Merhabalar sevgili dostlar, 

200 yıllık değişmeyen lezzet ''SU BÖREĞİ'' bugün ki konuğumuz...

Maharet ve ustalık isteyen, 19. yüzyıl Osmanlı Mutfağının ünlü hamur işlerinde ilk sırayı alan, tarifine 1844 yılında Mehmet Kamil'in kaleme aldığı ''Aşçıların Sığınağı'' adlı kitabında rastlanan ve günümüzde de çok sevilerek tüketilen bir börektir. 

Doğum yeri Kırşehir olarak geçse de, Erzurum da geleneksel lezzetleri arasında bulunduğu için Erzurum'a tescillenmiştir. 

Bunun yanı sıra Ülkemizde hemen her yöremiz de farklı iç malzemeleri ile değişkenlik gösterse de hamur kıvamı ve hamur yufkalarının suda haşlanması aynıdır. 

Belirttiğim gibi ustalık maharet ister, Aşçıların sığınağı adlı kitapta ki tarifinden de aslında şaşmamak gerekir. özelliği yumurtası bol bir hamur tutularak, suda haşlanması, tereyağ ve peynirin yufkalarla buluşması ve ocak üstünde tepsiyi çevire çevire pişirilmesidir. Peynir olarak da beyaz peynir ve maydanozdan şaşmamak gerekir. 

Bugün ben sizler için geleneksel tarifinde bir su böreği reçetesi vereceğim. 

Ocak üstünde çevire çevire pişiremesiniz bile lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir. 

Hepinize kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 35x35 tepsi içindir. 

• 5 ad yumurta

• yumurta kabuğunun yarısı ile 5 yarım yumurta kabuğu su

• 1 yemek kaşığı sirke

• 1 yemek kaşığı tuz

• 1 tatlı kaşığı karbonat yada kabartma tozu

• 5, 5 su bardağı Un

HAZIRLANMASI:

• Un hariç diğer malzemeleri bir kaseye alın ve karıştırın. 

• Üzerine unu ekleyerek ele yapışmayan ve biraz sertçe kıvamlı bir hamur elde edin. 

• Hamurun üzerini bir mutfak havlusu ile örtün dinlendirin. 

• Hamurunuzu 13 beze olacak şekilde yuvarlayın. 

• Her bir hamur bezesini tepsi boyutunda açın ve örtü serili masa üzerine tek tek yerleştirin. 

• ARA KATLAR İÇİN:

• 200 gr eritilmiş tereyağ

• Tereyağını eritin kenara alın. 

• İÇ HARCI:

• 300 gr sert beyaz peynir

• 1/2 demet maydanoz

• Beya z peyniri kaseye alın ve çatalla ezin yada rendeleyin. 

• Maydanozları ince doğrayarak peynire ekleyin. 

• ŞİMDİ GELELİM HAŞLAMA İŞİNE:

• Büyükçe geniş bir tencerede su kaynatın ve az tuz atın

• Başka bir kase yada tencereye de soğuk su doldurun hazır edin. 

• Açtığınız hamur yufkalarını bir bir önce sıcak suya (2*3 dak) bırakın ve süzgeçle çıkarın suyunu süzerek hemen soğuk suya bırakın. 

• Soğuk sudan çıkan yufkaları ters çevrilmiş süzgeçin üzerine bırakın. 

• Bu arada tepsinizi yağlayın ve ilk yufkayı haşlamadan tepsiye serin. 

• Aralarına eritilmiş tereyağ sürerek ilk 7 yufkayı aynı şekilde yaparak tepsiye yerleştirin. 

• 7.  katın üzerine peynir/maydanoz karışımını serpin yada isterseniz her katına peyniri serperek dağıtabilirsiniz. 

• Kalan 6 yufkayı da aynı şekilde hazırlayın aralara tereyağ gezdirmeyi unutmayın. 

• Kalan tereyağını üst katına gezdirin. 

• 1 ad yumurta sarısını üzerine sürün ve kare dilimler halinde kesin. 

• Eğer ocak üzerinde çevire çevire pişirecekseniz dilimlemeyin. 

• Fırında pişirecekler için 175 derece de ısıtılmış fırında 50 dakika pişirin. 

• Mutfağa yayılan mis gibi kokusu, fırın içinde pişerken kabarması ve kızarması ile lezzetini daha pişerken belli edecektir. 

• İçi kat kat yumuşak bol peynirli, dış katmanı biraz çıtır olması, Su böreğinin özelliğidir. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle. .