Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü ve Azerbaycan'ın başkenti Bakü'yü Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtaran Kafkas İslam Ordusu'nun kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla, 2018 yılı boyunca, Türkiye ve Azerbaycan'da çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecek.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. Yaşı ve Kafkas İslam Ordusu'nun 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla iki ülkede aynı anda etkinlikler düzenlenmesi kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla, geçen yılın ekim ayında düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 6'ncı Toplantısı'nda alınmıştı. Bu karar, imzalanan ortak bildiride de yer almıştı.

Etkinliklerin planlamasına yönelik Dışişleri Bakanlığında ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda ise Türkiye ve Azerbaycan'da düzenlenebilecek etkinliklere ilişkin öneriler dile getirilmişti..

Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 6'ncı Toplantısı'nda alınan kararlar çerçevesinde, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. Yaşını kutlama etkinliklerinin ilki, Küçükçekmece Belediyesi ve Hazarfen Derneği işbirliği ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Küçükçekmece Belediyesi Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen 100. Yıl törenlerinin ilkinde, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı M. Magomayev Adına Devlet Akademik Flarmoni Devlet Reqs Ansambli, ‘Menim Azerbaycanım’ ve ‘Köroğlu Milli Balesi’ izleyenleri büyüleyen performans sergilediler ve dakikalarca ayakta alkışlandılar..

Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Ak Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Önce VATAN Gazetesi yazı ailesi ve binlerce vatandaş katıldı.

Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya yönetmenlere plaket sundu 

“BİZİM MİLLETİMİZ, ŞEHİT OLMAKTAN USANMAZ”

AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Azerbaycan ve Türkiye’nin et ve tırnak gibi olduklarını tarih boyunca elele, gönül gönüle olduklarını belirterek, “Üstümüze zulmü yağdıran fesat odaklarına dikkat etmeliyiz. Bizi bekleyen tehlike buradadır. Dış düşman meşru planlar hazırlamaktadır. Bizim kutsallarımızı, onurumuzu sömürmek için birleşmiş durumdadır. En son Kudüs olayında bunu gördük. Bu tarihi coğrafya şehit kanlarıyla elde edilmiştir. Şehitler de vermekteyiz bugün. Ancak Türk milleti için şehit olmak, genç kızın boynuna gerdanlık takması gibidir. Allah yolunda, toprak uğrunda Türk milleti şehit olmaktan usanmaz. Bu bizim temel şiarımızdır. Onlar hiçbir zaman ölmemiştir. Ruhları şad olsun. Azerbaycan Cumhuriyeti’ne nice yüzyılllar diliyorum. Allah, Karabağ konusunda da Azerbaycan milletine mutlaka bir çıkış yolu gösterecektir” dedi.

Azerbaycanlı sanatçılar ayakta alkışlandılar

“EBEDİYEN KARDEŞLİĞİMİZİ YAŞATACAĞIZ”

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. Yaş kutlamalarına ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, “Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye kardeştir ve biz bu kardeşliği ebediyen yaşatacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Halk Dansları Topluluğu “Menim Azerbaycanım” ve “Köroğlu” Milli Balesi konukların büyük bir beğeni ile izledikleri muhteşem gösteriler sundular. 80 kişilik dans topluluğu, gösteri sonrasında, izleyenler tarafından ayakta alkışladılar.

Tören Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Halk Dansları Topluluğu, “Menim Azerbaycanım” ve “Köroğlu” Milli Balesi yönetmenlerine plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle tamamlandı.

Teşekkür: O muhteşem gecede kameramız perde kırdı, çalışamadık. Fotoğraf desteği için Küçükçekmece Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.