​Merhabalar,

Ramazan ayı ve bayram telaşesi derken yeni bir haftaya başladığımız şu günler de günlük işlerimize ve uğraşlarımıza döndük. Mutfaklar da mis gibi kokusu ve lezzeti  ile pişirilen ekmekler yoğun geçen bir günün ardından hepimize mutluluk verir. Kimi zaman hamur yoğurmak stresi attırır denilmesi gerçekten de doğrudur.

Her ne kadar ekmek yapma makinaları  bulunsa da kendi ellerimizle hamuru yoğurup şekillendirmek ve fırınlamak daha keyif vericidir.

Haydi gelin bugün güzel ve lezzetli bir ekmek hazırlayalım. Çayın yanında çörek gibi bile ikram edebileceğiniz ekmeğimiz sizleri çok uğraştırmadan fırına giriverecek. Buyurun ekmeğimizin tarifine;


MALZEMELER:

1 paket yaş maya

1 dolu tatlı kaşığı toz şeker

1 kahve fincanı ılık su

1 su bardağı sıcak süt

100 gr küp doğranmış tereyağ

1 kahve fincanı zeytinyağ

1 su bardağı mısır unu

3 su bardağı buğday unu

YAPILIŞI:

Küçük bir kase içerisine yaş mayayı, şekeri ve ılık suyu aktarın karıştırın ve 15 dakika mayayı aktif hale getirin.

Mikser kabınıza kabaran mayayı alın. Mikserin düşük ayarında çırpmaya başlayın.

Sütü ekleyin karıştırmaya devam edin.

10 dakika süt ile mayayı bekletin.

Maya tekrar iki katına çıkacaktır.

Küp doğranmış tereyağını, zeytinyağını ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Mısır unu ve akabinde buğday ununu ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğurun.

Hamurun üzerini örterek 1/2 saat sıcak ortamda mayalandırın.

Hamuru tezgah üzerine alarak tekrar yoğurun ve bir yarım saat daha üzeri örtülü bekletin.

23 cm çapındaki çemberin kenarlarını yağlı kağıt ile kaplayın ve hamuru içine yerleştirin.

Fırın tepsisinde de 1/2 saat bekletin.

Ekmeğiniz 3 kez mayalanmış olacaktır.

Üzerine şekil vermek istiyorsanız bir dantel örtü bu işi görecektir.

Ekmeğin üzerine dantel örtüyü örtün ve un serpin. Örtünün şeklini alacaktır.

175 derece de ısıtılmış fırında 60 dakika pişirin.

Fırının alt kısmına bir kase su bırakın.

Fırını kapattıktan sonra ekmeğiniz 5 dakika fırında bekledikten sonra çıkarın ve servis tabağına alın.

İyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...