Ah canım ülkem ve pek meraklı hanım kızlarımız hepinize merhabalar. Evlilikte 12 yılı devirdiğime göre hanım kızlarımız diyebilme cüretini bulabildim kendimde. Salı gününe biraz şu üzerimizden buhranları atma adına bir makale yazmayı tercih ederdim ama maalesef geçenlerde sosyal medyada tıklanma rekoru kıran bir videoyu sizlerle konuşmak istiyorum. Çiş partisi, cinsiyet partisi, evde kaldım partisi, sütten kesme partisi, kaka partisi, cart partisi, curt partisi derken bir de nur topu gibi gerdek gecesi partimiz oldu. İnsanlığa hayırlı uğurlu olsun. Ha bir de shooowerimiz var. Sanki sular seller gibi ingilizce bilirmiş gibi baby shower diyen, ordan burdan görüp özenip yapan özenti yavrularımız yazık size. Eşinize yazık. Amaaan bir tane evladım var elden ayrıksı mı olsun diyerek yiğidoların başının etini yemeyesiniz. Nasıl olur da toplum olarak bu kadar kör olunabilir diye her satırımda çılgınca bağıracağım. Asla kabullenemeyeceğim şu özenti hallerini.  Yahu biz mi çok zekiyiz bunlar mı anormal? Böyle şeyleri gördükçe aynanın karşısına geçip, bu kadar sığ beyinlilerin olduğu bir dünyada başarısız olmak gibi bir lüksün yok demek istiyorum. 

Sosyal medyada yaşadıkları her anı paylaşma saçmalığı bambaşka bir hale geldi. Saçma sapan videoları görünce daha çok soğuyorum ben sosyal medyadan direk sosyal medya yasağı koyuyorum kendime. İnsanların ilgi çekmek, farklı olmak için başvurdukları bir başka saçmalık hangi psikolojik sağlamlığı yerinde olan insan eşiyle ilişkiye girecek olmasını herkese duyurmak ister? Eminim önünüze düşmüştür. Gelin ve damadın yatak odasında yapılan gerdek partisi görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde evlendikleri günün akşamında yatak odasında arkadaşlarıyla toplanan gelin ve damat, yatakta kadeh tokuştururken görülüyor. Gelin ve damadın arkadaşları ise bu anları alkışlayarak partiye katılıyor. Görüntüler sosyal medyada pek çok kişi tarafından tepkiyle karşılandı. Ahlaksız görüntüler tepkilere neden oldu. Sosyal medyanın yeni modası gerdek partisi. Eyvah dedim elim yüreğimde izlemedeyim bizim hanım kızlarımız pek meraklı olduğu için aklımdan çok şey geçti. Hangi ülke araştırmak bile gelmedi içimden yakındır bizde de.  

İnsanlar kendi egolarını tatmin etmek, kendilerini sosyal statü olarak başkalarından üstün olduğunu göstermek için başvurdukları mecralardır sosyal medyalar. Her şeyin bir beğeni bir favori ile kanıtlandığını düşünen, özenti ve bununla mutlu olan sığ insanların olmak istedikleri gibi davrandıkları saçma hayatlar. Her an herkesin telefonuna bakarak yürüdüğü, her yediği şeyin ve her gittiği yerin fotoğrafını çektiği ve her yerde yer bildirimi yapması ve bunları başkalarının gözüne daha çok sokma isteğini mantıklı bir kalıba oturtamıyorum. Sadece kafasını 45 derece oynatarak çekilen milyon tane efekt uygulanarak üçer dakika arayla koyulan fotoğraflara gelen beğeniler sizi dünyanın en beğenilen insanı yapmıyor. Artık bunu bilin! Akımlar sizi arşı alaya çıkarmıyor. Küçücük çocuklarımız sözde sosyal medya fenomenlerini örnek alacağım diye aile sözü dinlemez oldu. Çok yazık insanlar artık buluşup iki kahve içerken bile sosyal medyalar ile uğraşmaktan karşılarındakini unutuyor. Televizyonda hayranlıkla izlediğimiz dizi karakterlerinin kullandığı her kelime benliğimize işledi gün geçtikçe. Anlamını bilmediğimiz milyonlarca kelimeden cümle kurar olduk. Sonra ne biz kendimizi anlayabildik ne derdimizi anlattığımız bizi anladı.  

