Merhabalar,

Bu hafta son derece pratik ve az malzemeli olmakla birlikte çok da lezzetli bir tatlı hazırlıyalım.

Crumble'ı, tatlı turta tabanının ufalanmış hali gibi tanımlıyabiliriz.

Tarihi 15. yüzyıla, Avrupalı sömürgecilerin Amerikaya yerleşmeye başladıkları dönemlere kadar uzanıyor. İngiliz Mutfağın da, 2. Dünya Savaşı yokluk günlerinde kullanılan tariflerden biri olmuş. Yokluk dönemi ellerinde yeterli malzeme bulamayan halk az malzeme ile hamur yapmaya ve bu hamuru toz haline getirerek ana malzemenin üzerine serpiştirerek pişirmişler ve turta tadını biraz da olsa yakalamaya çalışmışlar. İngiliz Mutfağın da pudıngler ve belirli turtalar sıcak servis edildiği için de crumble da onlardan biridir aslında..

Böylelikle İngiliz Mutfağının vazgeçilmez lezzeti ''CRUMBLE''da o yokluk günlerinden bu günlere ,biraz daha sofistike hale getirilerek ve hatta tuzlu tariflerde de kullanılmaya başlanmıştır.

Ancak en çok bilineni ''MEYVELİ CRUMBLE''lardır.

Bu kolay ve pratik tarifi bu hafta birlikte hazırlıyalım. Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 500 gr vişne (istediğiniz başka bir meyve de olabilir)

• 3 yemek kaşığı toz şeker

• 1 yemek kaşığı nişasta

• 2 yemek kaşığı portakal şekerlemesi (isteğe bağlı)

CRUMBLE:

• 150 gr soğuk tereyağ

• 150 gr(1,5 su bardağı) Un

• 3 yemek kaşığı toz şeker

• 1 paket vanilya

ÜZERİNE:

• 2 yemek kaşığı esmer şeker

HAZIRLANIŞI:

• Önce crumble hazırlıyarak buzdolabına kaldıralım.

• Bir kaseye unu, şekeri, vanilyayı ve küp doğranmış soğuk tereyağ parçalarını alın ve parmak uçlarınızla hepsini kum halini alacak şekilde ufalayın.

• Bu işlemi yağ fazla erimeden süratli bir şekilde yapmalısınız.

• Hazırladığınız kum halindeki hamuru buzdolabına kaldırın.

• Vişneleri şekeri ve nişastayı bir tavaya alarak koyu kıvam alana kadar karıştırın.

• Hazırladığınız vişneleri 24cm lik bir borcama (eğer daha yüksek olmasını istiyorsanız daha küçük bir kap seçebilirsiniz) yerleştirin.

• Buzdolabında bekleyen hamuru eşit olacak şekilde vişnelerin üzerine yerleştirin.

• Hamurun üzerine esmer şekeri serpin.

• 180 derece de ısıtılmış fırında 25-30 dakika (hamur pembeleşene kadar) pişirin.

• Ilık hale gelince üzerine pudra şekeri (toz antep fıstığı) serpin.

• İkram esnasında yanına bir top vanilyalı dondurma çok yakışacaktır.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.