Merhabalar sevgili dostlar,
Şekerpareden yola çıkarak hazırladığım bugün ki tatlımız, hikayesi olan ''şekerpare''yi şöyle kısaca bize hatırlattı.
18i Osmanlı Padişahı İbrahim, 25 yaşında tahta geçmesinin ardından zor ve sıkı şartlar altında bir satay hayatı yaşadı. Kimilerine göre Deli İbrahim olarak anılsa da Osmanlı Hanedanlığını kurtaran kişi olarak bilinir. 8 yıllık hükümdarlığına kattığı birbirinden ilginç olayların yanı sıra bir diğer olayı da cariyesi Şekerpare Hatundur. Önceden iki evlilik yapmıiş ve saraya veznedar olarak getirilmiş Zehra Şehsuvar Hatun padişahın ilgisini çekti. 150 kilo olduğu için Padişah Deli İbrahim ona çok sevdiği Osmanlı tatlısı ''şekerpare''adını verdi.
Padişah Deli İbrahim ve Şekerpare Hatunun yaşadığı olaylar o dönemin kayıtlarına da uzunca bir hikaye gibi geçmiştir.
Osmanlı Mutfağının bu çok sevilen şerbetli tatlısı da günümüze kadar gelmiştir.
Tarifimizde şekerparenin kardeşi gibi düşünebileceğiniz ama içine giren ceviz ve incir ile adını ''incirpare''olarak alan bu tatlıyı da seveceksiniz.
Hepinize kolay gelsin.
• MALZEMELER:
• 200 gr kuru incir + 1 kahve fincanı süt ile püre haline getirilmiş
• 60 gr iri doğranmış ceviz
• 125 gr yumuşak tereyağ + 1 çay bardağı zeytinyağ
• 2 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
• 3 yemek kaşığı pudra şekeri
• 4 yemek kaşığı irmik
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu
• 3,5 su bardağı Unu
• ŞERBET İÇİN:
• 3 su bardağı toz şeker
• 3 su bardağı su
• 1 dilim limon
• ŞERBETİN HAZIRLANMASI:
• Su ve şekeri tencereye alın ve kaynamaya başlayınca limonu ekleyerek 10 dakika kısık ateşte kaynatın.
• Ateşten indirin ve soğutun.
• ÜZERİNE:
• Ceviz
• HAZIRLANMASI:
• Tereyağ ve zeytinyağını kaseye alın ve karıştırın.
• Pudra şekerini ve yumurtayı ekleyin.
• İncirleri sıcak süt ile rondodan geçirin ve püre haline getirin, cevizlerle karıştırın.
• Kasedeki karışıma ekleyerek karıştırın.
• İrmik, un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ederek hamuru yoğurun.
• Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olacaktır.
• Cevizden biraz büyük yuvarlayın ve üzerine ceviz yerleştirdikten sonra fırın tepsisine alın.
• Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısı sürün.
• 175 derece de ısıtılmış fırında tamamen kızarana kadar pişirin.
• Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra soğuk şerbetini üzerine gezdirin.
• Arzuya göre fıstık tozu ile süsleyebilirsiniz.
• Şerbetini iyice çektikten ve soğuduktan sonra servis edin.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle...