Narkotik boyutunu konuşmaktan endüstiriyel faydalarını göremediğimiz KENEVİR’in her alanda kullanılan bir hazine olduğunu bilirmisiniz. İlaç, kâğıt, yakıt (bio yakıt), kumaş, kozmetik ve sabun yapımı yapımında, otomotiv sektörüne, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olarak kullanılan KENEVİR adeta mucize bir bitkidir.

Marihuana, ot veya esrar olarak bilinen bitkinin yasadışı ilan edilmesi bundan yaklaşık 90 yıl öncesine dayanıyor. Şimdilerde birçok ülke yavaş yavaş kontrollü de olsa kenevir yetiştirilmesini ve tüketilmesini yasallaştırıyor. 2016 yılında yayınlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelikle izinli kenevir yetiştiriciliği, Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta, bilimsel araştırma amacıyla yapılabilmesine izin verildi.

Esrar yapımında kullanıldığı gerekçesiyle KENEVİRİ dünyada ilk yasadışı ilan eden ülke İngiltere. Milletler Cemiyeti’nin (şimdiki Birleşmiş Milletler) 1925'te Cenevre'de düzenlediği Narkotik Maddelerin Kontrolü Kongresi'nde tehlikeli ve yasadışı maddeler listesine marihuananın eklenmesini isteyen iki ülke Türkiye ve Mısır'dı.

Bir zamanlar Dünyanın en önemli üretim bitkisiyken sonradan yasaklanan KENEVİR hakkında Dilek Üğüden’in 23 ağustos 2016 tarihli yazısından  aldığım bilgiye göre; kenevirin çok sayıda faydası var. Neler mi?

Buyrun okuyalım;

1. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

2. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaça eş kağıt üretilebilir.

3. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir.

4. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda…

5. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir.

6. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz.

7. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir.

8. İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir. Kenevir ayrıca ip, halat, çanta, ayakkabı, şapka yapımı için de ideal bir bitkidir.

9. Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır.

10. Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmamaktadır.

11. Kenevirin üretimi soyadan bile daha ucuzdur.

12. Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.

13. Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır.

14. Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur.

15. Binaların yalıtımı için de kullanılabilir; dayanıklı, ucuz ve esnektir.

16. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur.

Kenevirin yasaklanmasında narkotik gerekçeler olsa da, küresel sanayinin çıkara dayanan olumsuz etkilerini gözden kaçırmamak lazım. Petrol, kimya, ilaç, kağıt, plastik, tekstil vs. bir çok alanda kullanılan bu endüstiriyel bitki, onların ekonomik çıkarlarına zarar veriyordu.

Kenevir kullanmak yerine ormanlar katledilince doğanın dengeleri bozuldu ve hastalıklar arttı, kimyasal ilaçlar piyasaya hakim oldu, doğayı plastik çöplerle doldurduk. Şimdi  bu çevre faciasına çare arıyoruz...

Savunanlar, giyim sektöründeki yerini, kâğıt yapımında kullanılabilmesi nedeniyle ağaç katliamını önlemesini, yakıt ve ilaç sanayiindeki katkılarını öne sürüyorlar. Karşı çıkanlar ise, uyuşturucu etkisine dikkati çekiyorlar. Takdir sizin...