Yazılacak konu o kadar çok ki!

Hangisinin ucundan tutsam acı, hangisinin ucundan tutsam vahim, hangi ucundan tutsam sahiden elimde kalıyor. İnsanız şaşarız beşeriz bu bir gerçek. Bazı olaylar var ki nasıl olabilir diye beyin devrelerimi yakmıyor değil!

Kadın haklarını savunma konulu çok makale yazmışımdır. Hep baş tacım demişimdim bu cümlelerime artık artı parantez açıyorum. Aydın, aklı başında insanlığın dertlerini kendine görev bilmiş kadınlar, mücadeleci kadınlar başımın tacıdır efendim. İnsan ilişkileri ve düşünceleri hususunda bir koç ya da uzman olmasam da gün içerisinde o kadar çok insanla muhatap oluyorum ki kapalı kapılar ardında neler döndüğünü o çok namusluyum diye geçinen aile fertlerinin yaşam tarzını görüyorum. Toplumsal sorunculuğu kendime dert edindiğimden ve bunu daha çok farkında olmaya başladığımdan bu yana başka pencereden bakıyorum olaylara ve yaşananlara.

Bu makalemde olayın çok başka boyutu var nasıl yani diyeceğiz bu kadar da olabilir mi diyeceğiniz değişik bir mesele.

Hiç kızınızı kıskandınız mı?

Östrojen kaynaklı, evrimsel süreçte kazanılmış rekabet temalı doğal bir durum zannımca yalnızca genlerimiz değil, zamanla ahlakımız da evriliyor dediğim nadir mesele bu.

Baştan Aşağı ahlaksızlık içeren bir durum karşısında nasıl tepki verirdiniz? Toplu taşımayı kullandığım günlerden bir tanesi. Yanıma güzel bakımlı ama gözü dört dönen bir hanımefendi oturdu. Beraber bekliyoruz vapurun hareket edeceği saati. Tedirgin bakışları enteresan, bir yandan bana laf yetiştirme derdinde. Ağzından dökülen her kelime sana kendini yetersiz hissettiriyor o kadar da antrenmanlı ve bilmiş. Tedirginliği o kadar dikkatimi çekiyor ki istemsizce sorma isteği duyuyorum. Sanmayın her şeye burnumu sokarım. Sessizden izleyiciyimdir ben ama kadın o kadar çok belli ediyor ki enteresanlığı… Neyse sordum neyiniz var? Yardımcı olabilir miyim? Hayır, sorun yok nereden çıkardınız diyor. Siz bilirsiniz dedim. Olayı kendisine bıraktığımda birden dökülüverdi. Kendisine yakın hissettiğini düşünüyorum. Eve gitmeliyim yetişmeliyim dedi. Normal bir durum dedim. Sakin olun bu kadar tedirginliğinizi anlamaya çalışıyorum dedim. Bu diyaloğun ardına koptu mesele. Hanımefendi gelin size bir şey anlatayım siz olsanız ne yapardınız dedi? Tabi iyice kulağımı kabarttım mevzuya sizi dinliyorum dedim. Adımı sordu Aslı dedim. Aslı Hanım diye devam etti…

Ben 38 yaşındayım çalışan bir kadınım 2 tane kızım var. Eşimle 5 yıl öncesinde boşandık, anlaşamadık ben A’dan konuşuyorsam o Z’den konuşuyordu. Çocuklar konusunda anlaştık, kızımın birinin velayetini kendisine verilmesine müsaade ettim. Bir kızımda benimle yaşıyor. İkisi de birbirinden güzel. Boşandıktan sonra belli bir süre başka birini hayatıma dâhil etmek istemedim duygusal anlamda. Ama bunlar gayet insanca âşık oldum bende. Onun da kızı vardı evlenmememiz için bir sebep yoktu. Evlendik çok seviyorum. Gel gelelim yaklaşık 6 aydır bir annenin bir eşin yaşamak istemeyeceği girdabın içerisindeyim. Kızım 16 yaşında ve körpecik tam bir ergen zamanını yaşıyor. Evin içinde yeni evlendiğim eşimle bunu kendime bile anlatmam zor oldu size utanarak söylüyorum. Kızım eşime kur yapıyor. Kendini beğendirme çabasında. Eşimde boş değil farkındayım. O yüzden onları evde yalnız bırakmak istemiyorum çok tedirginim kimi nasıl uyaracağımı bilmiyorum siz olsanız ne yapardınız?

Alın işte olayların içine hop diye düşmüş olmak bu olsa gerek burada aklımda beliren şeyleri eminim sizlerde düşünmüşsünüzdür. Eşini kıskanman çok doğal ama kızından kıskanman gerçekten çok acı! Ben bu düşüncelerini bir anneye hiç yakıştıramadım doğrusu. Bu hanımefendi bana kızını mı şikâyet ediyor? Kızını mı kıskanıyor? Eşini mi paylaşmak istemiyor? Bu soruları kendime sorarken midem bulanıyor. Baştan aşağı içinde bulunmak istemeyeceğim düşünmesi bile ağır gelen bir diyalog. Kız henüz 16 yaşına daha körpecik sizce bu annenin bu kızı alıp karşısına güzel güzel konuşması gerekmiyor muydu? O senin kanın o senin canın o senin kızın! Eşten önemli olabilir mi bu? Kadının anlatma tarzı kızını kıskanma tarzındaydı bunu açık açık anlıyorsun zaten. Evlenmiş boşanmış kadınların ya da erkeklerin çocukları ile ilgili neler konusunda dikkat etmeleri gerektiği uzmanlar tarafından sürekli yazıya dökülüyor. Hadi bu yazıları okumadın akılda mı yok be kadın sende der insan dedim bu makale ile ilgili ez cümlelerimi diğer makalemde konduracağım!

Siz olsanız ne yapardınız? Ne söylerdiniz? İncitmeden, kırmadan kelamınızı beklerim.