Merhabalar sevgili dostlar, 

Yaklaşık olarak M. Ö 3000 yıllarından beri yetiştirilen günümüzün mütevazı sebzesi ''Pırasa''nın tarihine bakarsanız eğer, bugün ona hak ettiği değeri vermediğimizi görürüz. 

Aziz David'in savaştayken kendi adamlarını Saxon düşmanlarından, miğferlerinin üzerindeki Pırasa amblemi ile ayırt ettiği 7. yüzyılda, o dönemin Gallilerin pırasaya gösterdikleri değeri anlarız., 

Fransa fakirin ''kuşkonmaz'ı dese de, Roma İmparatoru Neron sesinin güzelliğini koruduğu için Roma Mutfağın da oldukça popüler bir sebzedir. 

Ana Vatanı Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi olan Pırasa, Ülkemiz de ise en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir de yetişir. 

Tarihin eski çağlarından beri insanoğlunun sofrasında yer alan Pırasa, soğan ve sarımsağın da dahil olduğu zambakgiller ailesindendir. 

Orta çağla birlikte Avrupa Mutfaklarında yaygınlaşmış olup, Ülkemiz de ve çok sık yer verdiklerinden dolayı göçmenlerin, özellikle Arnavutların sebzesi olarak da bilinir. 

Zengin bir C vitamini, potasyum, kalsiyum, manganez, B6vitamin kaynağı olan pırasa, yüksek lif içerdiğinden sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürücüdür. 

Faydaları ve tarihten gelen hikayeleri ile bugün tarifimiz ''PIRASA''... Zeytinyağlı Pırasa kış menümüz de yer alan yemektir. Ben bugün sizlere Pırasa'ya yakışan ekşi elma ile bir tarif hazırladım. Eğer zeytinyağlı yemekleri sofranızdan eksik etmiyorsanız bu tarifi de beğeneceksiniz. 

Haydi buyrun... Kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 5 ad Pırasa

• 1 ad kuru soğan

• 1 ad havuç

• 1 ad büyük ekşi yeşil elma

• 1 ad Limon

• 2 yemek kaşığı pirinç

• 1 çay bardağı zeytinyağ

• 3 çay bardağı su

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 2 yemek kaşığı toz şeker

• HAZIRLANMASI

• Pırasaları yıkayın ve verevine olacak şekilde 3 cm boyutunda doğrayın. 

• Kuru soğanı küçük yemeklik doğrayın. 

• Havucu pırasalar gibi verev doğrayın. 

• Limonu beyaz kısmı dahil soyun ve küpler halinde doğrayın. 

• Elmaları kabuklarını soyun ve yarım ay şeklinde ince dilimleyin. 

• Düdüklü tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın. 

• kuru soğanları ekleyerek kavurmaya başlayın. 

• Kavrulmaya başlayan soğanlara havucu ekleyerek 5 dakika da birlikte kavurun. 

• Daha sonra pırasaları, limonu ve elmaları ilave edin. 

• Tuzu, şekeri, yıkadığınız pirinci ve suyunu ekleyerek karıştırın. 

• Düdüklü tencerenizin kapağını kapatarak takribi 10 dakika orta ateşte pişirin. 

• Pişen pırasanızı servis tabağına alarak soğutun. 

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...