Merhabalar sevgili dostlar, 

Zeytinyağlı yemekler kategorisinde genellikle içki sofralarının sevilen bir yemeği olan ''Barbunya Pilaki'', yaz aylarının sonlarına doğru manav reyonlarında yerini aldığında kış için deep freeze stoklanan sebzelerden birisidir. 

Ana Vatanı, Güney Amerika'dan 16, yüzyılda Avrupa'ya getirilen tarımı, yavaş yavaş çoğalmış ve Dünyanın her tarafında yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye üretimi, İzmir, Çanakkale, Niğde, Çorum, Antalya, Manisa, Denizli, Aydın, Samsun ve Eskişehir de yetiştirilir. Dünya da ise Çin, Brezilya, ABD, Meksika ve Hindistan ana üreticilerdir. 

Baklagiller familyasına ait bir bitkidir. 

Barbunya Fasulyesi, tahıllar da bulunan protein içeriğinin 2-3 katından fazlasını sağlayan iyi bir protein kaynağıdır. 

İtalyan, İspanyol, Türk ve Yunan Mutfaklarında sıkça kullanılır. 

Pilaki, bir yemek pişirme tekniğidir aslında..

Soğan, sarımsak, havuç, biber ve domates gibi sebzelerle birlikte zeytinyağ kullanılarak pişirilen ve soğuk yenen bir yemek türüdür. 

Pilaki tekniğini balık yemeklerinde de kullanırız. 

Haydi o zaman ''Barbunya Pilakisi'' tarifine geçelim. 

Hepinize kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 3 su bardağı taze barbunya fasulyesi

• 1 çay bardağı zeytinyağ

• 3 ad domates rendesi

• 1 ad kuru soğan

• 1 ad havuç

• 1 ad patates

• 2 ad sivri biber

• 5 diş sarımsak

• 1/2 yeme. kaş. tuz + 1 yem. kaş. toz şeker

• 1, 5 su bardağı su

• HAZIRLANMASI:

• Barbunyaları bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra orta ateşte 10 dakika kara suyu çıkına kadar kaynatın ve suyunu süzün. 

• Kuru soğanı piyazlık doğrayın ve zeytinyağ ilavesiyle düdüklü tencerede kavurmaya başlayın. 

• Havucu, sarımsakları, biberleri halka doğrayın. Patatesi küp doğrayın. 

• Kavrulan soğanlara önce havuçları alın ve karıştırın. 

• Patatesleri, biberleri, sarımsakları ekleyin, karıştırın. 

• Domatesleri rendeleyin ve ekleyin. 

• Tuz ve şekerini ekleyin. 

• Suyunu vererek kapağını kapatın ve takribi 15 dakika pişirin. 

• Pişen barbunya pilakinizi servis tabağına alın ve çok az zeytinyağ gezdirdikten sonra maydanoz yaprakları ile süsleyin. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle. .