Ayasofya Meydanı'nda görkemli açılış töreniyle başlayan İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 etkinlikleri aynı heyecanla devam ediyor.

İstanbul ve Güney Kore'nin Gyeongju şehri arasında kültür bağı oluşturmak amacıyla düzenlenen İSTANBUL-GYEONGJU DÜNYA KÜLTÜR EXPO 2013'ün  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore Başbakanı Chung Hong Won, Güney Kore Gyeongsangbuk Valisi Kim Kwan Yong ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş birlikte yapmışlardı.
31 Ağustos gecesi Ayasofya Camii önünde yapılan açılış töreni, yoğun bir ilgi ile izlenmişti. Kore kültürünün ve teknolojik başarılarınınn örnekleri, Sultanahmet Meydanı'nda kurulan İpek Yolu Pazarı'ndaki standlarda, pazar çevresinde kurulan sergi binalarında, Sultanahmet ve Ayasofya meydanlarına kurulan sahnelerde, ayrıca, Eminönü Meydanı'nda aslıyla eş ölçüde yapılan ve  UNESCO'nun  kültür mirası listesinde olan Bulgugsa Tapınağı salonlarında sergileniyor.
Açılıştan bu yana İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 etkinliklerini, Türkiye-Kore ilişkilerinin samimiyetini, ticari boyutunu, Kore kültürünü, iki ülke arasındaki kültür benzerliklerini daha yakından tanıyabilmek adına, İpek Yolu Pazarı'nda sergiledikleri ürünleri, Koreli sanatçıların Sultanahmet Meydanı'nda, Ayasofya Camii önünde ve Eminönü Meydanı'ında inşa edlen Bulgugsa Tapınağı'nda sergiledikleri gösterleri, yapılan sunumları birkaç gün yakından izledim. İpek Yolu Pazarı'na Asya coğrafyasından pek çok ülke katıldı, fakat etkinliğe, en ciddi hazırlanan ülke olarak,  Kore damgasını vurdu.
Koreliler ve Türkler insanları aynı kültür coğrafyasının insanları. Dinleri ve dilleri değişik olsa da, kültürel değerler hala aynı renkleri taşıyor. Yolunuz düşerse, Sultanahmet Meydanı'na Korelilerin diktikleri dilek ağacına bir uğrayın; her yaştan insanın ağacın dallarına sessiz dualarla dilek bağladıklarını göreceksiniz. "Dilek ağacının önündeki totemler Amerikan Kızılderilerininkine çok benziyor, ama Koreli sanatçıların el emeği, göz nuru.  Biraz ilerde, aynı kültürün bir devamı olarak, genç bir Koreli sanatçı, hiçbir ücret talep etmeden, size özel bir "şans anteni" yapacaktır.

DÜNYA HALK OYUNLARI FESTİVALİ

İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 kapsamında düzenlenen DÜNYA HALK OYUNLARI FESTİVALİ de bütün hızıyla devam ediyor. Konuk ekipler Ayasofya, Sultanahmet, Beyazıt meydanlarındanlarında kurulan sahnelerde günün değişik saatlerinde gösteriler sunuyorlar. Letonya, Çek Cumhuriyeti, Kırgızistan,Tataristan, Kazakistan, Bosna-Hersek, Tayland, ABD, Irak (Kerkük), Hindistan, Ürdün, Moldova, Andorra, Yakutistan, Kamboçya, Makedonya, Cibuti, Çin ve Singapur'un katıldığı DÜNYA HALK OYUNLARI FESTİVALİ hakkındaki broşürde, hangi ülkenin hangi sahnede saat kaçta gösteri yapacağı daha ayrıntılı belirtilseydi, daha anlaşılır bir dil kullanılsaydı, gösterilere daha yoğun bir katılım sağlanabilirdi.

"KARDEŞ ÜLKEYE DOĞRU!"

