Birol Kılıç, Avusturya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile meslek alanında Profesör unvanına layık görüldü

Viyana’da son otuz yılda sanat, kültür ve bilim alanında yaptığı çalışmalar ve yayınladığı eserler ile mesleğinde gösterdiği yüksek başarı ve kamusal yararlıklar nedeniyle, Yüksek Mühendis Birol Kılıç’a Avusturya Başbakan Yardımcısı Sanat, Kültür ve Personel Bakanı Werner Kogler ve Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen’in imzaladığı resmi bir kararname ile meslek alanında Profesör unvanı özel bir tören ile verildi.

Vatan Haber Merkezi/VİYANA

Avusturya’da otuz yıldan uzun süredir yayıncılık, sanat ve kültür alanında faaliyet gösteren yayınevi sahibi Viyana Teknik Üniversitesi mezunu Yüksek Mühendis Birol Kılıç, Avusturya Başbakanlığı Sanat, Bilim ve Kültür Dairesi Başkanlığı’nın, üniversitelerin tasdiki ve uzun araştırma ve onayı ile Avusturya Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı kararname ile “Profesör” unvanına layık görüldü. Viyana’nın 1. bölgesindeki ünlü Künstlerhaus Sanat Evi sarayında piyano eşliğinde, ilgili bakanlığın müsteşarı ve “laudio” (tanıtım ve övgü) sonunda verilen Profesörlük kararname belgesi sonrası bakanlık bir resepsiyon verdi. Kılıç bundan 5. Mayıs.2015 tarihinde Avusturya Cumhurbaşkanı tarafından hizmetlerinden ötürü Avusturya Devleti’nin yüksek nişanına bir tören ile layık görülmüştü. 

Kılıç’a profesörlük ünvanını içeren kanarnameyi , Cumhurbaşkanı Alexander Van Der Bellen ve Avusturya Sanat, Kültür Personel Bakanı ve Başbakan Yardımcısı adına Avusturya Cumhuriyeti Başbakanlığı Sanat ve Kültür Dairesi Başkanı Büyükelçi Jürgen Meindl verdi. Piyanist Dorothy Khadem-Missagh, etkinliğe müziğiyle eşlik ederken, tören daha sonra özel bir resepsiyonla törene katılan özel davetliler ile devam etti.

Birol Kılıç, “Avusturya’ya katkı sağlayan Türkiye kökenlilerden sadece biriyim”

Mesleki Profesör unvanına layık görülen Birol Kılıç ise törende yaptığı konuşmada, “Beni profesör unvanına layık gören Avusturya Devleti’ne, sayın Cumhurbaşkanı’na ve ilgili bakanlığın tüm çalışanlarına, özellikle Büyükelçi Meindl’e moral veren ifadelerinden içtenlikle teşekkür ediyorum. Avusturya’ya katkı sağlayan Türkiye kökenlilerden sadece biriyim” dedi.

Birol Kılıç kimdir?

İstanbul’da dünyaya gelen Birol Kılıç, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde beş sömestr, Viyana Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde 10 sömestr eğitim gördü ve yükseköğrenimini 1993 yılında Haber Tekniği Yüksek Mühendisi ve akademik onaylı Biyomedikal Teknisyeni olarak tamamladı. Öğrenciliği sırasında yayıncılık faaliyetleri, yeni kurulan şirketler ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili organizasyonlar gerçekleştiren Kılıç, bir yandan da Türk Radyo ve Televizyonu (TRT) için muhabirlik yaptı. Ayrıca o dönemde liberal tandanslı günlük gazete “Sabah” ve ATV televizyon kanalında yorum ve analizleri yayınlandı.

Kendi mesleği alanında birçok şirketin kurucusu ve yöneticisi olarak ticari faaliyetlerinin yanında yirmi beş yıl önce “Neue Welt Verlag (Yeni Dünya Yayınevi)” adlı yayınevini kuran Kılıç, bu alanda bugüne kadar kendi kaynaklarıyla ve herhangi bir devlet desteğinden faydalanmaksızın bilimsel, tarihsel ve halkları birleştirici eğitici kitaplar yayınlıyor ve birçok gazetenin imtiyaz sahibi. En son olarak bu yıl Almanya, İsviçre ve Avusturya’da Almanca dilinde yayınlanacak “ Türkische Allgemeine“ adlı  gazete projesi merakla bekleniyor.

Birçok bilimsel kitap için ortaya koyduğu çaba, destek ve sponsorluğu nedeniyle Kılıç’a Avusturya  Bilim  Akademisi tarafından çeşitli teşekkür  ve takdirname belgeleri verildi.