Covid 19 pandemisi nedeniyle bir yıl sarkmayla gerçekleşen EURO 2020, finalde İngiltere’yi penaltılarla deviren İtalya’nın zaferiyle sona erdi. Şunu öncelikle ve de net bir biçimde belirtmeliyim ki, 53 yıl sonra bu mutluluğa ulaştı. Milli takımımızın da yer aldığı A grubundan çıkarak kupaya uzanması ak sütü gibi helal olsun.

Şampiyonluğu elde edene kadar grup mücadelelerinde A Milli Takımımız, İsviçre Galler’i yenen, son 16 turunda Avusturya’yı, çeyrek finalde Belçika’yı, yarı finalde penaltılarla İspanya’yı ve son maçta yani finalde İngiltere’yi yine penaltılarla saf dışı bırakan İtalya mutlu sona ulaştı.

Şampiyon İtalya’yı yeniden ve gönülden bir kez daha kutladıktan sonra, İngiltere karşısında yarı finalde kaybeden Danimarka ve aynı gruptan çıkan Belçika’nın, tarihinde ilk kez gruptan çıkıp, ilk 16 takım arasına giren Ukrayna’nın bu organizasyonda göz dolduran diğer takımlar olduğunun altını çizmekte yarar var.

Şampiyon, finalist ve dikkat çeken takımlara değindikten sonra, bir de şaşkınlık yaratan takımlara bir göz atalım dilerseniz.

Bence bu turnuvanın tartışmasız en büyük hayal kırıklığı bir önceki şampiyon, Portekiz’di. EURO 2016’yı zirvede tamamlayan Portekiz’in Almanya ve Fransa ile birlikte mücadele ettiği F grubunda üçüncü olan Portekiz son 16 turunda Belçika’ya kaybederek çeyrek finali bile göremeden veda etmek durumunda kaldı.

Şampiyona başlamadan önce, F grubunun gerçek anlamda bir cehennem grubu olarak tanımlanan gruptaki diğer iki takım da Fransa ve Almanya’ydı. Grubu lider tamamlayan Fransa’nın İsviçre önünde penaltılarla, Almanya’nın da İngiltere karşısında kötü bir futbolla elenip gitmesi tam anlamıyla hayal kırıklığı olarak hafızala kazındı.

Hollanda da bu organizasyonun kaybedenleri arasındaydı. C grubunu lider tamamlayan Portakallar, son 16 turunda Çekya’ya 2-0 kaybederek evinin yolunu tuttu. Dilerim dünya şampiyonası yolunda aynı grupta yer aldığımız Hollanda, bu formsuzluğunu grup mücadelelerinde de sürdürür.

Evet, hazır hayal kırıklığından ve Hollanda’dan söz etmişken, hepimizi şaşırtan ve de üzen A Milli takımımızdan da bir iki cümle ile bahsetmemek olmaz değil mi? Şampiyona öncesi büyük umutlar beslediğimiz Ay Yıldızlılar, hiç ama hiç ummadığımız biçimde üç maçını da yitirip attığı tek gol ve -7 gol averajıyla 24 takım arasında en kötüsü olarak hepimizi üzdü. Sanırım bu turnuvada bizi teselli eden tek olay, İtalya’nın bizim grubumuzdan çıkarak zafere giden yolda ilerlemesi oldu.

Şampiyona öncesi, yarı final hatta final umutları beslediğimiz takımımızın, ‘sıfır’ çekmesi doğrusu hiç te umulan bir son olmadı.

Hoşçakalın…