Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Türk Dünyası'nı oluşturan coğrafyadaki ülkelerin ve çeşitli ülkelerdeki Türk özerk bölgelerinin, toplulukların katılımıyla TÜRKSOY'un önderliğinde düzenlenen 1. TÜRKVİZYON şarkı yarışmasında AZERBAYCAN 210 puanla birinci oldu. Belarus Cumhuriyeti 205 puanla ikinci ve Ukrayna (Kırım) 200 puanla üçüncü oldu. Ev sahibi Türkiye 187 puanla altıncı olabildi.
M. KEMAL SALLI ([email protected])
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Türk Dünyası'nı oluşturan coğrafyadaki ülkelerin ve çeşitli ülkelerdeki Türk özerk bölgelerinin, toplulukların katılımıyla TÜRKSOY'un önderliğinde düzenlenen 1. TÜRKVİZYON şarkı yarışmasında AZERBAYCAN 210 puanla birinci oldu. Belarus Cumhuriyeti 205 puanla ikinci ve Ukrayna (Kırım) 200 puanla üçüncü oldu. Ev sahibi Türkiye 187 puanla altıncı olabildi.
TÜRKVİZYON şarkı yarışmasına TÜRKSOY’a üye Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Başkurdistan (RF), Tataristan (RF), Tıva (RF) ve Gagavuz Yeri’nden (Moldova) 24 grup katılmıştı. İlk elemde bunların yarısı elenmiş ve finale 12 grup kalmıştı.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 1.Türkvizyon Şarkı Yarışması, Anadolu Üniversitesi İki Eylül Kampüsü  Spor Salonu'nda bir şölen coşkusu içinde yapıldı.
 Yarışmayı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Vali Güngör Azim Tuna, 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Ak Parti Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile çok sayıda katılımcı coşkuyla izledi.

TÜRKVİZYON, YARIŞMANIN ÇOK ÖTESİNDE ANLAMLAR TAŞIR

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yarışmanın açılışında yaptığı konuşmada, 300 milyonluk Türk Dünyası'nı biraraya getiren 1. Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın Türk Dünyası Başkenti  Eskişehir'de gerçekleşmesinden büyük heyecan ve mutluluk duyduklarını söyledi. Bakan Avcı TÜRKVİZYON'un önemini vurgulrken de özetle şunları söyledi:  "Türkvizyon Şarkı Yarışması hepimiz için bir yarışma olmanın çok ötesinde anlamlar taşıyor. Türkvizyon dostluğumuzun, kardeşliğimizin, muhabbetimizin adı. Türkvizyon dilde, fikirde, işde birliğin gönül diliyle, müzik diliyle ifadesi. Gönüller arasındaki köprü. Türkvizyon Türk dünyasının sesi, sözü, müziği. Türkvizyon şarkı yarışmasının finalini yüreğimize, zihnimize düşürdüğü farklı ilhamlarla, çağrışımlarla gerçekleştiriyoruz. Temennimiz ve inancımız odur ki bu yarışma gelenekselleşerek nice on yıllar Türk dünyasının kültürel zenginliğini, müziğin evrensel diliyle anlatacak. 300 milyona yaklaşan Türk dünyasının kaynaşmasının, kucaklaşmasının en değerli zeminlerinden biri olacaktır.
"Bu zeminin hazırlanmasında büyük emekleri olan Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'na, TÜRKSOY'a, TRT'ye, Türk Müzik Birliği Televizyonu'na, Anadolu Üniversitesi'ne teşekkürü bir borç biliyorum. 28 Mayıs 2011'de Odunpazarı'nda, Eskişehir2in 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olacağı müjdesini veren Sayın Başbakanımıza, hepimiz adına teşekkür ediyorum."

