Rekabeti, insanı kendi etki alanına çeken sihri, görsel keyfi ve benzeri özellikleriyle pek tabi ki yaşamımızda büyük önem taşıyor futbol. Ancak pek tabi ki, ekonomi yani maddi değer taşıyan her şeyin olduğu gibi onun da rakamsal boyutu önemli.

İşte bu gerçekten yola çıkılarak, Avrupa futbolunun ilk on sırası içinde yer alan liglerin ekonomik değerleri ve futbolcu profilinin yaş ortalamaları saptandı. Tespitlere göre, UEFA sıralamasında en değerli lig 8 milyar 520 milyon EURO'yla İngiltere Premier Lig. Ada futbolunu 5.69 milyar EURO’yla İspanya La Liga takip ediyor.

Avrupa liglerinde 2019-2020 sezonunun başladığı şu süreçte İspanya, İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa, Rusya, Portekiz, Belçika, Ukrayna ve Türkiye liglerinde yapılan araştırma, yukarıda da belirttiğim gibi Premier Lig’i 8 milyar 520 milyon EURO'luk değeriyle zirveye taşıyor. Ülke katsayılarına göre zirvede yer alan İspanya Futbol Ligi La Liga ise 5 milyar 690 milyon EURO'yla ikinci sırada yer alıyor. İtalya Ligi Serie A ise 4 milyar 890 milyon EURO'luk değeriyle, 4 milyar 540 milyon EURO değeri olan Alman Futbol Ligi Bundesliga'yı geride bırakarak üçüncü sırada yer aldı.

Kat sayı sıralamasında onuncu sırada yer alan ülkemizin futbol ligi olan Süper Lig'in değeri ise 615 milyon 20 bin EURO. Süper Lig, bu değeriyle sadece 300 milyon 580 bin EURO oyuncu değeri olan Ukrayna Ligi'ni geride bırakabildi. 

Bu noktada ilginç olan konu, katsayı olarak ilk on sıra içinde yer almamasına karşın, Hollanda'nın Eredivisie Ligi’nin 1 milyar 80 milyon EURO'luk değeriyle hem Türkiye, hem de Ukrayna liglerinin önünde yer almış olması.

Yaş konusunda yapılan araştırmaların ortaya koyduğu tabloya göre, Bu on ülke ligleri arasında en yaşlı lig ise, kolayca tahmin edebileceğiniz gibi Süper Lig. Ülkemizin Süper Lig’inin 27.7'lik yaş ortalamasıyla en yaşlı lig olduğu tabloda, Premier Lig 27.5'luk yaş ortalamasıyla ikinci sırada yer aldı. İspanya La Liga ise 27,4'luk yaş ortalamasıyla üçüncülükte. En genç lig ise 25,3'luk yaş ortalamasıyla Belçika futbol ligi Jupiler Pro League oldu.

Bu araştırmanın da ortaya koyduğu sonuca göre, değer ve yaş profillerine baktığımızda, Avrupalı rakiplerimizle mücadele edip yarışmanın zorluğu ortaya çıkıyor. Mevcut potansiyelimizi göz önüne aldığımızda, son yıllarda birçok kulübümüzün belini büken  en azından Rusya ve Belçika gibi ülkelerin liglerinin önüne geçmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Bu arada, Finansal Fair Play sınırlamasının da yaşadığımız handikapta önemli bir etken olduğunu da kabul etmek gerek.

Kalın sağlıcakla…