8 CUMHURBAŞKANI YÜZYILIMIZIN İNSANLIK DRAMINI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ ANLATTILAR
Marmara Gurbu Vakfı’nın geleneksel olarak düzenlediği uluslararası ekonomi zirvelerinin bu yılki etkinliği geçen yıllarda olduğu gibi, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. 4-5-6 Şubat 2014 günleri İstanbul WOW Otel’de gerçekleştirilen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde; “İnsan Ticareti - İstemsiz Göç”, “Sürdürülebilir Kalkınma ve Yerel Yönetimlerde Değişim’’, “Yerelden Küresele Diyaloğun Barıştaki Önemi’’, “Kalkınma ve Tasarım’’, “Yerelden Küresele İpek Yolu’nda Ekonominin ve Enerjinin Geleceği’’, “Bilişimle Kalkınma’’ konularını ‘‘Küreselden Yerele’’ gibi konular, işadamları, bilimadamları, diplomatlar, siyasetçiler, bakanlar ve cumhurbaşkanları düzeyinde ele alındı, sorunlar ve çözüm yolları dile getirildi.
İNSAN TİCARETİ (İSTEMSİZ GÖÇ)
Bu yılki zirvenin en önemli konularından biri olan İnsan Ticareti (İstemsiz Göç) konusu zirveye katılan cumhurbaşkanaları seviyesinde ele alındı.
Bugün dünyamızda, ekonomik ve siyasi nedenlerle, milyonlarca insan ülkesinden ayrılamak, hayatta kalabilmek için bir başka ülkeye sığınmak, göç etmek zorunda kalmaktadır. Küresel çapta ve milyonlarla ifade edilen bu insan trafiği nedeniyle oluşan insan ticareti, uygarlığı tehdit eden bir boyuta ulaşırken, insanlık tarihine kapkara bir sayfa eklenmektedir.
Uluslararası kuruluşların saptamalarına göre, günümüzde Uzakdoğu, Ortadoğu ve CIS ülkelerinden kadın, çocuk, işçi, göçmen ve sığınmacı olarak bölgemize getirilen 500 bin kadın, erkek ve çocuk bir mal olarak satılmakta, yani insan ticareti yapılmaktadır. İç savaş yaşamakta olan ülkelerde ise, yaygın olarak kadın ve küçük kız çocuğu ticareti giderek yaygınlaşmaktadır. Küresel çapta gerçekleştirilen insan ticaretinin hacmi milyarlarca dolarla ifade edilmektedir ki, bu durum, insanlığın yüz karasıdır.
Kuzey Afrika’dan Pakistan’a uzanan engin coğrafyada son onyıllarda yaşanmakta olan kaos ve iç savaşlar, uluslararası işbirliği ve denetim imkanlarını zayıflatmış olduğundan, çocuk ve kadınların cinsel istismarını, insan ticaretine son verecek önlemlerin alınmasını engellemektedir.
Günümüzde küresel çapta yaşanmakta olan İnsan Ticareti (İstemsiz Göç) sorunu ve çözüm yolları, 17 Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katılan cumhurbaşkanları tarafından konuşuldu, tartışıldı.
Cumhurbaşkanları Oturumu öncesi İnsan Ticareti ve İstemsiz Göçün açılış konuşmasını Fransız Senatörü Joelle Garrıaud-MAYLAM yaptı. Başkanlığını Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver’in yaptığı oturumda, Moğolistan eski Cumhurbaşkanı Punsalma Ochırbat, Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev, Romanya eski Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu, Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Estonya esk Cumhurbaşkanı Arnold Rüütel, Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Zivko Budimir, Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal bu insanlık ayıbının nedenlerini ve çözüm önerilerini dile getiren kuşmalar yaptılar.
Konuk cumhurbaşkanları insanlığın yüz karası bu konuya önem vermişlerdi. Yaptıkları konuşmalar, uzun bir çalışmanın özetiydi. Bu konuşmaları (özetleyerek) iki günlük bir yazı dizisi olarak yayınlayacağız..
Arnavutluk 5. Cumhurbaşkanı Topi: “Küresel kriz söz konusu olduğu zaman yerel kaynakların kullanımının önemini ortaya çıktı. 1999 yılına kadar Balkanlardaki durum dramatikti”
Arnavutluk 5. Cumhurbaşkanı Bamir Topi de Arnavutluk’un en fazla tecrit edilen ülkelerden birisi olduğunu, Yunanistan, İtalya ve Almanya’ya yaklaşık 1 milyon Arnavut’un göç ettiğini, göç edenlerin bir kısmının artık geri döndüğünü belirterek, Arnavutluk’un NATO üyesi olduğunu AB aday statüsüne kavuşabilmek için çok yoğun çalıştığını anlattı.
Arnavutluk vatandaşlarının en büyük düşünün AB olduğunu ifade eden Topi, siyasetin rolünün çok önemli olduğunu, 1999 yılına kadar Balkanlar’daki durumun dramatik olduğunu ancak şu anda Kosova ile Sırbistan başbakanlarının bir araya gelip konuşabildiğine dikkati çekerek, “Bu, Sırbistan ve Kosova halkının geleceği bakımından çok büyük bir önem taşıyor. Bu, göç olgusunu önlemek için çok önemli bir adım” dedi.
