633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve vazifeleri hakkındaki kanun  mer’ieyyete  alındıktan sonra, üç-beş  yıl  zarfında   bu kanunun Diyanet bünyesinde verdiği hasar apaaçık ortaya çıkmıştı. Oysaki, kanunlar ihtiyaçlar dikkate alınarak va’az’eduilir, kanunun şümulündeki insanların maddî- ma’nevî  huzur içinde topluma daha faydalı hizmet edebilmeleri için gerekli tedbirleri derpiş eden bir mahiyette tedvin edilmeliydi.

1965 yılı’nın ilk yarısından i’tibaren liyakattan ve ehliyyetten uzak, sadece ellerindeki diplomalarıyla, önemli makamlara, müftü-vaiz,müezzin-kayyım, Kur’ân Kursu muallimi ve imam-Hatip olarak ta’yin  edilenlerin  tekamülü, noksanlıklarının giderilmesi için   eğitime alınmaları zarûrî idi, fakat, Diyanet Eğtim Merkez’lerinde  eğitim henüz oturtulamamıştı.Diğer taraftan, devlet neredeyse bütün köylere  imamlık kadonrosu tahsis etmiş, fakat diplomalı’lar köy imamlığı’na rağbet etmemişler, neredeyse  imam_Haütip Okulu 2. Devre me’zunu,yani, diplomülo hiçbir kimse köy imamlığına, hatta şehir’lerin kenar mahallelerine talip olmamışlardı.

Köy imamlığı, diploma istemez, ehliyyet ve liyakat ister. Köy imamları, Köy İhtiyar Hey’eti’nin, değişmez, tabî’î azasıdır.Köy’de yağmur du’a’sına çıkılır, imam başrolde olmak zorundadır.Nişan-düğünlerin Baş Da’vetlisidir, nişan’da du’a,velime(düğün) ve nikah du’a’sı yapacaktır.Köylü’lerden herhangi birisi için emr-i Hak vuku buluduğunda, Köy imamı, gaslini,techiz-ü  Tekfini’ni,defin ve telkinini yapacaktır,Köy imamı yerine göre,köyün hakimi,bilirkişisi, hekimi, her dertlinin başvuracağı aksakallı’sıdırLiyakatsız ve ehliyyetsiz diplomalı’lar,  bu ağır yükün altından kalkamayacakları, alıştıkları        her şeyin serbest olduğu şehir hayatından uzak kalamayacakları için, köy imamlığı kadro’larına müracaat etmediler.

Diyanet İşleri Başkanlığı, diplomalı’ların mürcaat etmedikleri talip olmadıkları. Kenar mahalle ve köy kadrolarına mecburen, yapılan imtihanlarda ehliyyet ve liyakatlarını isbat eden, İlkokul me’zunlarını vekil imam olarak ta’yin ettiler.Bu kanu’nun mer’iyyete alınmasından 12 geçmiş ve 1977 yılının başlarına gelindiğinde, vekil imamların sayısı, takribî, 15000’ini bulmuştuBu sayı, neredeyse, Diyanet İşleri bünyesindeki    Merkez Teşkilatı ve taşra teşkilatındaki tüm personel sayısının dörtte biriydi, Yeni yeni ta’yinlerle bu sayı her geçen gün artma eğilimindeydi.Bu durum böyle devam edemezdi- etmemeliydi.Farz’edelim,ki,1965 yılının Temmüz ayında vekil imam olarak ta’yin edilmiş birisi,aradan geçen 12 yıl sonra, bir diplomalı çıkarda bu kadro’ya talip olur müracaatta bulunursa, diplomalı derhal ta’yin edilir, 12 yıllık vekil imam, emeklilik hakkı, kıdem tazminatı ve başkaca hiç bir hak verilmeksizin kapının önüne konulurdu.Bu durum, en azından insan haklarına  muğayir bir vazi’yyet idi.Bir şeylar yapılmalıydı, ama nasıl ve kim tarafından?!..

Biz, Gazete’lerimiz Sabah ve Ufuk’ta, birlikte hareket ettiğimiz refiklerimiz, kendi gazete’lerinde, 15000’ ine   yakın vekil imam’ın asalete geçirilmesi için kesif bir neşriyat yaptık, Diyanet İşleri Başkanlığını, hükûmeti, partileri ve Parlamento’yu vazife’ye da’veat ettik.Mes’ele, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın insiyatifiyle ve idarî  bir kararla ya da Bakanlar Kuruilu Kararıyla hallediulecek bir mes’ele değildi. 633 Sayılı kanunda bir ta’dil gerekiyordu.Bu ta’dil Parlamento’da kabuil edildikten sonra, Resmî Gazete’de neşr’inden sonra mer’iyyete alınabilinirdi.