Eminönü Meydanı'nda kurulan ve UNESCO'nun insanlık kültür mirası listesinde yer alan Bulgugsa Tapınağı'nın kopyası, teknolojik gösterinin yanı sıra, vefa duygusununun gözyaşatıcı duygusallığını yaşayacağınız bir mekan olarak tasarlanmış.
Eminönü Meydanı'nda aslıyla eş ölçülerde kurulan Bulgugsa Tapınağı'nda ziyaretçilerini bekleyen Kore Kültürü Sergi Merkezi'ni bir başka yazımızda ayrıca değerlendireceğiz.Burada Koreli kardeşlerimiz, büyük bir vefa örneği sergileyerek, bize olan sevgilerini anlatıyorlar; Kore gazilerini ve şehitlerini hiçbir zaman unutmadıklarını gösteriyorlar. (Bulgugsa Tapınağı'ndaki sergiyi bir başka yazımızda değerlendireceğiz)

23 GÜNDE 28 ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Özetle söylemek gerekirse, Koreliler İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 etkinlikleri için ciddi hazırlıklar yapmışlar. Expo 2013 bir kültür etkinliği olduğu için, Koreliler, kendi oyun ve dans kültüründen örnekler sunmak üzere sanatçı grupları oluşturmuşlar. Bu sanatçı grupları aynı günde birkaç yerde birden gösteri yapıyorlar.
 İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 kapsamındaki etkinlikleri izlemek üzere Sultanahmet ya da Eminönü Meydanı'ndaki gösteri merkezlerine gelenler, günün hangi saatinde hangi sanat topluluğu hangi sahnede gösteri yapacağı konusunda yeterince bilgilendirilmediği ve yönlendirilmediği için, bu güzel etkinlik, hiç hak etmediği bir şekilde, "Aaa, İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 etkinlikleri bu kadar mıymış" şeklinde haksız eleştirilere hedef oluyor.
Yaz gününde Koreli sanatçıların gösterileri daha rahat seyredilsin düşüncesiyle gösterilerin değişik yerlerde kurulan değişik sahnelere dağıtılması, Koreli sanatçı gruplarının hepsinin birlikte izlenmesine imkan vermiyor, ama her sahnede yapılan gösteriler, kıyafet ve oyun zenginliği,  oyuncuların sergiledikleri üstün performans açısından İstanbulluları büyülüyor.
İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 kapsamında, 23 gün boyunca 35 ayrı yerde 28 etkinlik gerçekleştirlecek.

İPEK YOLU PAZARI

Tarihi İpek Yolu'nun bir ucunda Gyeongju diğer ucunda İstanbul'un olması dolayısıyla, İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 etkinlikleri kapsamında bir de İpek Yolu Pazarı düşünülmüş.
İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013'ün açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Gyeongju'nun İpek Yolu'nun başlangıç noktası, İstanbul'un ise İpek Yolu'nun  batıya açılan kapısı olarak anıldığını belirterek, "Başlattığımız demir yolları ağlarıyla temenni ederim ki bu İpek Yolu'nu demir yolu olarak öreriz. Doğunun en doğusu ile en batısında yer alan bu iki tarihi kentin bir araya gelmesi, bir bakıma 'Yeni İpek Yolu'nun sembolü olarak görülebilir. Bu fuarın, geçmişte İpek Yolu üzerinde yaşanan kültürel alışverişi ve dinamizmi yeniden canlandırarak, tarihi İpek Yolu'nun ihyasına katkı sağlayacağına inanıyorum" demişti.
15-16 Ağustos 2013 tarihlerinde Azerbaycan’ın Gebele şehrinde gerçekleştirilen Türk Konseyi'nin "2013 Gebele Zirvesi“nin ana konusu da "ulaştırma ve bağlantı”ydı.  Türk Konseyi’nin "Ulaştırma ve bağlantı" konusuna odaklanmasının bir nedeni de, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması amacına yöneliktir.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev zirvedeki konuşmasında, altı bağımsız Türk dili konuşan cumhuriyetin gayrisafi milli hâsılalarının yaklaşık 1,2 trilyon dolar olduğunu ancak bunun tam kapasite ile kullanılamadığını söylemiş ve Konsey’e üye olmayan Özbekistan ve Türkmenistan’ı tıpkı bir üye devlet gibi değerlendirmesi, üye olmayan bu devletlerin de yakın zamanda üye olmalarının sağlanması gereğini vurgulamıştı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise konuşmasında, ağırlıklı olarak, İpekyolu’nun yeniden canlandırılması üzerinde durmuştu.
İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 kapsamında oluşturulan İpek Yolu Pazarı, Türk Konseyi'nin İpek Yolu'nu canlandırma hedefiyle bağlantılı olduğu düşünülebilir. Fakat, Sultanahmet Meydanı'nda kurulan İpek Yolu Pazarı'nı, tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırma gibi bir büyük projenin hayata yansıması olarak değilde sembolik bir organizasyon olarak düşünmek gerekir. Türkiye ile Kore arasındaki sıcak ilişkilerden söz ederken, tarihi İpek Yolu'nun doğu ucunda Gyeongju'nun batı ucunda İstanbul'un bulunduğunu dile getirmek kulağa hoş gelen bir söylem, fakat tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması kapsamında düzenlenecek bir İpek Yolu Pazarı çok daha görkemli bir proje ve uygulama gerektirir.
Sultanahmet'teki İpek Yolu Pazarı'nda Korelilerin yanı sıra, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Tataristan, Ukrayna, KKTC, Kırım, Kosova, Gagavuzya gibi ülkerin ürünlerini ve ebru, bakır işi, seramik, dokuma, şekerleme, çeşitli elişleri konularında ülkemiz  sanatçılarının eserlerini görebilirsiniz.

