Yarın, TBMM’nin açılışının 93’üncü yıldönümünü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak onurla ve gururla kutlayacağız.

Sağlık ve mutluluk içinde daha nice bayramlara.

Bilindiği gibi Birinci Cihan Savaşı sonunda Mondros Mütarekesinin hemen ardından İngiltere, Fransa ve İtalya’nın müşterek donanması 13 Kasım’da İstanbul önlerine gelmiş, İstanbul’un ardından Trakya, İskenderun, Çukurova, Antep, Maraş, Musul işgal edilmişti. Daha sonra da mütarekeye göre güvenliklerinin tehdit altında olduğu gerekçesi ile Eskişehir, Afyon, Samsun gibi bir çok merkezi kontrol altına almışlardı.

Sivas Kongresi’nden sonra Heyet-i Temsiliye ile Mustafa Kemal Paşa da Ankara’da idi ve Osmanlı Mebusan Meclisi’nin de Ankara’da toplanmasını istiyordu. Zira Meclis-i Mebusan’un İtilaf Devletleri tarafından çalıştırılmayacağını değerlendiriyordu.

Ancak Meclis-i Mebusan İstanbul’da toplandı, “Milli Yemin” anlamına gelen Misak-ı Milli’nin ilanı Meclis-i Mebusan’ın sonu oldu. 16 Mart 1920 günü İstanbul’u resmen ve fiilen işgal eden İngilizlerin bazı milletvekillerini tevkifi üzerine meclis 18 Mart günü çalışmalarına ara verme kararı aldı, bir daha da toplanamadı.

Artık Anadolu’da yeşeren mukavemete bir meşruiyet kazandırmanın zamanı gelmişti. Selahiyet-i fevkaladeye malik bir meclis olarak ifade edilen meclis için süratle seçilme ve 23 Nisan’da da meclisin Ankara’da toplanmasına karar verildi.

İstanbul’dan Meclis-i Mebusan’dan katılacaklar dışında meclisin 169 kişi ile toplanması gerekirken ilk toplantıya 120 kişi ancak katılabilmişti. Meclis açıldıktan sonra da katılımlar oldu.

Olağanüstü yetkilere sahip olan meclis Mustafa Kemal Paşa’nın ifadesi ile bütün millet işlerine doğrudan yetkili kılınmıştı. Bütün kuvvetleri elinde bulunduracak olan meclis, modern anlamdaki kuvvetler ayrığılı sistemi yerine kuvvetler birliği sistemi yetkileri ile teçhiz edilmişti. Yaşama, yürütme ve yargı kuvveti mecliste toplanmıştı.

Yürütmeyi temsil eden icra heyetini meclisin kendi üyeleri arasından seçmesi ve bu heyetin meclise karşı sorumlu olması esas alınmıştı.

İlk toplantı 23 Nisan 1920 Cuma günü en yaşlı üye Sinop mebusu Şerif Bey’in başkanlığında yapıldı. Şerif Bey’in “Milletimizin dahili ve harici tam bağımsızlık içinde mukadderatını bizzat deruhte ve idare etmeye başladığını bütün cihana ilan ederek Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum” diye kısa bir konuşma ile açılışı yapmış ve meclisin ismini ilk defa Büyük Millet Meclisi olarak telaffuz etmişti.

Düşman çizmeleri altında inim inim inleyen, bütün hakları elinden alınmaya ve esarete mahkum edilmeye çalışılan büyük milletimizin meşru ve kahraman temsilcisi bu yüce meclisin, başta Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere asil ve kahraman üyelerini tazimle anıyor, hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum.

Ruhları şad olsun.