İktidar’da,Adalet Partisi, Milliyetçi Hareket Parti ve Millî Selamet  Partisi’nin ortağı olduğu bir koalisyn hükûmeti vardı.Devrin Başbakanı Süleyman Demirel ile görüşüldü, Milliyetçi Hareket Partisi Lideri, Başbuğ Alparslan Türkeş ile görüşüldü,  uygun olduğunu, teklif Parlamento’ya intikal ettiğinde gruplarının, kendi partilerine mensup milletvekillerinin müsbet rey vereceklerini ifade ettiler.

Devrien Millî Selamet Partisi Lideri, Merhum, Necmeddin Erbakan, İmam-Hatip Mekteplerini Partilerinin arka bahçesi olduğunu söyliyordu.Bir seçim arafesinde,Mektep’lerin açık olduğu, tedrisatın devam ettiği bir gün, Necmeddin Erbakan’Bolu’da miting’i vardı, devrin Bolu İmam-Hatip Lesesi’nin müdürü,şimdilerde, Televizyon kanallarında  boy gösteren ahkam kesen, Resul Tosun Bey’di. İmam- Hatip Lesesindeki , orta-lise bütün talebe’yi askerî  disiplin için, miting alanına getirip, Erbakan Hoca’nın karşısına, hazıol vaz’iyyette dizmişti, İşte Erbakan Hoca, meşhur sözünü o miting’de söylemişti.” İşte, Bizim arka bahçemiz,”Yakınlarından aldığımız, intiba’,Erbakan Hoca’nın      vekil imamların asalete geçirilmesine kat’iyyetle karşıolduğu idi.Erbakan Hoca, vekil imamların asalete geçirilmeleri,İmam- Hatip Lise’leri me’zun’larınğın haklarının gasbı olarak görüyordu...

İktidar ortağı Erbakan Hoca’nın ve Partisi’nin kanun  teklifine, bu kanında herhangi bir ta’dile destek vermeyecği tezahür edince, muhalefet parti’lerinin, hususiye Ana Muhalefet Partisi, C.H.P.’nin bir şekilde desteğine zaruret vardı.Devr’in C.H.P. grup Başkanvekilleri, hafzam beni yanıltmıyorsa, devrin, Sakarya Milletvekili,Hayreddin Uysal ve gazetecilikten gelme, Altan Öymen’den randevu aldık, mes’ele’yi arîz-amîk görüştük.” Parti olarak sizin iddianız, Sosyal Demokrat bir parti olarak, emeğin,işçi’nin, me’mur’ur, mağdurların, ezilmişlerin yanında olduğunuzu iddia ediyorsunuz,İşte  bu iddianızı ispat için önünüzde altın bir fırsat, aileleriyle birlikte,75 ila 100 bin kişiyi mağduriyyetten kurtarabilirsiniz,” dedik.Teşekkür ettiler,

Din ve Diyanet İşleri mevzu’larında, Süleyman Demirel’in, Necmeddin Erbakan’ın istismar etmeyeceği, her hususta, Parlamento’ya her ne ki, bir kanun teklifi, kanun ta’dil teklifi getirilirse, tam destek veririz,” dediler...

 Gerçem ma’na’da siyaset, Devletin,Millet’in âlî  menfe’atleri istikametinde gayeye ma’tuf işler için netice alma san’atıdır. Gerektiğinde, iktidarda olanlarla, gerektiğinde muhalefette olanlarla, hikmetli ve güzel sözlerle müzakere etme ve netice alma san’atı...

C.H.P.’den böylesine bir garanti alınınca,Erbakan Hoca ve Partisi Millî Selâmet karşı çıksa da,Kanun ta’dil teklifi’nin, vekil imamların asalete geçirilmelerinin Parlamento’dan geçirilebileceği anlaşılmıştı.Kanun Teklifi, T.B.M.M.’ Sİ Başkanlığına arz’edildi,  sür’atle komisyonlardan geçirildi ve Geenel Kurula indirildi.