Bugün ki tarifimiz özellikle çocukaların en favori yemeği köfte ve makarnanın şık ve lezzetli bir sunumu..

Makarna hakında kısacık geçmişe baktığımız da;Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara,yazılara ve kaynaklara baktığımızda MAKARNA Eski Yunan ve Romalılar tarafından,Çin'liler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir.

Tarihsel kayıtlara baktığımız da Çinliler Milattan önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine ve tüketimine başladığı bilinmektedir.

1292 yılında Marco Polo'nun Çin'i ziyareti sonrasında İtalya'ya dönüşünde Spagetti ve yapılışı ile ilgili bilgi getirdiği kayıtlarda yer almaktadır.

Aynı şekilde  M.Ö 5.yüzyıla ait Suriya de yapılan tarihi yazılara bakıldığında o dönemler de Araplarında Arpa Şehriyeyi ürettikleri ve tükettikleri görülmektedir.

20.yüzyıla kadar makarna başta İtalya olmak üzere Arap Yarımadası ve Çin de üretilmeye ve tüketilmeye devam etmektedir.

Ülkemiz de ise 1922 yılında Türk Makarna Fabrikası adı altında Hasan Tahsin Bey tarafından İzmir de makarna fabrikası kurulmuştur.

Günümüzde modern teknoloji makineleri ile makarna bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir çok farklı çeşiti ile üretilmeye devam etmektedir.

Bütün Dünyanın çok severek tükettiği MAKARNA hakkında kısa da olsa bilgilendiysek geçelim tarifimize..

  • MALZEMELER:
  • MAKARNA İÇİN:
  • 1 paket Spagetti Makarna
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 150 gr kaşar peyniri
  • HAZIRLANMASI:
  • Derin bir tencere de spagettiyi haşlayın ve soğuk sudan geçirin.
  • Üzerine zeytinyağ ve tuz ekleyerek karıştırın.
  • KÖFTE İÇİN:
  • 350-400 gr Dana kıyma
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 ad yumurta
  • 1 su bardağı bayat ekmek kırıntısı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber + kimyon+kekik
  • HAZIRLANMASI:
  • Kıymalı bir kaseye alın.
  • Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu süzerek kıymaya ekleyin.
  • Ekmek kırıntısı,yumurta tuz ve baharatları ekleyerek yoğurun.
  • Mandalina büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayın.
  • Kaşar peynirinin bir kısmını küp doğrayın ve köftelerin içine yerleştirerek tekrar yuvarlayın.
  • Kalan kaşar peynirini rendeleyin ve bir kenara alın.
  • Muffın kalıbını yağlayın.
  • Makarnayı kalıbın içine çanak olacak şekilde yerleştirin.
  • Orta kısmına köfteleri yerleştirin.
  • Köftelerin üzerine zeytinyağ sürün ve 180 derece de ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarın ve rende kaşar peyniri serptikten sonra 5 dakika daha fırınlayın.
  • ALT KISIM-DOMATES SOS:
  • 2 ad domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 ad sarımsak rendesi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 kahve fincanı su
  • Tuz
  • HAZIRLANMASI:
  • Domatesleri küçük doğrayın.
  • Bir kaseye domates ,salça ,sarımsak,ve zeytinyağ ekleyerek kavurun.
  • Domatesler tamamen eriyinceye kadar pişirin.
  • Hepsini rondodan geçirin ve tekrar kaseye alarak tereyağ ve tuz ilavesi ile 5 dakika kaynatın.
  • Servis esnasında tabağa önce 1 yemek kaşığı domates sos,üzerine makarnalı köfte yerleştirin.
  • Doğranmış maydanoz yaprakları ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..