Birçok bakış açısı da kondurabilir satırlarıma, konu sosyal medya olunca sivri dili üslubu zarifleştiremiyorum bir türlü. Kurunun yanında yaşı da yakmak yaptığım iş değildir ama ortada gerçekler var. Tenzih edip saygı duyduğum bireyler af ola! Sahiden eskiden çok mutluyduk tabi. Başkalarının hayatları gözlerimize sokulmadıkça bilmiyorduk kendi halimizde yaşayıp gidiyorduk. Sokakların o şen sesini iliklerimize kadar hissedebiliyorduk. O zamanlarda da elbet kıskançlık vardı fakat bu aşırı özel hayat teşhirciliği yoktu iyice dengesini alt üst etti herkesin. Tatminsizlikler bastı dünyayı. En elzemi de hepimiz bu suça ortağız. Çok uzakta değil, aslında bu gerçeği görmek bu yazımı okur okumaz bakın herhangi bir sosyal medya hesabınıza. Okuyun, görün yapılan paylaşımları ve düşünün. İnsanların kendilerini nasıl da mutsuzluğa sürüklediğine tanık olun. Olmayanı gösterme yarışındasınız, % 80 böyle. Memnuniyetsizlik duygusunun bir karabasan gibi nasıl da tüm insanları etkisi altına aldığına şahit olun. Çağın vebası gibi yayılmakta olan ve şuan sınırsız kişinin sahip olduğu bilinmeyen kabullenemeyen hastalık farkında olmadan nasıl yerleşmiş hayatınızın merkezine. Zaman ilerledi, yavaş yavaş gözlerimiz kapalıyken. Ve bir sabah uyandığımızda herkes kendine bambaşka bir dünya kurmuştu sanal çatıların altında. Hesabındaki arkadaş sayısı binleri geçtiyse sosyal oluverdi aslında hiç arkadaşı olmayanlar. Sokakta görse tanımayacağı kişileri sosyal hesaplarında ‘kardeş’ diye ekleyiverdiler bir bir.   Gel gelelim günler geçtikçe yok olan naçizane dilimize. Bir dil yozlaşır da bu kadar mı yozlaşır? Güzel bir cümle kurmaya korkar olduk ‘’Kanka, bu söz iyiydi, linkledim’’ diyen arkadaşlar yüzünden. Gerek televizyon gerekse internet yüzünden yozlaşmaya maruz kalan ‘dede, baba, teyze’ gibi isimler günümüzde ‘teyzoş, dediş, babişko’ durumundadır. İşte, bu nedenden kuşak çatışmaları artıyor ve iletişimde ağır kopukluklar yaşanmaya başlıyor. Yurtdışına gitmek için pasaport, vize vs gerekmiyor artık kapıdan adımını sokağa doğru attığında her yer buram buram yabancı ülke kokuyor. Çünkü sağımız solumuz ağzında shower mower diyenlerle doldu. 

Bu hayatta birileri her zaman sizden daha iyi, daha özgür, daha zengin bir hayata sahip olacak ve siz bu durumu sindiremeyecek yapıdaysanız, önümüzdeki yıllarda sosyal medya hastalığı yüzünden şizofreni olup çıkacaksınız. Ağzını gerdire gerdire yeni jenerasyon savsatalığıyla konuşulacak illaki bir şeylere özendirilecek. Kendinizi bunları yapmaya mecbur hissetmeyin. Yeni akım şeysi yüzünden evine ekmek getirmek için gece vardiyasına kalan yiğidoların başının etini yemeyin.  Bu kadar da takılmamalısınız. Hayat sahiden kısa ve anı yaşamaya bakın. Adabı ağızı Türkçeyi bozdurmaya izin vermeyin. Hayatı etkin tüketmeye bakın. Kasmayın. Çok şey istediğimin farkındayım ama çiçek sevin, böcek sevin, insan sevin, hayvan sevin, hayatı sevin. Anı yaşayın, lisanınızı bozmayın. Bu illete kendinizi kaptırıp egonuzu tatmin etmeyin. Sen Anadolu çocuğusun bunu hiçbir zaman unutmayasın.