Merhabalar sevgili dostlar,
Çay ve kahve ikramlarının en lezzetli eşlikçisidir ''KURABİYE''ler. .
Tamamen şans eseri ortaya çıkan kurabiyeler, 7. yüzyıl öncesi ekmek fırınlarının ısı ayarı vazifesi görerek doğmuştur. Ve 7. yüzyılda farklı malzeme ilaveleri ile denemeye başlanmıştır. Deneme amaçlı pişirilen ve o dönemde adına ''KOEJKE''(küçük ekmek) denilen ve daha sonra cookies (kurabiye) adını almıştır. Ve 7. yüzyılda da tarihi kayıtlara KURABİYE adıyla geçmiştir.
17, ve 18. yüzyılda profesyoneller tarafından yapılırken, (seyehat yiyeceği olarak bilinir), 19. yüzyılda artık evlerde de yapılmaya başlanmıştır.
Her Ülkenin kendine has kurabiyesi ve bazılarının da hikayesi bulunur.
Ülkemiz de ilk kez Osmanlı Döneminde yapıldığı ve Saray Mutfağında yerini aldığı bilinmektedir. Osmanlının en çok kullandığı kendine has malzemeleri hazırlanan kurabiyeler de yerini alır. O döneme bakıldığında kurabiyeler de incir, kayısı ve üzümü görmekteyiz.
Günümüze baktığımız da artık neredeyse çeşitlerini sayamayız. Bir çok pastanede olmasının dışında kahve mekanlarında da mekanın adını taşıyan kurabiyelere rastlanır.
Çoluk çocuk evlerde ara atıştırması olarak da mutfaklarda bulunan ''kurabiye''ve hatta kendileri için ayrılan kutu ve kavanozlarda yerini alır.
Bugün ben sizlere farklı bir kurabiye yazacağım. Çok sevilen çikolatalı kurabiyelerin içlerini de doldurarak lezzetine lezzet katacak bir tabak çıkacaktır.
Haydi buyrun bu haftaki kurabiye kutunuz da bu tarifle pişireceğiniz kurabiyeler bulunsun.
• MALZEMELER:
• UN HELVASI:
• 60 gr tereyağ + 3 yemek kaşığı zeytinyağ
• 1 su bardağı un + 1 çay tabağı iri doğranmış ceviz
• ŞERBET:
• 1 su bardağı toz şeker + 1 su bardağı su
• 1 kahve fincanı tahin
• HAZIRLANMASI:
• Tereyağ ve zeytinyağını tencereye alın ve tereyağını eritin.
• Unu ekleyerek kısık ateşte fazla rengi dönmeden kavurun.
• Un kavrulduğu zaman kıvama geldiğinde gevşek hale gelecektir.
• Bu aşamada kavrulduğunu anlarız ve yavaş yavaş şerbetini veririz.
• ŞERBET İÇİN: Şeker ve suyu tencerede kaynatın.
• Tahini ekleyerek karıştırın ve ılık hale getirin.
• Un helvamız hazırlansın ve bir köşede soğumaya bırakılsın.
• KURABİYE HAMURU:
• 125 gr yumuşak tereyağ yada margarin
• 1 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
• 2 yemek kaşığı kakao
• 1 paket vanilya
• 1 ad yumurta
• 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı Un
• HAZIRLANMASI:
• Un hariç diğer malzemeleri karıştırın.
• Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur elde edin.
• Hamuru 1/2 saat dinlendirin.
• Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya ayırın.
• Aynı şekilde soğuyan un helvasını da 4 eşit parçaya ayırın.
• Hamuru strech arasında 1/2cm kalınlığında açın.
• Helvanın bir parçasını hamurun boyutunda rulo yaparak alt kısmına yerleştirin ve hamuru üzerine sararak yuvarlayın.
• Aynı işlemi diğer hamur ve helvalarla hazırlayın.
• Hazırlanan ruloları bir ip ile parmak boyutunda kesin(hamurun ezilmemesi için ip ile kesiyoruz)
• Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek kurabiyeleri yerleştirin.
• 175 derece de ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
• SÜSLEMEK İÇİN:
• 100 gr bitter çikolata
• Antep fıstığı tozu
• HAZIRLANMASI:
• Çikolatayı ben mari usülü eritin.
• Soğuyan kurabiyelerin bir ucunu önce erimiş çikolataya daha sonra fıstığa bulayın.
• Bu harika lezzeti sevdiklerinizle paylaşın.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle. .