine önemli ve kapsamlı bir zirvenin İstanbul'da yapılmakta olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “İstanbul da şimdi lale zamanı şehrimiz sembolü olan çiçeklerle ve güzelliklerle donatılmış durumda, ama bugün İstanbulu güzelleştiren bu değerli konuklarımızın burada olması. Tüm konuklarımıza şehrim adına İstanbul adına hoş geldiniz diyorum.
Bu şehir iki kıtanın buluştuğu, özellikle geçmişinden gelen gücüyle Bizans’ın ve Osmanlı’nın başkentliğini yapmış, gittikçe büyüyen ekonomisi, sanayisi, turizmi ve finans yapısıyla geleceğe güçlü bir şekilde bakabilen bir şehir. Bu yüzden bu toplantının İstanbul’da yapılması doğru bir tercihtir. Zira İstanbul, medeniyetler ittifakı projesinin uygulandığı, paylaşma, adalet ve işbirliği ruhunun Avrasya ve Dünya’da tesis edilebilmesi için önemli bir rol alma arzusundadır ve bugün bu arzuyu 50 ülkeden gelen konuklarımızla paylaşmaktan gurur duyuyorum” dedi.
GÜL MUTLU: "BU ZİRVEDE YÖNETİM, KADIN VE GELECEK ÜÇLÜSÜNÜ EĞİTİM TEMELiYLE YOĞURMANIN KAZANIMLARINA DEĞiNiLECEKTiR"
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun eşi Gül Mutlu, 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen “Yönetim Kadın ve Gelecek Forumu”na katıldı.
Forumda bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, toplumun huzur ve barışının sürdürülebilir kalkınmadan geçtiğini belirterek,''Sürdürülebilir kalkınmayı başarabilmemiz için de kadını kalkınmanın merkezine oturtmamız gerekiyor. Kadının potansiyelini her alanda aktif ve etkin hale dönüştürmemiz gerekiyor. Böyle bir bakış açısı içerisinde hukuk devleti olmak, demokratikleşmek, ekonomik kalkınmayı paralelinde götürmek en önemli olmazsa olmazımızdır'' dedi.
 “Yönetim Kadın ve Gelecek Forumu”na katılarak “Hoş Geldiniz” konuşması yapan Gül Mutlu, İstanbul’un, tarihin her devrinde önemli bir kültürel ve siyasi merkez olduğunu vurguladı. Yönetimde etkili ve kadınlarının ülkenin kaderine tesir eden bir şehir olduğunu BELİRTEN Gül Mutlu, kültürü, her konudaki değerleri, yaşam tarzı ve vizyonel bakış açısıyla dünyanın takdirini kazanan İstanbul’da gerçekleştirilen 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarını dile getirme, bu sorunlara çözüm üretme konusunda önemli bir platform olduğunu söyledi.
Mutlu sözlerini bitirirken, “Kadınların iş ortamında üst yönetim kadrolarına yükselebilmeleri iyi bir eğitimden geçmektedir. Kadınların eğitim süresince kazandıkları insani ilişki ve kurumsal tecrübeler, onları iş hayatına hazırlar. İnanıyorum ki, bu zirvede yönetim, kadın ve gelecek üçlüsünü eğitim temeliyle yoğurmanın kazanımlarına değinilecektir” dedi.
Kadın Forumu Oturumu’nda konuşma yapan Marmara Grubu Vakfı Kadın İş Dünyası Kurucu Başkanı Müjgan Suver ise, üç imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul'da birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, gelecekte dünyada kadınların rollerinin büyük olacağını belirtti.

