Süper Lige Süper bir başlangıç yapan ve Türkiye Kupasını kazandığından bu yana ilk defa heyecan verici sonuçlar alıp zirve yarışının gizli ortağı konumuna gelen Konyaspor evindeki maçta Fenerbahçe’yi 2-1 yenerken üretken futbolu ve mücadele kabiliyetiyle takdir topladı.

Henüz 3.dakikada sağdan gelişen Konyaspor atağında Skubiç’in ceza alanına ortaladığı topa Pelkas uzaklaştırmak için vurdu. Soner Dikmen Ceza yayının önünde buluştuğu topu havada kontrol edip yere indirmeden ayağının dışıyla nefis bir şutla doksandan ağlara gönderdi. Bu gol Konyaspor için büyük bir motivasyon aracı olurken istikrar yoksunu Fenerbahçe’yi endişeye sevk etti. 

10.dakikada Guilherme ceza alanının yan çizgisinde, sıfıra yakın noktada kazanılan faul atışında topu kavisli bir vuruşla, altıpastaki altı Fenerbahçeli oyuncunun arkasındaki Abdülkerim’e yolladı. Savunmanın usta ismi arka direkte klas bir kafa vuruşuyla topu yine sol köşeden ağlara yolladı ve galibiyetin baş mimarlarından bir oldu.

Erken kazandığı gollerle özgüveni artan yeşil beyazlılar, Fenerbahçe’nin topla buluştuğu anlarda geriye çekilmeden önde baskı kurarak rakibini kalesinden uzak tutmayı başardı. Orta alanda etkili olan Konyaspor böylece rakibine atak planlama fırsatı tanımadığı gibi skoru artırabilecek önemli ataklar da geliştirdi. Ancak üçüncü gol kaydına muvaffak olamadı. Mesela Cikalleshi altıpas önünde dönerken zorla topu kaleye vurmak yerine daha kolay pozisyondaki Ahmet’in önüne bıraksa güzel bir gol asisti yapmış olabilirdi. 

Maçın başından itibaren oyuncularının hiçbir varyasyonunu beğenmediği kenardaki duruşundan belli olan Vitor Pereira 40.dakikada Pelkas, Sangare ve Rossi’yi oyundan alarak İrfan Can, Serdar Dursun ve Filip Novak’ı oyuna soktu. Sarı lacivertli takımdaki değişiklikler bilhassa ikinci yarıda oyunun akışında etkili oldu. Vitor “Keşke İrfan’lı, Serdar’lı, Novak’lı kadroya başlasaydım” diye düşündü mü bilemeyiz ama bu oyuncuların oyuna dâhil olduktan sonra sergiledikleri olumlu performans, onbir tercihinin sorunlu olduğu şeklinde yorumlamayı mümkün kılıyordu.

İlk yarıyı 2-0 üstün tamamlayan Konyaspor, ikinci yarıda daha çok baskıya maruz kaldı. Bunu “Fenerbahçe oyunda üstünlüğü ele geçirdi” şeklinde yorumlamak hata olur; zira Konyaspor geriye yaslanmış göründüğü dakikalarda gayet başarılı organizasyonlarla ve hızlı bir performansla rakip kaleye giderek üçüncü golü de aradı. Maç sonunda İlhan Palut’ta oyunu kalelerine yakın konumda kabullenmenin kendi tercihi olmadığını söylediğine göre, Konyasporlu oyuncularda savunma psikolojisi ağırlık kazanmış olmalıydı.

Bir topu üst direkten dönen Fenerbahçe’nin gol aradığı dakikalarda Serdar’ın ceza alanına taşıyıp arka direğe gönderdiği topa zor pozisyonda olan Cikalleshi yatarak dokunmayıp kaleyi karşıdan gören Bütüçi’ye bıraksa Konyaspor adına önemli bir gol şansı olabilirdi. Cikalleshi ilerleyen dakikalarda bir başka pozisyonda da pas vermek yerine vuruş yapmayı tercih edince önemli bir gol imkânı daha kaçmış oldu.

İlk yarıda üç değişiklik birden yapan Fenerbahçe’de Gustavo sakatlanınca 59.dakikada Mert Hakan oyuna dâhil oldu. 70.dakikada da kaleci Altay sakatlanıp yerini Berke’ye bırakınca Fenerbahçe değişiklik hakkını doldurdu. 83.dakikada sakatlığı nükseden Valencia sedyeyle sahayı terk edince Fenerbahçe kalan süreyi 10 kişiyle tamamlamak zorunda kaldı. Bir dakika sonra Mert Hakan’ın düşürülmesiyle kazanılan serbest atışı İrfan Can kullanırken; Fenerbahçe ataklarında kalesini başarıyla koruyan Sehiç pozisyon hatası yapıp kendisi de barajın arkasında kaldı. İrfan’ın müthiş füzesi sağ köşeye doğru süzülürken hareketlendi ama yetişmesi mümkün olmadı ve skoru 2-1’e getiren Fenerbahçe son dakikalara umutla girdi. Fakat Konyaspor rakibinin baskılarında topu bilinçli şekilde uzaklaştırırken oyunu Fenerbahçe’yi ürpertecek noktalara da taşımayı başardı. Hakemin ‘cömert bir tutumla’ 9 dakika uzatma verdiği bölümde tereddütlü ataklarla gol arayan sarı lacivertliler kalesinde üçüncü golü göreceği zafiyete de düştü ama Konyaspor yararlanamadı. Yeşil beyazlılar, başından itibaren keyif verdiği maçı 2-1 galibiyetle tamamlayıp 20 puana ulaştı.

“Fenerbahçe nasıl toparlanır” sorusu sarı lacivertli camianın en önemli gündemi olmaya devam ederken; Konyaspor’da teknik direktör İlhan Palut hedef koymayı erken bulsa da, Cikallashi’nin maç sonunda dediği gibi ilk beş ve Avrupa Kupasına katılma ümitleri giderek güçleniyor. Bu galibiyet, stadlara seyirci alımında uygulanan kotanın da kaldırılmasıyla Konya stadının birkaç yıl önceki coşkuya kavuşmasını kolaylaştıracaktır.