TÜRKVİZYON, GÖNÜL YOLCULUĞUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞIDIR

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da konuşmasına ünlü Azerbaycan şairi Bahtiyar Vahapzade’nin bir şiiri ile başladı ve Türkvizyo^'un önemini şöyle vurguladı:
“İşte bunun gibi Türk dünyasında hangi şair ne yazdıysa bizleri anlatıyor, türkülerimiz şarkılarımız da bizi söylüyor. Hepimizin temennisi muhabbetin sonsuz sadakatin ebedi olması. Hepimiz diliyoruz ki kimsenin yüreğindeki gönül teli kırılmasın eğer o kırılırsa en çok bizim yüreğimiz incinir. Gönülden gönüle giden bu ince yolda gönüllerin birliğidir.
Bu anlamda Türkvizyon, birlik ve beraberlik yolunda nefesimizdir. Türkvizyon’un logosuna 'Anka' kuşunu kondurduk. Bizim de gayemiz 'Anka' gibi gönül ardındaki Kaf Dağı’nı aşmak ve gönüllere girmektir. Türkvizyon bu gönül yolculuğunda çok önemli bir kilometre taşıdır.
İlki Eskişehir’de düzenlenen bu şarkı yarışması daha ilk yılında 24 ülkeyi ve 300 milyon kardeşimizi de ekranda bir araya getirmektedir. Bu yarışmanın asıl birincisi, dünya küresinde geniş bir coğrafyaya hayat vermiş Türk dünyası ile sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve birliğidir. Biz, değerler dünyamızda hayırda ve barışta yarışırız. Yunus Emre’nin dediği gibi, ‘Bize mana gerek, dava gerekmez’. Bu manaya sadık işler üretmeye devam ediyoruz Türkvizyon da bizim ürettiğimiz bu güzellikleri taçlandırmaktadır.”
1. Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın final gecesinde  Artyr Marlujokov (Altay Cumhuriyeti), Farid Hasanov (Azerbaycan), Gunesh Abbasova (Belarus), Emir & Frozen Camels (Bosna-Hersek), Rin'Go Grubu (Kazakistan), Çoro Grubu (Kırgızistan), Ergin Karahasan (Kosova), Grup Gommalar (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Nilüfer Usmanova (Özbekistan), Aline Şeripcanova (Tataristan), Fazile İbraimova (Ukrayna) ve Manevra Grubu (Türkiye) yarıştı.
1. TÜRKVİZYON şarkı yarışmasının final gecesinde, yarışmaya Türk Dünyası'nın bağımsız ülkelerinden ve çeşitli ülkelerdeki özer bölgelerden katılan 12  topluluğun seslendirildiği şarkılar, Türk Dünyası'nın çeşitli ülkelerine mensup müzik otoritelerinden oluşan 24 kişilik jüri tarafından değerlendirildi. Jürinin oyları değerlendirildiği arada sahne alan Burcu Güneş söylediği şarkılarla büyük beğeni topladı.
Bu yıl Türk Dünyası'nı oluşturan ülkelerin ve çeşitli ülkelerdeki Türk özerk bölegelerinin ve toplulukların katılımıyla gerçekleştirilen 1.Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda 1'inciliği, 'Yaşa' adlı şarkı ile Azerbaycan adına katılan Farid Hasanov kazandı. Farit Hasanov'a birincilik kupası Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından verdi.  
 İkinciliği 205 puanla Belarus Cumhuriyeti'nden Gunesh Abbasova 'Son Hatıralar' adlı şarkısıyla kazandı ve 2.'lik kupasını Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'dan aldı.  200 puanla üçüncü olan  'Elmalım' adlı şarkıyla 200 puan alarak ikinci olan Ukrayna'dan (KIRIM) Fazile İbraimova kupasını Kosova Kamu yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'dan aldı.
Türkiye'yi temsil eden Menavra Grubu ise Bosna Hersek ile birlikte aldığı 187 puanla 6'ncı oldu.
 TÜRKVİZYON: AYNI TARİHİ VE KÜLTÜRÜ PAYLAŞAN 300 MİLYON İNSANI BULUŞTURAN BİR YARIŞMA
TÜRKVİZYON'un ilki bu yıl Eskişehir'de düzenlendi. TÜRKVİZYON'un amacı, aynı tarihi ve aynı kültürü paylaşan 300 milyonluk Türk Dünyası'nın bağımsız ülkelerinin ve çeşitli ülkelerde yaşayan özerk bölgelerin ve toplulukların katılımıyla bir müzik yarışması düzenlemek ve bu engin coğrafyada yaşayan insanları, müzik köprüsü üzerinden tanıştırmak ve kaynaştırmaktı.
Türkvizyon gibi, aynı tarihi ve kültürü paylaşan yüzmilyonların birbiriyle tanışmalarını, kaynaşmalarını amaçlayan kültürel organizasyonların önemini, yalnızca 'Türk Dünyası'nın birbirini tanımasını hedefleyen organizasyonlar' olarak tanımlamak yanlış olur.  Bu tür kültürel organizasyonlar, dünyaya egemen olan küresel güçlerin çıkar çatışmalarını dengelleyecek yeni bir iklimin oluşturulması açısından, dünya barışına çok önemli katkılar sağlayacak organizasyonlar olarak değerlendirilmelidir.
Müzik, çok farklı coğrafyalarda yaşamakta olan insanların birbirlerini tanıması, kaynaşması açısından çok etkili bir köprüdür. İnsanların birbirlerini tanımaları, kaynaşmaları, yarışmaları, yeni fikirlerin doğmasına, çeşitli alanlarda yeni ortaklıkların kurulmasına yardımcı olacağından, TÜRKVİZYON gibi organizasyonlar dünya barışı açısından çok önemlidir.
TÜRKVİZYON  EUROVISION'a rakip olur mu tartışmalarını bir yana bırakarak, aynı tarihi ve aynı kültürü paylaşan 300 milyonluk Türk Dünyası'nı biraraya getiren bu muhteşem organizasyonun ikincisini daha görkemli bir şekilde gerçekleştirmek üzere bu günden kolları sıvamak gerekiyor.
Böylesine önemli bir yarışma, çok daha geniş ve kapsamlı bir çalışma gerektiriyor. Tanıtım toplantısının bir ay önce yapıldığı TÜRKVİZYON yarışmasının nerede yapılacağından Eskişehirlilerin çoğunun haberi yoktu. Çarşı Meydanı'nda kurulan barkovizyon dışında, sokaklardaki, tramvay duraklarındaki reklam panolarında yarışma konusunda bir duyuru yoktu. Yarışmanın yapıldığı spor salonu hem küçük hem de ulaşılması kolay olmayan bir yerdeydi. Gelecek yıl bu aksaklıkların yaşanmamasını diliyoruz.

