Seçim mottoların da olmakla beraber, biliriz, alışkınızdır, dinler ve okuruz ama seçim öncesi vaatler ekseriyetle gerçekleşmez. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Sevgili Tunç Soyer, Urla Bademler’ de bir Tarım Lisesi kuracak. Mesele proje halden hayal şeklinden sıyrılmış, koşar adım hayata geçiriliyor, gerçek oluyor.

..

Yatılı olması düşünülen okulda, çiftçi ailelerinin çocukları ücretsiz olarak okuyacak. Bademler köyünde kurulacak. Yaklaşık 40 dönümlük tarım arazisine sahip olacak şekilde niteliğini belediye hizmet alanına çevirmek için harekete geçilip, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapıldı. Tarımda genç istihdamın giderek azaldığı bu dönemde, Tarım Okulu’nun eğitim sınıfları, atölyeleri ve uygulama alanlarında vereceği nitelikli eğitimlerle mezunlarını, yurtiçi ve yurtdışında ve tarım sektöründe, ara eleman değil, aranan eleman haline getirmesi amaçlanıyor.  Yüzde 100 burslu olarak eğitim verecek lisenin 2023/2024 Eğitim Öğretim yılında açılması planlanıyor.  Hazırlanan projeye göre toplam inşaat alanı 21.133 m² olacak.  Tarım okul arazisine; derslik ve yönetim binalarının yanı sıra müzik, resim, görsel Sanatlar, metal ve ahşap İşleri, bilim ve teknoloji, pişirme teknikleri,  endüstriyel bitkiler, sebzecilik ve meyvecilik, tahıllar, kesme çiçek ve düzenleme, bitki Koruma, peyzaj, tarım alet ve makineleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı hayvanlar, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, süt, et ve hububat işleme atölyeleri, tarım ve gıda teknolojileri, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı olmak üzere üç ayrı alanda eğitim verecek olan okul 20 derslikli ve toplam olarak 400 öğrenci kapasiteli olacak.  Ayrıca sera, kütüphane, amfi Tiyatro, kapalı spor salonu ile yurtlar da inşa edilecek. Tarım lisesi bünyesinde gıda, klinik ve cerrahi uygulamalar laboratuvarı, kız ve erkek öğrenciler için 250 kişilik yurtlar olacak.

Projeden uzaklaşıp hayatımıza adaptesi 2023-2024 eğitim öğretim yılı olacak. Köy enstitülerimizle benzetilmesi, eşleştirilmesi mantık dışı değildir. Köy enstitülerimizin milenyumun ilk çeyreği seviyesi, bilim ve teknolojik kazanımlar, üretim ve tüketim hallerinde ki tercihler de göz önüne alındığında, geç kalınmış ama çok isabetli bir proje, adım, yapılanma halidir ki, devrim dersek abartı olmaz. Türkiye’miz de ülkemiz de milyonlarca insanımız tarım ve hayvancılık konusunu bilir, bilir de, kenarından köşesinden izlemişliği belki bir dönem yapmışlığıyla. Tam manasıyla toprağı işlemek, üretmek adına çiftçi diye tanım yapabileceğimiz insan sayımız iki milyonun altına düşmüştür. Çiftçi sayımızda ki düşüş, bu negatif gelişmeye etken onlarca sebep vardır. Bir gerçeğimiz daha var ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de altını çizerek söylediği gibi;

"Burada bir çiftlik kuracağım. Bu çiftlikte hayvanlar yetiştireceğim. Bir küçük ormanın kenarında tarım endüstrimize ait bacalar tütecek."

"Kılınç ve saban; bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima yenildi."

"Köylülerin gözleriyle görebilecekleri, çalışmaları için örnek tutacakları, verimli, modern, uygulamalı tarım merkezleri kurmak gereklidir."

"Bende çiftçi olduğumdan biliyorum. Makinesiz tarım olmaz."

"Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imkânlarını, asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalıyız."

"Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür."

"Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bu gün dünya üzerinde olmayacaktık."

"Milli ekonominin temeli tarımdır. "

Eğer milletimizin çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık. (Mart 1928)

Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki emeklerini asrî, iktisadî tedbirlerle azamî haddine çıkarmalıyız. Köylünün çalışmalarının netice ve semeresini kendi menfaati lehine azamî haddine yükseltmek, istisadî siyasetimizin temel taşıdır. (1922)

Onun için, bir yandan çiftçinin emeğini arttıracak ve semereli kılacak bilgi, vasıta ve fennî aletlerin kullanma ve yapılmasına, öte yandan onun çalışmalarının neticelerinden azamî derecede faydalanmasını temin edecek iktisadî tedbirlerin alınmasına çalışmak lâzımdır. (1922)

..

Dünyamızın çokça ülkesi de tarım ve hayvancılığın önemine binaen ciddi çalışmalar, hamleler yapmışlardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer öncülüğünde kurulan bu lise, önümüzde ki eğitim öğretim yılında start alacak bu tarım lisesi öğretmen ve öğrencileriyle çok önemli bir misyonun öncüleri olacaklardır. Atadan kalma, babadan, anneden görme halleriyle toprağı işlemenin kendine has güzellikleri ve özellikleri olsa da, 21.yy gerçekleriyle yüzleşerek, performans, randıman, verimlilik kavramlarından uzaklaşmadan çaba vermek, işin teorisini de bilerek mücadele etmek en doğrusu en fevkaladesi olacaktır. Tarım lisesi ve yakın zaman diliminde ki mezunlarıyla çok önemli örneklik oluşturacaktır. Tarım lisesi ve uygulamalı eğitim öğretim haliyle hızla taklit edilip ülkemin her iline ilçesine yayılması öngörümle sebze ve meyve fiyatlarında da bir istikrar, denge oluşturacaktır. Tüketicinin sebze ve meyveye ulaşımında ekonomik fiyatlar oluşurken, bilimsel verilerle yapılan üretim hali, akıl içerikli çalışmalar da insanımızın korkularını bitirecektir.

Ülkemin tarım ürünleri ithal eden bir tutumdan sıyrılıp ihraç eden, ihracat yapmanın da üstünde örnek olan, bilgi ve yöntemleriyle taklit edilen olması, fevkaladenin fevkinde bir durum değil mi?

Mir Murat Demir