(TÜM MÜCADELECİ KADINLARA İTHAFIMDIR)

Nazire Dedeman’ı saygıyla ve rahmetle anıyorum…

Bir kadın düşünün hayatını hep mücadeleler ile geçirmiş hastalıklar ölümler hayatın tatlısından çok acı yanlarına daha çok şahit olmuş. Üç evladını toprağa vermiş bıkmamış usanmamış sosyal sorumluluk ve farkındalık platformalarında hep ön safhada bulunmuş. Birçok makalemde gerekli izinleri alarak Umut Vakfı’nın resmi verilerinden bahsederim işte elim bir olay sonrası oğlu Umut'u kaybetmesinden sonra büyük bir acı yaşayan, oğlunun anısını yaşatmak ve başkalarının da "bireysel silahlarla işlenen" acıları yaşamaması için Umut Onurlu Önderler Yetiştirme Vakfı'nın (UMUT) kurucu başkanı Nazire Dedeman’dan bahsediyorum. Yaklaşık bir kaç yıl önce VEFAT haberini gördüğümde gözümde istemsiz yaşlar aktı gitti. Hayat hikâyesini bildiğim helal olsun dediğim ender insanlardan birisiydi. Kendisini tanısaydınız benimle aynı şeyleri düşünürdünüz. İş kadını Nazire Dedeman 70 yaşındaydı. 70 Yıla neler sığdırmıştı neler ne acılar.  Bu makalemi tüm mücadeleci kadınlara ve geçtiğimiz günlerde vefat eden Nazire Dedeman’a ithaf ediyorum. Hayat ne kadar zorsun diye gereksiz hayıflanan insanların bu makaleyi okumalarını istiyorum. Paranın bazı şeyleri çözmediğini, hayata karşı hiçbir zaman şükrünüzü eksiltmemek gerektiği her zaman savunuyorum.

70 yaşındaki iş kadını ve Umut Onurlu Önderler Yetiştirme Vakfı'nı (UMUT) kurucusu olan Nazire Dedeman 7 yaşından beri Skolyoz hastalığı ile savaşıyordu. (SKOLYOZ HASTALIĞI: Görülme sıklığı % 0.2 - 6 arasında değişen Skolyoz bilinen en eski omurga deformitesidir. Travma, doğumsal gelişim bozuklukları gibi çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebildiği gibi, skolyoz olgularının %80’inin nedeni bilinmemektedir. Genellikle gelişme çağının başlangıcında, çocukta omuz asimetrisi, sırtın bir bölümünde kabarıklık, kalçaların aynı seviyede durmaması gibi bulgularla anne ve baba tarafından fark edilir. Skolyoz omurganın yana 10 derecenin üzerindeki eğilmedir. Normal ve sağlıklı omurgada, omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyoz da ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Bu nedenle üç boyutlu bir deformite (şekil bozukluğu) olarak tanımlanır.

Skolyoza bağlı olarak omurga dışında kalça, göğüs kafesi ve kürek kemiklerinde de kaymalar oluşur, duruş ve görüntü bozukluğu ortaya çıkar. Gelişme çağındaki çocuklarda bu durum, gelişen ve büyüyen omurgada anormal yüklenmeye ve bunun sonucu olarak da omurlarda deformelere neden olur.) 13 yaşında ilk ciddi ameliyatını geçiren Nazire Dedeman Çağatay'ın hayatı acılarla dolu oldu. Evlenen ve 5 çocuğu olan Nazire Dedeman Çağatay 3 oğlunu kaybetti. Oğlu Önder’i daha üç yaşında hastalık neticesinde toprağa verdi. Onur doğumundan hemen sonra yatırıldığı hastanenin hatası sonucu öldü. Ve son olarak oğlu Umut ise 17 yaşında ateşli silahla öldürüldü. Nazire Dedeman Kayserili bir ailenin ortanca ve tek kız çocuğu olarak 1949 yılında Ankara'da doğan Nazire Dedeman, TED Ankara Koleji'nden mezun oldu. Babası Mehmet Kemal Dedeman'ın kurduğu Dedeman Holding topluluğunun yönetiminde çeşitli görevler üstlendi. 2014 yılına kadar Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevini yürüttü. 2014 yılında bu görevinden ayrılarak 3DE3 Gayrimenkul Turizm ve Yönetim A.Ş.'yi kurdu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürüyordu. 28 Eylül 1993 yılında elim bir olay sonrası oğlu Umut'u kaybetmesinden sonra büyük bir acı yaşayan Nazire Dedeman, oğlunun anısını yaşatmak ve başkalarının da "bireysel silahlarla işlenen" acıları yaşamaması için Umut Onurlu Önderler Yetiştirme Vakfı'nı (UMUT) kurdu. Her Skolyoz hastasının izlemesi gereken umut dolu bir konuşma yapan Dedeman, binlerce kişiye umut olmuştu.

Beni en derinden etkileyen konuşması:

7 yaşımdan beri Skolyoz hastalığı ile mücadele ediyorum. İlkokula başladığımda bedenim alçılıydı. İki yıl bu şekilde okula devam ettim. İlk zorlu ameliyatımı da 13 yaşımda geçirdim zaman tıbbın elverdiği koşullarda ameliyat sonrası yedi ay alçıda hareketsiz yattım. Çocukluk ve gençlik dönemim büyük zorluklar içinde geçti. 17 yaşımda ağabeyimi kaybettim. Hastalığıma rağmen 5 çocuk sahibi oldum. Onların da üçünü kaybettim. Önder’i üç yaşında hastalık neticesinde toprağa verdim. Onur doğumundan hemen sonra yatırıldığı hastanenin hatası sonucu benden alındı. Ve son olarak oğlum Umut’un 17 yaşında ateşli silahla öldürülmesi. Yılmadım. Hayata tutunmak için çok mücadele verdim. Ve yaşama sevincimi hiç kaybetmedim. Hayatımın olumlu yanlarıyla mutlu olmayı, acı yanlarıyla da baş edebilme gücümü hiç yitirmedim. Acıları ve yaraları olumlu hale dönüştürüp, kendime, aileme ve topluma yararlı bir birey olabilmeyi başardığımı düşünüyorum. İfadelerini kullanmıştı gözyaşlarıyla dinlemiştim.

 Evet, sahiden başarmıştı Dedeman. Umut Vakfı ve yaptığı ilgili çalışmalar birçok insanın yoluna yoldaş olmuştu. Öyle ki sadece bireysel silahlanma değil, toplumun birçok kanayan yaralara parmak basan kan dondurucu resmî verileri vardı. Kadın cinayetleri ile ilgili çok büyük geniş çalışmalar yapmıştı. Kendisi idolümdü. Acılar bir insanı nasılda devleştirmişti her darbede daha da nasıl güçlenilebilirin resmiydi. Satırlarıma son verirken içimden şunlar geçti; Geldik dünyaya ve hikâyemiz başladı. Hikâyemiz de acı da var üzüntü de mutluluk da var. Zamanla büyürsün hayatı tanımaya anlamaya çalışırsın. Siz hayatı, insanları anlamlandırmaya çalıştıkça yaşınız geçecek hayat size yaşattıklarıyla sizi olgunlaştıracak. Öyle insanlar öyle hayatlar tanıyacaksınız ki durup düşünecek bazen de halinize şükredeceksin. Bu dünyadan koca bir yürek geçti. Işıklar içinde uyu güzel insan Nazire Dedeman.

 Seni bugün yürekten anmak istedim.

Rahmetle ve saygı ile…