TÜRKVİZYON'UN MİMARLARI

 TÜRKVİZYON'dan söz edidiğinde, İsmail Gaspıralı'nın "Dilde birlik, fikirde birlik, işde birlik" mefkuresi çerçeseinde tanışmalarını ve kaynaşmalarını sağlamak amacıyla Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nı kuran ve bu vakıf çatısı altında yaptığı yayınlarla, düzenlediği bilimsel ve kültürel organizasyonlarla bu mefkurenin büyük ölçüde hayata geçirilmesini sağlayan rahmetli Prof. Dr. Turan YAZGAN'ı saygıyla anmamız gerekir.  Türk Dünyası dediğimiz 300 milyonluk engin coğrafyada yaşayan insanları, müzik köprüsünü kullanarak biraraya getiren Türk Dünyası Müzik Korosu'nu ve 19 yıldır aralıksız düzenlenen Türk Dünyası Çocuk Şöleni kapsamında gerçekleştirilen Türk Dünyası Çocukları Ses Yarışması'nı ilk düzenleyen Prof. Dr. Turan YAZGAN'dır.
Yine TÜRKVİZYON'dan söz ettiğimizde, Türk kültürünün uluslararası arenada tanıtılması konusunda unutulmaz hizmetleri olan, binlerce yıllık Türk bayramı olan Nevruz'un BM çatısı altında ve çeşitli Amerikan üniversitelerinde kutlanmasını sağlayan, Türk Dünyası'nın kahramanlarının ve sanatçılarının tanıtılması konusunda etkinlikler, konserler, sergiler düzenleyen Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen KASEINOV'un ve onun bu etkinliklerine her zaman destek veren Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev'in hakkını da teslim etmemiz gerekir.
 Türk dünyasının UNESCO’su olarak anılmakta olan ve kuruluşundan bu yana geçen 20 yılda Türkçe konuşan halkların birbirlerini daha yakından tanımaları, kültürel miras değerlerinin korunması kültürel ortaklığımızın tüm dünyaya tanıtılması doğrultusunda pek çok başarılı organizasyonlara imza atan TÜRKSOY'un Genel Sekreteri Düsen KASEINOV'un TÜRKVİZYON'un hayata geçirilmesinde, kendisinin değerli bir siyasetçi, bir diplomat olduğu kadar çok kıymetli bir müzik otoritesi olmasının payı unutulmamalıdır.