Slovenya 3. Cumhurbaşkanı Türk: “İstemli göç her sene 400 milyar dolarlık bir gelir oluşturuyor, bu rakam kalkınma yardımlarını bile aşıyor”
Slovenya 3. Cumhurbaşkanı Danila Türk, istemli göçün her sene 400 milyar dolarlık bir gelir oluşturduğunu, bu rakamın kalkınma yardımlarını bile aştığını söyledi.
17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde Cumhurbaşkanları Oturumu’nda konuşan Türk, bugün göçün mega bir trend olduğunu, uluslararası örgütlerin kayıtlarına göre 242 milyon kişinin göç ettiğini, bunun istemli göç olduğunu kaydetti.
Bütün göstergelerin göçün artacağına işaret ettiğini, istemli göçün her sene 400 milyar dolarlık bir gelir oluşturduğunu, bu rakamın kalkınma yardımlarını bile aştığını dile getiren Türk, BM bünyesinde konuya ilişkin yüksek istişare toplantılarının gerçekleştiğini ifade etti.
Haihazırda insan ticaretine 27 milyon kişinin kurban edildiğini, bunun modern esaret olduğuna dikkati çeken Danila Türk, insan ticaretine son vermenin zorlu bir görev olduğunu ancak, bunun şu ana kadar çok fazla ciddiye alınmış bir konu olmadığını vurguladı.
Moldova Gagavuz Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal: “İş gücünün göçü nedeniyle Moldova’da vasıflı eleman sıkıntısı çekiyoruz. Aile bağları da zorunlu göç nedeniyle zayıflamıştır. Ailelerin eskisi gibi bir arada yaşaması zor bir hal alıyor”
Formuzal, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde gerçekleştirilen “İstemsiz Göç” isimli panelde yaptığı konuşmada, Moldova’nın yetişkin insanlarının yüzde 50’sinin çalışma imkanı bulamadığını belirterek, resmi olarak bu rakam yüzde 7-8 olarak görüldüğünü ve gerçekte insanların sabit gelirden mahrum olduğunu kaydetti.
İnsanların yakın ülkelere göç etmek zorunda kaldığını, özellikle Rusya ve Türkiye’yi tercih ettiğini ifade eden Formuzal, “İş için göç eden insanların fazla olduğunu görmek için sadece para transferlerine bakmamız yeterli. Göç eden insanların Moldova’ya gönderdiği para ülke ekonomimiz için önem teşkil ediyor. Finans enstrümanlarını yenilemek ve dünyada gelişmiş enstrümanlara yakın standartlara çekmeye çalışıyoruz. İş gücünün göçü nedeniyle Moldova’da vasıflı eleman sıkıntısı çekiyoruz. Aile bağları da zorunlu göç nedeniyle zayıflamıştır. Ailelerin eskisi gibi bir arada yaşaması zor bir hal alıyor” dedi.
Formuzal, göç ile mücadele için ortak enstrümanların olması gerektiğini vurgulayarak, “Yatırımların doğru şekilde kullanılması ve yerli halkın bu projelerde çalışmasını sağlamak göçü azaltacaktır. Türk dünyasının gelişmiş ülkelerinin katkısı olmadan bu sorunları çözmemiz mümkün değildir” diye konuştu.
Moğolistan 1. Cumhurbaşkanı Ochirbat: “Vatandaşlarımız genelde iş bulmak için kısa süreli göç ediyor, para biriktirip ülkelerine geri dönüyor. Moğolistan zengin turizm potansiyeline sahip bir ülke.”
Moğolistan1. Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat da bu zirvenin, bölgelerindeki ülkeler için önemli bir platform olduğunu belirtti.
İnsan ticareti ve yasa dışı göç ile ilgili diğer ülkelerden daha iyi durumda olduklarını ifade eden Ochirbat, “Vatandaşlarımız genelde iş bulmak için kısa süreli göç ediyor, para biriktirip ülkelerine geri dönüyor. Genelde de biriktirdikleri paraları yatırım olarak kullanıyorlar. Moğolistan için öncelikli alanlar uluslararası ticarettir. Ekonomi, inşaat, turizm, tarım konularında önceliğimiz mutlaka vardır. Özellikle yasalarımızda geniş yelpazede iyileştirmeler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ochirbat, Moğolistan’ın zengin bir turizm potansiyeline sahip bir ülke olduğunu anlatarak, “Moğol ve Türk tarihine ait önemli bölgelerimiz vardır. Arkeolojik olarak önemli çalışmalar bulunuyor” dedi.
Hayvancılıkla ilgili de geniş olanaklarının bulunduğunu belirten Ochirbat, “Özellikle keçi tüyü ve keçi tüyünden yapılan iplik ve elyaf, keçi sütü ve derisi ticareti için iş birliği yapabiliriz. İhracat için tesislerimizin geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.