EXPO 2013 23 EYLÜL'E KADAR AYNI HIZLA DEVAM EDECEK

İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 görkemli bir törenle açıldı ve aynı hızla devam ediyor.
Başbakan Erdoğan, İstanbul ve Güney Kore'nin Gyeongju şehri arasında kültür bağı oluşturmak amacıyla düzenlenen İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013'ün Ayasofya Meydanı'ndaki açılışında yaptığı konuşmada, katılımcıları Korece selamlamıştı.
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmasında, "İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Exposu'nun bölgede ve tüm dünyada barışa, hoşgörüye ve kardeşliğe vesile olmasını dilemiş ve "Misafirlerimize bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Bulunduğumuz nokta, dünyanın merkezidir" demişti. Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Kore halkları arasındaki dostluğun derinliğini ve önemini de şöyle anlatmıştı: "Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasında tarihin derinliklerine dayanan güçlü bir dostluk bağı vardır. Göktürkler döneminde başlayan ilişkilerimiz, Kore Savaşı ile yeni bir aşamaya geçti. Kore Savaşı, cephede kader birliği yapan Türk ve Kore halkları arasında, coğrafi mesafeyi ortadan kaldıran kalıcı kardeşlik bağları kurdu. Bizlerin görevi, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin bu özel niteliğini ve samimiyetini, aynı canlılıkla, ancak yeni ve ileri bir vizyonla genç nesillere aktarmaktır.

"

KENDİNİZE ÖZEL "ŞANS ANTENİ" YAPTIRMAYI UNUTMAYIN

ÖNEMLİ NOT: Yolunuz Sultanahmet'e düşerse, İPEK YOLU PAZARI'nın Sultanahmet Camii'ne bakan tarafında kurulan sergide Koreli sanatçılara kendinize özel bir "ŞANS ANTENİ" yaptırmayı, "Dilek Ağacına da dilekçenizi  asmayı unutmayın; bizden söylemesi.  

EBRU SANATINA GÖNÜL VERENLERE "DÜNYAYI EBRULAYAN SANATÇIMIZ" SUNA KOÇAL'LA TANIŞMA FIRSATI

"Dünyayı ebrulayan büyük sanatçımız" Suna Koçal da, İpek Yolu Pazarı 63 nolu standta, büyülü ebru sanatına gönül verenlere rüyalarını gerçekleştirmelerine, kendi ebrulerinı yapmalarına imkan veriyor.
Ebru sanatına gönül verdiyseniz, bu büyülü sanatla tanışıp uygulamalar yapmak istiyprsanız, mutlaka, İpek Yolu Pazarı'nda 63 nolu standa gidin ve "Dünyayı Ebrulayan Sanatçımız" Suna Koçal'la tanışın ve ilk ebrunuzu yapın. Arkası gelecektir..