HEDEF OYAK (2)
M. Kemal SALLI
ERDEMİR'İ ALMAYA KARARLI OLAN MİTTAL VE ARCELOR 2003 YILINDAN BERİ HİSSE TOPLUYORLARDI. MİTTAL'IN ELİNDE YÜZDE 8.61, ARCELOR'UN ELİNDE YÜZDE 4 ORANINDA HİSSE SENEDİ TOPLANMIŞTI.
ERDEMİR'İ OYAK'A KAPTIRAN MİTTAL, ELİNDEKİ HİSSELERİ SATTI, İKİ GÜNDE 237 MİLYON DOLAR KAZANDI!
Ele geçirebilmek için dünya demir çelik devlerinin yıllar öncesinden hazırlık yaptıkları ortaya çıkan Erdemir konusundaki gelişmeleri dikkatle izlememiz gerekiyor.
Uluslararası sermaye, henüz gelişmesini ve teknolojik birikimini tamamlamamış Türk sanayiinin belini kırabilmek için akıl almaz oyunlar tezgahlıyor.
Ülkesini seven herkesin bilmesi gereken gerçekler "yeşil" tasmalı medyamız tarafından özenle karartılmaktadır.
Erdemir'in dünya demir çelik üreticileri arasındaki konumu nedir?
Erdemir, yabancıların söyledikleri gibi bir "Kaşıkçı Elması"mıdır?
Sanayileşme açısından Erdemir nasıl bir örnektir?
Erdemir'in İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) endeksi üzerinde ne kadar belirleyicidir?
Erdemir'in gerçek değeri nedir?
Erdemir'in Arcelor'a satılması konusunda, 17 Aralık öncesinde Başbakan Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı J. Chirac arasında pazarlık yapılmış mıdır?
Soruların uzayıp gitmesi, Erdemir'in önemini belirtir.
İhale öncesinde Erdemir'e biçilen değer 3.2 milyar dolardı. Erdemir konusunda yıllar öncesinden hazırlık yapan, borsadan hisse toplayan dünya demirçelik devleri bu fiatı bile fazla buluyorlardı.
"Şu çılgın Türkler", "Kaşıkçı Elması"na sahip çıktılar ve Erdemir 6 milyar dolara (tamamı) OYAK'ın oldu.
"Yeşil" tasmalı medya, "OYAK kazıklandı, Erdemir'i pahalı aldı" diyecek, ama mızrak çuvala sığmıyor.
Sığmıyor, çünkü;
1) Erdemir, kendini satın alan OYAK'ın bünyesindeki 40 kuruluşunkine eşit bir ciroya sahip.
2) Erdemir, kendisini alan OYAK'ı, biranda, Koç ve Sabancı'dan sonra, Türkiye'nin en büyük 3. holdingi konumuna yükseltivermişti.
3) Uluslararası maliyet standartlarına göre, 1 milyon tonluk kapasiteye sahip bir demir-çelik tesisi yaklaşık 2 milyar dolara kurulabiliyor. 2010 yılında 10 milyon tonluk bir kapasiteye ulaşacak olan Erdemir'in yeniden kurulabilmesi için, 20 milyar dolara ve de 8 yıla gereksinim vardı.
"PİSLİK İÇİNDE" DENİLEN KURULUŞ KENDİNİ SATIN ALANI TÜRKİYE'NİN 3'ÜNCÜ BÜYÜĞÜ YAPIVERDİ
Başbakan'ın "Pislik içinde" dediği ve ihale öncesinde 10 günlük cari açık finansmanına, Hazine'nin 1 haftalık faiz ödemesini karşılayan bir bedele satılmak istenen Erdemir, Türkiye'nin sanayileşme sürecinde kamu yatırımlarının önemi açısından çok önemli, çok doğru bir örnektir.
Erdemir, borsa endeksi üzerindeki etkisi, Türk ekonomisi ve sanayileşme süreci açısından da son derece stratejik bir işletme konumundadır.
Erdemir'i mutlaka ele geçirmeye kararlı olan Mittal ve Arcelor, OYAK'ın başarısını hazmedemediler ve ellerindeki hisse senetlerini borsada panik havası yaratacak şekilde satmaya başladılar.
İhale sonrasındaki iki günde borsada 555 trilyonluk Ereğli hissesi satıldı; borsa yüzde 5.9 oranında değer kaybederken Ereğli yüzde 30 değer yitirdi.
Genç ekonomist, "Piyasaların Efendisi" Yiğit Bulut CNN-Türk ekranlarından küçük yatırımcıyı uyarmasa panik satışın önünü kesmek mümkün olmayacaktı...
Ereğli, yüzde 46'sı halka açık bir şirket..
Ereğli'yi ele geçirmeye kararlı olan Mittal ve Arcelar, 2003 yılından beri hisse topluyorlardı.
MİTTAL ERDEMİR'İ ALAMADI, AMA BORSADA İKİ GÜNDE 237 MİLYON DOLAR KAZANIVERDİ!
Mittal, Erdemir'in piyasa değerinin 450 milyar dolar olduğu 2003 yılı ilk çeyreğinde 38 milyon dolarlık hisse toplamıştı.
Erdemir ihalesi öncesinde Erdemir hisselerinin fiatı 1.5 ayda yüzde 61.6 oranında değer kazandı. Mittal'ın 2003 yılı başlarında 38 milyon dolara topladığı yüzde 8.61'ine karşılık gelen 42 milyon adet hissenin değeri 275 milyon dolara ulaşmıştı.
Erdemir'i alamayan Mittal hisse satışına geçti, hem 237 milyon kazandı hem de Erdemir'in değerini aşağı çekmiş oldu.
KÜPE: Kayıp yerine konunca, artık hiçbir şey kaybedilmemiş demektir.
Pierre Corncille
Yorumlar