Herkese iyi haftalar, bugün sizlerle konumuz spor :) 26 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni ‘Spor Kulüpleri Ve Spor Federasyonları Kanunu’ hakkında kısaca konuşacağız.

Son zamanlarda takımların mali kriz yaşaması ve yüksek meblağlı borçlanmaları sebebiyle yeni yasa, orantısız borçlanmayı ortadan kaldırarak özellikle bazı maddeleri kulüp başkanları ve yöneticilerin sorumluluklarını epey arttırmıştır. Yeni yasa futbol, basketbol ve diğer bütün spor dallarını kapsamakla birlikte, Türkiye’deki Spor Federasyonlarının ve Spor Kulüplerinin kuruluş şekli, bütçe ve harcama esasları, menajerlik sözleşmeleri, kulüp başkanı ile yöneticilerin sorumlulukları ve takımların gelir-giderlerine ilişkin ciddi değişiklikler getirmiştir.

Getirilen en temel ve köklü değişiklik spor kulüplerinin artık dernek olma vasfından çıkarılarak, anonim şirkete dönüştürülmesidir. Kanuna göre spor kulüpleri, dernek statüsünden çıkarılarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tescili ile anonim şirket olarak kurulacak, takımlar geliri kadar borçlanacak, Kulüp başkanı ve yöneticiler ise bulundukları dönemdeki borçlarından sorumlu olacaklardır.

Şöyle ki sorumluluk açısından; Spor kulübü ve spor anonim şirketi başkanı, yönetim kurulu ve yöneticileri, yükümlülüklerini kasten veya ihmalen ihlal ettikleri taktirde; kulübe, şirkete, alacaklılara ve pay sahiplerine karşı verdikleri zararlardan ‘müteselsilen sorumlu’ olacaklardır. Ayrıca bu kişilerin mali yükümlülüklerine aykırı hareket etmeleri halinde cezai sorumlulukları da düzenlenerek 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Federasyonların yönetim kurulunda en az iki milli sporcunun yer alacağı ve belirli liglerde yer alabilmek için ise spor anonim şirketi statüsünde olup, ödenmiş sermayenin az 1 Milyon TL olması gerektiği belirtilmiştir.

Spor kulüplerinin borçlanmasına ilişkin ise ‘bir önceki yılın brüt bütçesinin %10’unu geçmeyecek şekilde’ bir borçlanma hakkı verilmiş ancak genel kuruldan yetki alınması halinde bu borçlanma limiti bütçenin %50'sine kadar yükseltilebilecektir. Dolayısıyla ilgili kulubün her ne kadar bir önceki yılın brüt gelirinin en fazla %10’u kadar borçlanma hakkı olsa da, genel kurulunda yapacağı nitelikli çoğunlukla alınan karar sonucu ek bütçe çıkartarak %50’ye kadar bu limit arttırılabilecektir.

Son olarak menajerlik anlaşmalarındaki değişikliklerden bahsedecek olursak, Profesyonel Sporcu ile Menajer arasındaki yapılacak sözleşmelerin şeffaflaşarak ‘2 yıldan daha fazla süreli yapılamayacağı’ ve bu sözleşmelerin ‘noter huzurunda’ yapılması gerektiği, taraflar arasında şayet gizli bir sözleşme bulunmakta ise sporcuya 3 ay ile 1 yıl arası men cezası, menajere lisans iptali yaptırımı uygulanacağı belirtilmiştir.

Umarım getirilen bu değişiklikler, kulüplerin mevcut sıkıntılarını çözerek, mali yapılarının güçlenmesine ve gelirlerinden daha fazla borçlanmamalarını sağlaması sebebiyle de daha şeffaf ve güçlü bir uygulama oluşturulmasına yol açar.