Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün ki tarifimizde Ege'den...

Zeytinyağı ve ot'ları ile meşhur Ege'mizin ve Yunan Adalarını mezesi olarak anıls ada aslında öyküsü İstanbulda ki Cibalikapı Meyhanesinin değişmez mezesidir. Kısaca hikayasine bakacak olursak da; Bir Girit göçmeni ailenin Darıca'ya yerleşmesi ve orada açtığı meyhane ile ünlenen ''Meşhur Meyhaneci Giritli Mustafa ''olarak çevrece tanınması ve 3-4 kuşak da meyhane işletmecisi olarak devam etmeleridir.

Ezme denilince akıllara Yunan Mutfağının gelmesi belki de bu mezeyi girit olarak sahiplenmesine yaramıştır.

O dönemlerde Giritli Mustafa'nın hanımının evde pişirdiği tepsi ekmeğinin üzerine sürdüğü ve müşterilerine ikram olarak bir dilim sunduğu bilinir.

Zaman içerisinde bu meze şam fıstığına dönüşmüş ve hatta bir çok tarifte badem ile yapılmaktadır. Şam fıstığına bakacak olursak Yunanistan ve Girit'le alakası yoktur oysaki, Giritli Mustafanın hazırladığı ezmede de ceviz ve ezine peyniri kullanılmıştır.

Yani anlıyacağınız hasbel kader bir meyhanecinin olan malzemelerini karıştırdığı ve bir dilim ekmeğe sürerek ikram olarak sunduğu ''ezme'', bugün günümüzde biraz farklılık göstererek ve Girit'e mal edilerek satılmakta..

Benimde çok fazla tarifi araştırmam ve değişik mekanlarda tadına bakmam neticesiyle, ortaya şam fıstığının bol olduğu ve yeşil görüntüsü ile gelenidir.

Halk olarak “Girit Ezmesi” böyle biliniyorsa bende sizlerin de rahatlıkla yapabileceğiniz bir tarifi deneyerek ortaya çıkardım.

Aslında amaç ortada küçük küçük kalan peynirleri değerlendirmek içine birazda kuruyemiş ekleyerek lezzetlendirmek.. Haydi buyrun...

• MALZEMELER:

• 125 gr Ezine peyniri

• 75 gr lor peyniri

• 30 gr süzme peynir

• 10 yaprak yeşil fesleğen

• 6-7 dal maydanoz

• 2 diş sarımsak

• 1 çay bardağı kırık Antep fıstığı

• 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağ

• ÜZERİNE:

• Zeytinyağ ve toz kırmızı biber

• HAZIRLANMASI:

• Peynirleri bir tabağa alın ve çatalla iyice ezerek birbirlerine geçmesini ve püre kıvamına gelmesini sağlayın.

• Fesleğen , sarımsak ve maydanozları zeytinyağ ile rondodan geçirerek peynire ekleyin.

• En son kırık fıstıları ilave edin ve karıştırın.(Fıstıklar biraz dişe gelecek şekilde olmalı)

• Sevis tabağına alın ve üzerine zeytinyağ gezdirerek toz kırmızıbiber serpin.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..