RUMLARIN KARADENİZ'E YÖNELİK FAALİYETLERİ  

Karadeniz Bölgesi Rumlar için, coğrafi ve tarihi olarak Helen idaresinin Türklere direndiği en son bölge olması bakımından ayrı bir öneme sahip olup, bölge Megali idea'nın bir parçası durumundadır.

Yunanistan bu milli hedefini elde etmek maksadıyla, 1916-1922 yılları arasında Karadeniz'den göç eden. Rumların durumunu, öncelikle Yunan ve Uluslararası Kamuoyunun gündemine getirmeye ve 19 Mayıs 1919 tarihinin, Pontusların soykırım günü olarak kabul edilmesini sağlamaya yönelik çabalarını sürdürürken, PKK ile işbirliği içerisinde, bölgeye yönelik faaliyetlerini de hızlandırmıştır. Bu kapsamdaki önemli faaliyetler şunlardır;

- Yunanistan 1974'ten itibaren Türkiye'ye karşı Ermeni, Rum ve Kürt unsurların birleşik mücadelesini sağlama çabası içine girmiş ve bu amaçla "Küçük Asya ve Kıbrıs Halkları Mücadele Koordine Komitesini" kurmuştur.

- Pontusların soykırım konusunu, Yunan ve Dünya Kamuoyunun gündemine getirme çalışmalarını hızla devam ettirmektedir.

- 1992 yılında Avrupa Parlamentosuna, Yunanistan tarafından "Pontuslu" Rumların soykırımının kabul edilmesi ve 19 Mayıs'ın anma günü olarak tespitine ilişkin bir karar tasarısı sunulmuştur. 19 Mayıs Günü, "Pontusluların Soykırımının" anma günü olarak 1994 yılında Yunan Parlamentosunda kabul edilmiştir.

- Türkiye'den göç eden Rumların ve yabancı misyonların bölgeye olan ziyaretleri artmıştır.

- Türkiye'yi stratejik rakip olarak gören Yunanistan'ın Patrikhane ve PKK'yı da kullanarak Pontus'a yönelik faaliyetleri ile, Karadeniz'in gelecek dönem dünya ekonomisinde oynayacağı rolü de dikkate alarak, bu konuda Türkiye'nin avantajlarını azaltma gayretleri içinde olacağı

- Türkiye'den göç ederken, arazi ve gayri menkullerinin tapularını yanlarında götüren Rumların, halen İngiltere, Fransa ve Avusturalya'daki yakınlarını kullanarak, söz konusu tapuları uluslararası hukuk çerçevesinde dile getirerek Karadeniz Bölgesinden toprak isteme çabalarını gündeme getirebilecekleri, sözde Pontus soykırımını uluslararası kuruluşlara kabul ettirme yönünde, gayretlerini arttıracağı değerlendirilmektedir.