Merhabalar sevgili dostlar,

Bu hafta şöyle bir Almanya'ya uzanalım ve onların simit'i diye bilinen ,hemen her gittiğiniz yerde görebileceğiniz ''PRETZEL''i biz de öğrenelim.

Almanya doğumlu bir hamur işi olarak bilinir ve önemli özelliği ,çıtır ve üzeri tuz'lu olmasıdır.Farklı bir kaç çeşiti olsa da bilinen üzeri tuz'lu olandır.

Almanya da Katolik  Kilisesin de Hristiyanların kollarından etkilenerek şekil verildiğine dair söylentiler olsa da,ilk yapımının bir kilise de yapıldığı büyük ihtimaldir.

Güney Fransa da manastır da ekmek olarak kullanılan Pretzel,bir mahkumu idam sehpasından kurtardığı söylenir.Pretzel üzerine bu ve bunun gibi bir çok rivayet bulunmaktadır.

Pretzel'i pretzel yapan en önemli özellik de fırına girmeden önce ,bir kaç saniye sodyum hidroksite batırılıyor olmasıdır.Pretzel'e tadını ve rengini veren de odur.

Sodyum Hidroksit doğal bir tuzdan yapılır.

Şimdi gelelim tarifimize..

  • MALZEMELER:
  • HAMUR:
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı ılık su
  • 1 yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1tatlı kaşığı tuz
  • 4-4,5 su bardağı un (kontrollü)
  • HAZIRLANIŞI:
  • Maya,toz şeker ve 1 kahve fincanı ılık suyu karıştırın ve 10 dakika bekletin.
  • Aktif hale gelen mayaya diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun.
  • Ve üzerini kapatarak 1 saat mayalandırın.
  • HAŞLAMA SUYU:
  • 5 su bardağı su
  • 1/2 çay bardağı karbonat
  • 1/2 çay bardağı deniz tuzu
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • ÜZERİNE:
  • Yumurta sarısı
  • Kaya tuzu
  • HAZIRLANIŞI:
  • Mayalanan hamurunuzu takribi 60 gr.lık hamurlar halinde yuvarlayın.
  • Uzun rulo olarak yuvarlayın ve hamurun iki ucunu ortada sarın ve aşağı doğru çekerek hamurun üzerine yerleştirin.
  • Bütün hamurlara şekillerini vererek bir tepsiye yerleştirin.
  • Büyük bir tencereye suyu ve diğer malzemeleri ekleyerek kaynatın.
  • 3er hamur olmak üzere kaynar suya 1-2 dakika bırakın ve tepsiye çıkarın.
  • Fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine yumurta sarısı sürerek iri tuz serpin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20 dakika pişirin.
  • Dışı sert ve çıtır,iç kısmı yumuşak ama biraz tuzlu Alman Simitleri hazır.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.