Merhabalar sevgili dostlar, 

Bugün sizlere hepimizin bildiği ve genellikle de pastane yada ekmek fırınlarından alarak tükettiği ''AÇMA'' tarifini yazacağım. 

Elimize aldığımız da bir hayli yağlı olarak gelse de tel tel ayrılan hamuru ve tereyağının mis gibi kokusu ile çok lezzetli bir hamur işidir. Neredeyse simit'le yarışacak kadar tercih edilir. Günümüz de bir çok yerde o eski açmalar nerede desek de, bilinen belli başlı pastane ve fırınlar da o eskinin lezzetini yakalayabiliriz. Açma'nın en önemli özelliği kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olması ve içine süreceğiniz yağın da özellikle tereyağ tercih edilmesidir. Yapımı esnasında hamura süreceğiniz kutu içinde ki margarinler, pastanelerden aldığınız açmanın tadını vermiyecektir. Yumuşak olması pratik olsa da yağ oranının az olması sebebiyle açmanız kuru olacak ve tel tel ayrılmayacaktır. Onun için malzeme seçiminiz de lezzetli bir açma yemek istiyorsanız tereyağ yada paket margarinleri oda sıcaklığına getirdikten sonra kullanmanız gerekmektedir. 

Bugün sizlere yazacağım açma'ya zeytin ekledim, arzuya göre sade olarak da hazırlayabilirsiniz. Şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum. 

MALZEMELER:

18 ad açma içindir

• 1 paket kuru maya

• 2 tatlı kaşığı toz şeker

• 1 su bardağı ılık süt

• 2 yemek kaşığı un

Bu malzemeleri bir kase içinde karıştırın ve 15 dakika bekletin. 

• 1 su bardağı ılık su

• 1 su bardağı sıvıyağ

• 2 ad yumurta beyazı

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 5 su bardağı un

• Bu malzemeleri bekleyen ve aktif hale gelen mayalı karışıma ilave edin ve yumuşak bir hamur elde edin. 

• Daha sonra 3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ ekleyerek hamur elinize yapışmayacak hale gelene kadar yoğurun. 

• Bu işlem için mikser kullanabilirsiniz. 

• Tezgaha 1 yemek kaşığı un serpin ve hamuru katlama yaparak tezgah üzerinde yoğurun. 

• Hamurunuzu kaseye alın ve 2 saat mayalanması için bekletin. 

• Hamurunuz 2 katına çıkarak mayalanacaktır. 

• Hamuru 36 ad beze olacak şekilde yuvarlayın. 

• Üzerlerini bir mutfak havlusu ile örterek 20 dakika bekletin. 

• Hazırladığınız bezeleri ikişerli olarak dikdörtgen açın (2 ad dikdörtgen)

• Oda sıcaklığında 1 tatlı kaşığı tereyağ sürün. 

• Birine yeşil zeytin, diğerine siyah zeytin yerleştirin ve rulo yapın. 

• Her iki ruloyu birbirine sarın ve halka haline getirin. 

• ÜZERİNE:

• 2 ad yumurta sarısı

• Çörek otu

• Hazırladığınız açmaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın ve üzerine yumurta sarısı sürerek çörek otu serpin. 

• 175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. 

• Tel tel ayrılan mis gibi tereyağlı zeytinli açmalarının tadına doyamayacaksınız. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle…