Beni çok heyecanlandıran bir röportaj ile okurlarımıza merhaba demek istiyorum. Bu hafta röportaj konuğum çok değerli bir isim yazar Tolgahan Vurgun. Kendisinin nezaketini, mütevazılığını çok severim. Özel ve güzel bir kalem. Yaptığı bütün çalışmalar titizlikle çalışılmış ve çok dolu. Kendisi bol bol okur, yazar, nostalji tutkunudur, araştırmacıdır, Ankaralıdır, el sanatlarına, halk kültürüne çok meraklıdır, Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatçısıdır. Tolgahan Bey, zor ama yine gururlu bir projenin altına imzasını hakkıyla attı. Her imza attığı proje geleceğe kaynak olacak nitelikte. “Bedia Akartürk: Turnanın Türküsü” biyografi kitabını da yazan Tolgahan Vurgun’un bu seferde nehir söyleşi tarzında kaleme aldığı "Beyhan Saran: Sahnelere Bir Armağan" kitabı, okuyucuyla buluştu.
Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Beyhan Saran’ın dolu dolu sanat yaşamını anlatan bu kitabı okurken bu kadar iyi yazılabilir mi ifadesini üstüne basa basa kullandım. Kitabın duygusal gerçekliği ve ruhu okura o kadar güzel geçiyor ki… Beyhan Saran benim çocukluğum. O zamanlarda izlediğimiz “Ferhunde Hanım” ve “Bizim Evin Halleri” dün gibi gözümün önünde. Yeni nesil bu tatlardan maalesef çok uzak. Evet, değerli bir isim olan Beyhan Saran’ın sanat hayatını kitaplaştıran yazar Tolgahan Vurgun ile kitaba ve kendine dair bütün detayları konuştuk. Röportajımız sizlerle.
Beyhan Saran Tiyatro camiasında değerli bir isim nasıl ikna ettiniz hayatını kaleme almaya?
Bedia Akartürk’ten sonra aklımdaki isim Beyhan Saran’dı. Sizinle yaptığımız röportajda isim vermeden aklımda bir isim olduğunu belirtmiştim hatta. Turnanın Türküsü’nü ve hakkında çıkan yazıları yazdığım bir mektupla Beyhan Hanım’a gönderdim. Kendisi hakkında yaptığım 30 sayfalık ön çalışmayı da paketime ekledim. Beyhan Saran çok nazik bir telefon açtı, çalışmadan çok etkilendiğini fakat biyografi fikrine hiç sıcak bakmadığını belirtti. Saygı ile karşıladım, hayatta prensip sahibi olmak çok önemli bir şey çünkü. Ben hiç ısrarcı olmadım fakat bu esnada Beyhan Hanım ile dost olduk. Bir müddet sonra Beyhan Hanım beni evine çaya davet etti, heyecanla gittim. Akşam dönme vaktim geldiğinde Beyhan Hanım “ Bu kadar araştırma yapmışsınız, isterseniz başlayalım” dedi. Çok sevindim. Beyhan Saran biyografi fikrine sıcak bakmayınca ben bir kurgu romana başlamıştım. Onu yarıda bıraktım. Bu arada Beyhan Hanım beni detaylı şekilde araştırmış bunu da sonradan öğrendim. Sanırım kabul etmesinde aldığı referansların da etkisi var.
Şahsınızın kaleme aldığı “Beyhan Saran: Sahnelere Bir Armağan” Pankuş Yayınları'dan çıktı. Kitabınınız da genel tema ve içerikten biraz bahsedebilir misiniz?
Beyhan Saran hakkındaki mevcut bilgiler çok eksikti. Benim ilk amacım çok önemli bir sanatçı olan Beyhan Saran’ın yaşamını gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarmaktı. Kitabımız Beyhan Saran’ın başarılı, renkli ve çok bilmediğimiz yaşamını konu ediniyor. Biyografi bölümünü düz yazı yerine nehir söyleşi şeklinde hazırladım. Nehir söyleşinin yanı sıra Beyhan Hanım’ın tiyatro oyunlarının; televizyon, seslendirme ve radyo tiyatrosu çalışmalarının listesi, zengin bir fotoğraf albümü ve dostlarının Beyhan Hanım’ı anlattığı yazılar da mevcut. Beyhan Saran’ın yaşamı çerçevesinde dönemim sahne ve televizyon tarihi hakkında bilgi sahibi olmak da mümkün.
