Merhabalar sevgili dostlar,

Özbekistanın tarihi kenti Buhara'da dünyaya gelen Türk filozofu ve Tıp bilgini İbn-i Sina tarafından tarif edildiği söylenen ve günümüzde de Özbek sofralarının vazgeçilmezleri arasında önemli bir yere sahip Özbek Pilavının,yapıldığı yöre ve katılan malzemelere göre 100'den fazla çeşiti bulunmaktadır.

Özel günler ve düğün sofralarının en önemli bir yemeği olan pilav,misafirlere ikram edilir.

Bazı yemek tariflerinin yüzyıllar öncesinden kaldığı geleneksel Özbekistan Mutfağında ,İbn-i Sina'nın ''her çeşit yemeği,gönlün çektiği zaman yemek faydalıdır''sözü üzerine,istenilen yemek istenilen vakitte yemek sofralarında mevcuttur.

M.Ö 4.yüzyılda,Büyük İskender zamanından beri yapılan,her bir aşçının kendi bulduğu bir özelliği ekleyerek zenginleştirdiği ve bu nedenle bir ''sanat''diye nitelendirilen ''pilav''ın pişirimi,bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de  hepsinin ayrı bir lezzeti ,ayrı bir özelliği bulunuyor.,

Özbekistan da ,Özbek Pilavının yanında ''ÖZBEK PİYALESİ'' denilen ve hazmı kolaylaştıran yeşil çay da ikram edilmektedir.

Haydi gelin tek öğün bile olabilecek zenginlikte ve lezzette Özbek Pilavını bu hafta yemek listemize alalım ve birlikte pişirelim.

Hepinize kolay gelsin.

  • 500 gr dana kuşbaşı et
  • 1 ad kuru soğan
  • 2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 900 gr konserve garnitür
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ + 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz-karabiber
  • 3 su bardağı et suyu
  • HAZIRLANMASI:
  • Düdüklü tencerenize zeytinyağını alın ve orta ateşte etleri de ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Et'ler kavrulunca kuru soğanı bütün olarak ilave edin ve kavurmaya devam edin.
  • 3 su bardağı su ekleyerek düdüklü tencerenizin kapağını kapatarak 20 dakika  pişirin.
  • Et'ler pişince soğanı içinden çıkarın ve etin suyunu ayrı bir kaseye alın.
  • Pilavı pişireceğiniz tencereye etleri alın.Ve garnitürleri ekleyerek birlikte 5 dakika kavurun.
  • Pirinci bolca yıkayın ve 10 dakika soğuk suda beklettikten sonra süzerek ekleyin.
  • Tuzunu,karabiberini ilave edin ve karıştırın.
  • Ayırdığınız 3 su bardağı et suyunu ekleyin.
  • Kısık ateşte demlene demlene pişmeye bırakın.
  • Küçük bir tavaya fıstıkları alın ve tereyağ ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
  • Üzerine kuş üzümlerini ekleyin ve ateşten indirin.
  • Suyunu çeken pilava fıstıkları ,kuş üzümünü ve tereyağın ilave ederek fazla zedelemeden alttan üstte bir karıştırın ve ateşi kapatarak kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakın.
  • Ilık olarak servis edilen Özbek Pilavınız ikrama hazır..
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...