Karaciğer, kırmızı renkte yumuşak bir organdır. Canlının yaşaması için gerekli olan bir çok kimyasal olay burada meydana gelir.

karaciğerin görevi: Safra salgılar. Yağ, protein ve şeker metabolizmasını düzenler. Vücudun ısısını ayarlar. Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar. Yağ, protein,  şeker ve  kan  yapımı i çin  gerekli  olan  maddeleri depolar. Kan miktarını ayarlar. 

Hormonların görevleri üzerinde  etkili olur. Karaciğer yukarıda  belirtilen görevlerinden herhangi birini yapamaz  hale  gelecek olursa, çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bunların en önemlileri, karaciğer yetersizliği, karaciğer  iltihaplanması, karaciğer sirozu, safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşıdır. Karaciğer hastalıklarının ortak Belirtileri: Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişer, anüsten çıkan gaz pis kokar. Göz akı sararır. Canlının nefesi de kokar. Çarpıntı, iştahsızlık vardır. İdrarın rengi sabahları sarı ve koyu, daha sonraki saatlerde ise, duru ve açıktır. Sık idrar. El ve  ayaklarında şişlik görülür. Geceleri uyumak istemez. Görme ve işitme duyguları da zayıflar.

Karaciğer şişmesi 

Herhangi bir karaciğer hastalığı sırasında, karaciğer hücrelerinin şişip, safra yollarını tıkanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Tıp dilinde hepatit sarılık denir. Hastanın bütün dokuları, hatta gözlerinin akı bile sarıya boyanır. İdrarı esmerleşir. Deride kaşıntılar 

görülür.

Karaciğer yetersizliği 

Karaciğerin görevini yeterince yapmaması sonucu görülen bir hastalıktır. Belirtileri bağırsaklarda gaz, karın şişliği, kusma, kabızlık çarpıntı, el ve ayak şişleri, görme ve işitmede azalma görülür. İdrar rengi, sabahları koyu, gündüz ise açık ve durudur.