Kitabın ismini belirlerken Beyhan Hanım ile ortak mı karar verdiniz? Her hangi bir hikâyesi var mı kitap adının?
BEYHAN SARAN; TANRI’NIN TİYATRO SAHNESİNE BİR ARMAĞANI…
Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ve devlet tiyatroları eski genel müdürü Sayın Lemi Bilgin’den Beyhan Saran’ı anlatan bir yazı istedik. Bize şahane bir yazı gönderdi. Orada “Beyhan Saran; Tanrı’nın tiyatro sahnesine bir armağanı…” diye bir cümlesi vardı. Bu cümleye hayran kaldım. Kitap için bundan güzel bir isim olamaz diye düşündüm. Sayın Lemi Bilgin’in de izni ile kitabımızın adını Beyhan Saran: Sahnelere Bir Armağan olarak belirledim. İlk başta kitabın adını Beyhan Hanım çok iddialı buldu. Fakat ısrarlarımı kırmadı ve kabul etti. Gerçekten de yaşamını ve oyunculuğunu incelediğinizde Beyhan Saran sahne ve ekranlar için bir armağan.
Kitabı çıkartmayı ne zaman ve nasıl düşündünüz?
2020 yılında Bedia Akartürk: Turnanın Türküsü kitabından sonra aklımdaki hedef hep Beyhan Saran biyografisiydi. Yaklaşık 4-5 yıldır bu düşüncedeydim diyebilirim. Yayınevimiz de çok ilgi ile yaklaştı Beyhan Saran biyografisine ve çok güzel bir kitap çıktı ortaya. Erdem Atay ve Özsevi Eröz nezdinde tüm Pankuş Yayınları’na tekrar teşekkür ve sevgilerimi iletmek isterim.
Biyografik dalda yazdığınız kitabı da okudum bu sefer “Beyhan Saran: Sahnelere Bir Armağan" Nehir söyleşi tarzında kitap ile karşımızdasız. Nehir söyleşinin duygusunu karşıya herkes tam anlamıyla veremez. Özellikle dikkat ettiğiniz neler oldu bu konuyla ilgili ve başka hangi dallarda yazıyorsunuz Tolgahan Bey?
NEHİR SÖYLEŞİ ASLINDA HERKESE ÇOK KOLAY GİBİ GELİYOR
Böyle bir soru sorduğunuz için öncelikle çok teşekkür ederim Aslı Hanım. Nehir söyleşi aslında herkese çok kolay gibi geliyor. Sormuş, cevabı almış yazmış diye düşünülüyor, bu yanlış bir düşünce. Biz çalışmamızı yaparken modamod bu sorular ve cevaplar paralelinde gitmedik. Ben Beyhan Hanım’dan araştırdığım bilgileri teyit ettim, o günleri bana anlatmasını istedim. Beyhan Hanım’dan aldığım bilgileri ben nehir söyleşi tarzına çevirdim. Nehir söyleşi de önemli olan akıcılığı sağlamak, kronolojik sıralamayı aksatmamak ve de en önemlisi cevaplarını yazdığım kişinin tarzında cevaplar vermek. Bu en önemli detay. Beyhan Hanım hangi kelimeleri sık kullanılır, olaylara verdiği ifadeler ve üslubu nasıldır, cevapta bir isim geçireceksek o kişiye Beyhan Hanım nasıl hitap eder… Kurguda tüm ipler yazarın elindedir fakat nehir söyleşi de ipleri yazdığım kişinin karakteri ile tutmak benim elimde.
Bundan sonraki isimi de merak ediyorum açıkçası. Bu değerli isimlerle kitap çalışmasına girmeden konularınızı nasıl seçiyorsunuz?