…………………
MARMARA GRUBU VAKFI GENEL BAŞKANI SUVER: ''DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MESELESİ GELİR DAĞILIMI, İŞSİZLİK ORANI VE AÇLIK SORUNUDUR”  
15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin görkemli açılışında konuşan Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Akkan Suver, Avrasya Ekonomi Zirvelerinin bu yıl Marmara Gurubu Vakfı’nın ‘Bronz Yılı'nda İstanbul'da başlayan çalışmalarının, ertesi gün, İzmir Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde İzmir'de devam edeceğini anlattı.
Öğleden sonra gerçekleştirilecek paralel oturumlarda ekonomi, ekoloji ve sürdürülebilir kalkınma toplantısında dünyanın geldiği boyutun tartışılacağını ifade eden Suver, ''Büyümenin, refahın, fedakarlıkların ve fırsatların topluma adil olarak dağıtılmasını garanti edecek altyapının oluşturulmasında devletlerin, kuruluşların ve bireylerin rol modelleri gündeme gelecek'' diye konuştu.
Enerji oturumda ise, enerji arzı, enerji nakli,  enerji tüketimi, güvenliği, sürdürülebilirliği ile nükleer enerji konularında yaşanan sorunlar, çözümler ve geleceğe yönelik görüşlerin ortaya konulacağını dile getiren Suver,  ''Kültürlerarası diyalog toplantımızda ise; kültürlerin örtüştüğü, yan yana geldiği noktalara İslam, Hristiyan, Musevi ve Budist değer ölçülerinin laik bakış açısından bir kesite ulaşmanın ufuk turlarını gerçekleştireceğiz'' dedi ve etkinlikte bir araya gelen Hristiyan ve Musevilerin Paskalya ve Pessah bayramlarını kutladı.

Laikliği, bir özgür düşünce aracı olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Suver, şunları kaydetti:
''Dünyanın bugün en önemli birinci temel meselesi gelir dağılımı, işsizliğin oranı ve insanların hangi oranda açlık düzeyinin üstünde veya altında olduğunun bilinmesi ve bunun politik söyleme yerleştirilmesidir. İkinci temel konu, dünyada belirli yaşam standardına ulaşmayanlar için ne yapılması gerektiğinin araştırılmasıdır.
Üçüncü temel konu ise toplumlarımızın yakın bir gelecekte elini dışarıya açmaması yani muhtaç veya köle olmaması için ne kadar ve nasıl üretmesi gereğidir. Dördüncü temel konu ise ülkenin bağımsız karar verme gücünün, yabancı kışkırtmaları önleyecek kadar güçlü olmasıdır.
Beşinci temel konu olarak ise ülkelerin geleceğini garanti altına alabilmeleri için eğitimde, öğretimde ve üretimde gelişmiş dünya ortalaması düzeyine çıkaracak insan gücünün geliştirilmesini önemsiyoruz.''
MARMARA GRUBU VAKFI'NIN DÜZENLEDİĞİ 15. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ RİLTZ CARTLON OTEL'DE YAPILAN GALA GECESİYLE BAŞLADI

 15 Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar ve bilim adamlarıyla davetlilerin katıldığı gala gecesinin açılışını, moda tasarımcısı Mehtap Elaidi, özenle hazırladığı "Rağmen" koleksiyonuyla yaptı. Kareografisi Uğurkan Erez'in yaptığı ve Didem Soydan, Deniz Pulaş, Sinem Sülün, Ecehan Epçim, Ezgi Bozkurt gibi Türkiye'nin ünlü mankenlerinin sunduğu Elaidi'nin "Rağmen" koleksiyonu izleyenlerden büyük alkış aldı.
Mehtap Elaidi'nin göz kamaştıran defilesinin ardından sahneye çıkan Azerbaycan'ın 2011 Eurovision Birincileri Nigar ve Eldar da sundukları nefis şarkılarla izleyenlerden büyük alkış aldılar.
Gala gecesinde "Azerbaycan'ın divası", Devlet Sanatçısı Tunzale de iki kardeş ülkenin  müzik arşivinden özenle seçtiği örnekler seslendirdi ve coşkuyla alkışlandı.
TRT sanatçılarından Tuğce ve İhsan da Türk Sanat Musikisi'den beğenilen şarkılar sundular.   

yarın: "Üç Kıta Bir Deniz: İzmir Buluşması"