Köşe yazarlarının yalan haber, doğrulama girişimleri ve köşe yazarlığı hakkında yapılan ankette ilginç sonuçlar ortaya çıkmış. Ayrıca hatalı bilgi paylaşan yazarlar listesinde yazarların yüzde doksanı yer alıyor. Anket sonuçlarında dikkat çeken satır başları şöyle özetleniyor:

- Köşe yazarları gündemi ağırlıkla sosyal medya ve internet haber siteleri üzerinden takip etmektedir. Ankete katılım sağlayanların % 89,5’i gündemi internet haber siteleri vasıtasıyla takip ettiğini, % 74,7’si ise sosyal medyadan takip ettiğini belirtmiştir. Köşe yazarlarının haber kaynağı tercihlerini gazete ve basılı yayınlar (% 65,3), televizyon kanalları (% 40) ve yeni medya siteleri (% 30,5) izlemektedir.

- Köşe yazarlarının Türkiye’deki basın sektörü hakkında köşe yazarlarının görüşü oldukça menfi. Ankete katılan yazarların sadece % 1,1’i Türkiye’deki basın sektöründeki fikrî namus ve sorumluluk, iş ahlâkı, basın etiğini “iyi” düzeyde değerlendirirken, % 16,8’i “orta”, % 36,8’i “kötü”, % 45,3’ü “çok kötü” olarak nitelemektedir.

- Toplumun hakkında pek de olumlu görüşlere sahip olmadığı köşe yazarlığı müessesinin genel görünümü hakkında köşemenler olumsuz kanaate sahip. Köşe yazarlarının sadece % 8,4’ü meslektaşlarının içeriğini “iyi” buluyor.  Köşe yazılarının kalitesini “orta”, “kötü” ve “çok kötü” bulanların oranı ise sırasıyla % 50,5, % 22,1 ve % 18,9.

- Köşe yazarlarının önemli bir bölümü köşe yazarlığını bir meslek olarak değerlendiriyor. Ankete katılan köşe yazarlarının % 62,1’i köşe yazarlığını bir meslek olarak değerlendirirken, % 37,9’u köşe yazarlığının bir meslek olmadığını belirtmektedir.

- Köşe yazarlarının büyük çoğunluğu başka bir mesleğe sahip. Anket sorularını cevaplayan yazarların sadece % 15,8’i köşe yazarlığı dışında bir mesleğinin bulunmadığını ifade etmektedir.

 - Yanlış bilgi paylaşımı konusunda köşe yazarları fiiliyata göre iyimser bir profil çiziyor. Yazarların % 51,6’sı yazılarında hatalı hiç bilgi paylaşmadıklarını belirtmektedir.  

- Yazılarında yanlış bilgi paylaştığını fark ettiklerinde izleyecekleri tutum hakkında ise köşe yazarlarının fiiliyatta gözlemlenemeyen cevaplar verdiği görülüyor. Yazarların büyük çoğunluğu (% 86,3) hatalarını fark eder etmez okurlarından özür dileyerek düzeltme yayınladıklarını belirtmiştir. Cevap verenlerin % 5,3’ü okurlardan tepki alırlarsa düzeltme yayınlayacaklarını, % 1,1’i ise sadece resmî tekzip geldiğinde düzeltme paylaşacağını aktarmıştır. İlginç şekilde katılımcıların % 1,1’i hatalı bilgi paylaşmış olsa da hiçbir şey yapmayacağını öne sürmektedir. Kaynak: Malumatfurus.org