''Vahşi kapitalizm her doğa olayından sonra kendine bir şey çıkarıyor. 10 TL’lik taksi 50 TL oluyor. 1 TL’lik su 10 TL oluyor. 2000 TL olan kira 3000 TL oluyor. Bu rakamlar arasında hayatlar oynuyor. Ama yine de ümit var hayata sarılalım değil mi? Buyurun yeni bir pazarlama rezaletine. Sadece 40,90 TL’ye indirimli(!) Ümit tazelemek isterseniz!''

Diye sosyal medyada paylaşımını gördüğüm ve değer verdiğim, geçtiğimiz yıllarda kendisinin eğitimlerine katıldığım başarılı ekonomist öğretim görevlisi Taylan hocamın eleştirisi haklı olarak, Türkiye'nin en büyük e-ticaret sitelerinden birineydi. 

Hemen sordum hocama. Neden böyle markalaşmış ticari ürün satılıyor? Sebebi ne olabilirdi?

Gelirini depremzedelere ve depremzede çocuğumuza mı verecekler? Ya da kendi ceplerine mi atacaklar? Sonuç olarak her ikisi de etik değildi bence. Ama kesin niyetleri neydi?

Araştırmak lazım dedi hocam. Ben de araştırmaya başladım. Bir açıklama yoktu sebebiyle ilgili. 

Bilmeden haber yapmak ya da köşede yazıma taşımak yanlış olabilir diye düşündüm. Fakat sebebi ne olursa olsun, insanların acısını satmak olmaması gereken üzücü bir durumdu.

Çünkü satışa sunulan ''umudunu kaybetme'' ürünlerinde yaşanan acı depremde, minik Elif'in itfaiyecinin elini tuttuğu anın fotoğrafının basıldığı ve "umudunu asla kaybetme" cümlesi görülüyordu.

İnsanların duygularını satıyorsunuz! Ulan insanların acısını satıyorsunuz! 

Bu nasıl bir vicdansızlıktır? Aklım almıyor... 

Depremi yaşayan enkazdan sağ çıkan ve annesini, babasını, evladını, ailesini, yakınlarını kaybeden onca insanın kaybettikleri çocuklarının acısına nasıl dayanacaklar? Minik Elif yaşadığı travmayı nasıl atlatacak? Yaralarını nasıl saracaklar? Diye düşünürken, birden gözü dönmüş ve para hırsıyla insanların duygularını hiçe sayan, acılarla beslenip fırsata çevirenleri görmenin şokunu yaşadım. 

Lanet olsun sizin vahşi kapitalizm aşkınıza! Aynı durumda sizin evladınız olsa, o zaman yine böylesine çirkin bir şeyi yapar mıydınız acaba? Maalesef bazı insanlar o kadar fakir ki, sahip oldukları tek şey para...

Benim aklımdan bunlar geçerken, bir yandan da araştırıyordum. Onlar tespit edene kadar sosyal medyada anında yayıldı nemalanmak isteyen güya umut vadedenlerin ürünleri. Ardından halk tarafından tepkilerde başladı derken, ürünler kaldırıldı ve açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada şöyle yazıyordu :

"Kamuoyunda hassasiyet yaratan bir ürünün platformumuzda yer alması bizim için kabul edilemez. Söz konusu ürünleri platformumuzda yer aldığını tespit ettiğimiz anda derhal satıştan kaldırdık. Ürünlerin satıcısıyla ilgili gerekli tüm işlemler yapılarak platformumuzdaki satışları durduruldu. Aynı hassasiyeti paylaştığımız tüm müşterilerimize uyarıları için teşekkür ederiz.

Bundan sonrası sizlerin yorumuna açık sevgili okurlar...