Çam kese böceği adıyla da bilinir. Bir kelebek türü olan çam kese tırtılı, çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu larva keseleridir. Çam ağaçlarını kuruttuğu için, çam ormanlarının korkulu rüyası olduğunu söylüyor orman köylüleri. 

Özellikle nisan ve mayıs aylarında Ege eve Akdeniz bölgesinde çam ormanlarında, kese tırtılını sıralar halinde görebilirsiniz.  Özellikle kızılçama zarar veren, ağacın filizlerini yiyerek beslenen, ağacın gelişmesine engel olan bir böcek çam kese böceği.  Yıllar önce İstanbul Büyükada’da piknikte tanışmıştım bu canlı türü ile. Yeni yeni ısınan havanın tadını çıkaralım derken piknikten kaşıntı, kızarık ve kabarık döküntü ile dönmüştük. Piknik kaşınmaktan burnumuzdan gelmişti.  

Köpek ve çocukları uzak tutunuz!

Korona virüs çocuk ve hayvanlara ne kadar uzak kalsa da bu zararlı en çok çocukları ve hayvanları seviyor.

İletişim kurabilseydim eğer “Kelebek olmak varken neden toz salıyorsun etrafa? Neden zarar veriyorsun canlılara?” derdim. 

Kelebeğin yumurtasından ilk çıkan tırtılların boyu 1-1,5 mm'dir. Olgun tırtıllar 35-40 mm'ye ulaşır. Sırtları açık kahverengi, yan tarafları sarımtırak esmer ve karın kısmı sarımtırak kahverengindedir. Vücutları bol kıllıdır. 

Üzerinde bulunan ayna kıllarına dokunmayın!

Yolculuk yaparken her bir kese böceği bir önündekinin tüylerine yapışıyor ve çok şaşırtıcı bir zincir oluşturarak sürüne sürüne ilerliyorlar.

Hey nereye tırtıl topluluğu?” sorusunu sormak geliyor insanın içinden… Yanıtları ‘Tırtıl Fest ‘ olabilir. Şaka bir yana çam ağaçlarında keseler, patikalar ve yollarda tırtıl zincirleri gördüğünüzde lütfen o alandan uzaklaşın. Size, yolculuk yapan zincirler sevimli gelebilir. Bu gidişi izlemek istersiniz ama sakın ha zaman kaybetmeyin.  Gördüğünüz yerlere en az 6 ay yaklaşmayın, yaklaştırmayın. Doğanın kalbindeki ritimle geçtikleri yollarda, tehlike uzun müddet devam ediyor. Zehri barındıran tüyler geçtikleri yollarda yapışıp kalıyor. 

Köpekler bilmeden bu böcekleri yalarlarsa; önce dilleri şişip morarmakta ve düşmektedir. Erken müdahale de olsa kurtarma şansı çok ama çok az.

Çocukların ellerine bulaştıktan sonra elini, gözüne ve ağzına götüren çocuklar için büyük tehlike.

Bu zararlının tahribatına uğrayan çamların boyları büyümez ve hacimleri küçülür. Böceklenen ağaç diğerlerine de bulaştırır. Ve gün gelir çam ağaçları çıplak bile kalabilir.

Çam kese tırtılına karşı ağaçlar gelişme döneminde,  kimyasal ilaçlama yöntemiyle destekleniyor.

 Doğaya zarar veren bu tırtıllar böceklerle mücadele yöntemi yapılamayan noktalarda ise; çam, karaçam, ladin ve köknar gibi ağaçların kozalaklarından beslenen çapraz gaga kuşları temizliyor.

Çapraz gagaların sağlıklı gelişimlerine destek olan çam kese tırtılını çocuklardan ve köpeklerden uzak tutalım.

Sağlıklı günlere…