Her ne olursa olsun çalışırken beni heyecanlandıracak kişilerle çalışmak istiyorum Aslı Hanım. Şevkle araştırayım, her bulduğum bilgide daha da heyecanlanayım… Aklımda, kalbimde beni çok heyecanlandıran isimler var. Şimdilik yine bende kalsın. Gerçekleşirse yine bir röportajda buluşuruz sizinle.
Konu seçimi tesadüfimi oluyor ya da bazı olaylardan kişilerden mi etkilenip yazıyorsunuz ve bu değerli isimlerle çalışmalar yapıyorsunuz?
Yazdığım 2 biyografide çalışacağım isimleri ben belirledim. Bu isimler çok da tesadüfi olmadı. Yazdığım kurgu romanlarda belirlediğim konular ise birçok şeyden belirebiliyor. Bazen sepya bir fotoğraf, bazen yaşadığım ilginç bir olay, bazen eski bir kanaviçe, bazen gördüğüm bir kasaba…
"Turnanın Türküsü ile başlayan, Beyhan Saran: Sahnelere Bir Armağan ile devam eden” kitaplarınızla birlikte güzel bir okur kitlesi yakaladınız bunu yakınen takipteyim. Zaten biyografi ve Nehir Söyleşi olarak kaleme aldığınız isimler efsane. Son kitabınız “Beyhan Saran: Sahnelere Bir Armağan” Kitabınız ile sizce ilgili dönütler nasıl?
Sahnelere Bir Armağan benim yaşamımda zor bir döneme geldi. Çok sevdiğim bir kayıpla karşıladım kitabımı. Uzunca bir zaman toparlanma evresindeydik tüm aile, yaralarımızı sarmaya çalıştık. Hala da devam ediyoruz. O yüzden kitabımız ile ilgili planladığımız çok büyük tanıtımları gerçekleştiremedik ne yazık ki. Fakat Sahnelere Bir Armağan yolunu çok güzel buldu. Beyhan Saran’ı seven, takdir eden o kadar çok kişi var ki… Çok güzel tepkiler aldık kitabımızla ilgili. Hala da güzel yorumlar, tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu da beni çok mutlu ediyor.
Bedia Akartürk ve Beyhan Saran kitapları başucu niteliğinde ileriye kaynak olacak projeler. Önümüzdeki zamanlarda bu denli ses getirecek başka projeleriniz var mı?
AKLIMDA, KALBİMDE ÇALIŞMAYI İSTEDİĞİM ÇOK İSİMLER VAR
İki isim de alanlarında usta, çok sayılan ve sevilen sanatçılar. Bedia Akartürk için de Beyhan Saran için de daha önce yapılmış yazılı bir çalışma yok, ikisi de ilk. İkisinde de sanatçıların yaşamı ile birlikte dönemler hakkında bilgiler vermeye de gayret ettim. Başucu kitapları ifadeniz için çok teşekkür ederim. Yukarıda da belirttiğim gibi aklımda, kalbimde çalışmayı istediğim çok isimler var. Bakalım hayat ne gösterecek…
Yazı yolculuğunda gelecek ile ilgili ileriye dönük kariyer hedefi planlarınız nelerdir?
Öncelikle yarım bıraktığım bir kurgu romanın var, onu tamamlamak istiyorum. Bunun dışında aklımda birçok fikir ve konu var, inşallah gerçekleştirmek kısmet olur. Çok benlik bir tarz olmasa da bir çocuk kitabı yazmak fikri var kafamda. Anlattığım kişiler fikri çok beğendiler. İlk kez burada dile getiriyorum bunu. Belki kurgu romandan önce bir çocuk kitabı ile buluşuruz sizinle.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Sizinle tekrar satırlar aracılığı ile buluşmak çok güzel Aslı Hanım, çok teşekkür ederim. Dilerim bu buluşmalarımız sıklıkla olur.
Bir teşekkürüm de okuyuculara… Beyhan Saran’ı çok sevdiğinizi kitabımız ile bir kez daha gördüm. Çok mutlu oldum. Sahnelere Bir Armağan için yaptığınız kıymetli yorumlara, mesajlara çok çok teşekkür ediyorum.