Yazan: Korcan Yiğit

Yazı Köşeşi: Yalancı mıyım?

Merhaba sevgili dostlarım;

Vicdanı olmayanın vicdan azabı da olmaz. Her şey mübahtır onun için, hiç bir suçluluk duymaz. Kendi doğruları üzerinden ilerler hep hayatta, bencildir ve içi sızlamaz.

Oysa ki yağmur tanelerinin toprağa dokunuşu gibi narin olmalı insan. Toprağı besleyen su aynı zamanda en büyük düşmanıdır. Sel olup yıkmayın insanları, erozyona uğratmayın.

VİCDAN, AYARINI BİLMEKTİR.

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir" diye ne güzel söylemiş Hz. Muhammed (S.A.V.). Kırmamalı, incitmemeli insan. Koruyup gözetmeli. Yaraya merhem, derde şifa olmalı.

VİCDAN PAYLAŞMAKTIR.

Sevmek zorunda değilsin kimseyi, içine sokmak zorunda değilsin. Hakkını teslim et yeter. Zaten fazlasını da istemezler senden. Güzele güzel de, doğruya doğru...

VİCDAN DÜRÜSTLÜKTÜR.

Hayatı paylaş insanlarla, ilgini paylaş. Hiç bir şey yapamıyorsan, yanında dur, varlığını hissettir yeter. İçten bir merhaba, sıcak bir selamlama insanın erdemidir. Farkedildiğini bilsin. Farkedilmemek ne kötü bir şeydir...

VİCDAN KENDİNİ BİLMEKTİR.

Takdir ve bir tebessüm bütün yorgunluğunu alır insanın. İçini ısıtır, kalbini yumuşatır. Patronunun yaptığı işi beğenmesi, eline sağlık demesi; fazla mesai ücretinden çok daha kıymetlidir bir işçi için. E bu da vicdan gerektirir. İşçisidir patronu nimetlendiren, vicdan bunu farketmektir...

VİCDAN HİSSETMEKTİR.

Bina yaparken arsadaki ağaçları kesmeyip çevresinden dolaşmaktır vicdan. Börtü böceği ayağıyla ezmemek, sokak hayvanları için kapının önüne bir tas su koymaktır. Arabayla çarptığı hayvanı yolda bırakmamaktır.

VİCDAN YAŞATMAKTIR.

Dinlemektir vicdan, anlamaktır. Anlatanın fikrine değer vermektir. Hak gözetmek, çıkarları için başkasını harcamamaktır. Sömürmeden, köleleştirmeden ilerlemektir.

VİCDAN SAYGI DUYMAKTIR.

Affetmek ne büyük bir mertebedir. Kana kan, dişe diş demeden, ezmeden, hırpalamadan sorunları halletmek ne büyük inceliktir. İnsanların hatasını hoş görmek, ayıbını örtmek gerekir. Kimbilir senin de ne kusurların olmuştur, affolmuştur...

VİCDAN KIYAMAMAKTIR.

Bilgisini paylaşmak, iyiye doğruya yöneltmektir vicdan. Geleceği var edecek çocuklara, gençliğe yol göstermek ve merhamet etmektir.

VİCDAN VAZİFEDİR, EN GÜZEL MEZİYETTİR.

Sorgulamalı insan kendini, iç muhasebesini yapmalı. Artıları ile eksileri birbirini tamamlamalı. Bir denetim mekanizmasıdır vicdan, ruhun yansımasıdır. Sana ruh verenin seni vesile kılmasıdır.

VİCDAN KİŞİNİN AYNASIDIR.

Ağacın öz suyu gibidir vicdan, damarda kan gibi...

Suyu çekilmişse, kurumuşsa, şekil almaz ağaç. Esnekliğini yitirmiştir. Yakacak odun olma vasfından bir adım ileri gidemez.

VİCDAN İNSANIN ÖZ SUYUDUR.

İnsan da odunlaşır. Vicdan yoksa kaskatı olur. Anlamaz, umursamaz, vurdum duymaz bir hal olur. Duyarsızlaşır....

Elden çıkarmak gerekir işte o zaman.

İster yakın, son vazifesini de yapsın, ister doğada çürümeye kalsın başka ağaclar kök salsın....

Yalancı mıyım?